Magyarország

2007.12.08. 10:32

Ma mutatja be Erős Magyarország programját a Fidesz

<p>Ma mutatja be az Erős Magyarország címet viselő programját a Fidesz Budapesten, amelynek kidolgozását Navracsics Tibor frakcióvezető irányította.</p>

A dokumentumot, amelyet már többen kritizáltak azzal, hogy kevés konkrétumot tartalmaz, a Fidesz alap programnak tekinti, amely szerintük az intézkedés sorozatok kidolgozásásval rövid időn belül alkalmassá tehető arrra, hogy választási program legyen belőle. A Fidesz vezetői azzal számolnak, hogy a választások 2010-ben lesznek. A program kulcsának a gazdasági  növekedés megteremtését tekentik.

Euró 2014-ben
Ezt a vállakozások fejlesztése mellett az államháztartási fegyelem erősítésével, adóterhek csökkentésével és a foglalkoztatottság növelésével képzelik. A Fidesz azt ígéri a vállalkozóknak, hogy módosítja az áfa befizetés szabályait, törvényi garanciát vezetnek be az állam áfa-visszafizetési kötelezettségére, az állami megrendeléseknél a késedelmes fizetés felszámolására. Kiemelt figyelmet akarnak fordítani arra, hogy a nagyvállalatok minél jobban integrálódjanak az ország gazdaságába. A Fidesz - elemzői véleményekre hivatkozva - az euró-beveztés céldátumát 2014-re teszi.

A dokumentum egyebek mellett kitér a nyugdíjrendszer átalakításának szükségességére. Óvatosan fogamazva leszögezi, hogy növelni kell a járulékfizetési hajlandóságot. A korkedvezményre jogosító munkakörökben foglalkoztatottak után fizetendő korkedvezményes-biztosítási járulékot eltörölnék, de pontosítanák az ilyen munkaköröket és a korkedvezményes nyugdíjba vonulás feltételeit. Célul tűzik ki, hogy a 40 évet ledolgozó nők életkorttól függetlenül nyugdíjba mehessenek.

A program több példát is hoz arra, hogy a fideszes vezetésű önkormányzatok milyen sikereket értek el. A Fidesz szerint ezek a sikerek a helyi vezetésből átültethetők az országra is egy kormányváltás alkalmával.

Mi lesz az egészségüggyel?
A egészségügy fejezetben a programalkotók úgy fogalmaznak: határozottan ellenzik az átgondolatlan kórházbezárásokat. A Fidesz az olcsóbb egészségügyi ellátási formákat kívánja előtérbe helyezni. Úgy vélik, hogy az egészségügyi biztosítási rendszer fejlesztése a következő kormányzati ciklus egyik fő feladata lesz. A Fidesz támogatja a kiegészítő biztosítások újabb formáinak bevezetését, de azt ígérik, nem fognak a magyar egészségügyre ki nem próbált rendszereket erőltetni. A programban egyértelműen fogalmaznak a vizitdíjról és a kórházi napidíjról, azokat ugyanis egyértelműen elutasítják.

"A politika megerőszakolja a gazdaságot"
Orbán Viktor
szerint a gondok gyökere leginkább az, hogy a politika rátelepedett a gazdaságra, lényegében megerőszakolja azt. A Fidesz elnöke szombaton bemutatta pártja Erős  Magyarország című programját Budapesten. Orbán úgy ítéli meg, hogy a politikai hibák és hazugságok árát ma a gazdasággal fizettetik meg, és így annak minden növekedési energiáját feléli a hatalom, saját túlélése érdekében. A pártelnök azzal is vádolta a jelenlegi hatalmi elitet, hogy nem nyugatias, hanem keleties, mondhatni "oroszos" társadalmi berendezkedést épít.

A politikus Magyarországot végzetesen legyengültnek látja, és ennek okát abban jelölte meg, hogy a politika elvesztette kontrollját, korrupttá vált, formálissá alakította a demokráciát. " A regnáló hatalom tudatosan számolta fel a politikai kontrollt" - vélte Orbán, aki élésen támadta azt a gyakorlatot, hogy a hatalmi törekvéseket a gazdasággal finanszíroztatják. Mint mondta, a GDP nagyobb része nem marad az országban. "A nemzeti össztermék nem minket gazdagít, hanem valaki mást" - tette hozzá. Orbán az általa említett oroszos társadalmat úgy írta le, ahol a hatalom a középosztály gyengítésére épít, a célja pedig az, hogy minél több embert függősségben tartson, vagy abba taszítson.

A Fidesz elnöke szerint ennek a politikának az a gyenge pontja, hogy igen sokba kerül a fenntartása. Ebben a helyzetben Orbán szerint igen fontos momentum, hogy a Fidesz alapprogrammal áll elő, hiszen - mint egy dakota közmondást idézett - " nem a disznók szoktak kitakarítani maguk után". A politikus egyébként a népszavazásra utalva azt is leszögezte, hogy az felér egy előrehozott választással. Hiszen az annak keretében véleményt mondók meghatározzák, hogy milyen oktatást, egészségügyet szeretnének, vagyis, hogy milyen irányt kövessen az ország - vélte.

Orbán Viktor a most nyilvánosságra hozott program egyik legfontosabb céljaként azt jelölte meg, hogy szétválassza a politikát és a gazdaságot, és megteremtse a növekedés gazdasági és társadalmi környezetét. A programban szerinte alapvetően érvényesül a kölcsönös felelősségvállalás és a szolidaritás elve. Azt is előnyei közé sorolta, hogy nem állítja szembe egymással a szociális biztonságot és a versenyképességet.


Kapcsolódó anyagok

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!