Magyarország

2007.12.09. 09:11

Kiszolgáltatják a pénzüket a figyelmetlen bankkártya-tulajdonosok

<p>A tolvajok kezére játszanak a bankkártya-tulajdonosok, amikor figyelmetlenségből kiszolgáltatják a személyes adataikat.</p>

A szakemberek szerint néhány egyszerű óvintézkedéssel meg lehet előzni, hogy az ünnep előtt illetéktelenek hozzáférhessenek a pénzünkhöz.

A nagy karácsonyi bevásárlásokhoz sokan használják az üzletekben bankkártyáikat és egyre többen vásárolnak az interneten is. A bűnözők számára ez az időszak azért kedvező, mert sokan a boltok pénztárainál vagy a bankjegy-kiadó automatáknál felejtik a kártyáikat, és nem viszik magukkal a bizonylatokat sem. Így előfordulhat, hogy saját maguk kiszolgáltatják ki a személyes adataikat és a pénzüket illetéktelen személyeknek.

Aki nem akar pórul járni, az senkinek se adja meg a PIN-kódját és a feledékenyek se tartsák a számsort egy kis cetlin a kártya mellett a pénztárcájukban. Hasznos lehet az is, ha a tulajdonos a kártyáján megad egy limitösszeget a napi bevásárlásokra és a készpénzfelvételre, hiszen ha valaki mégis megszerzi a PIN-kódot, így nem jut el az számláján lévő összes pénzhez. Az internetes vásárlások esetére a bankok gyakran javasolják az úgynevezett virtuális kártyát, amely hasonló elven működik. Ha a kártyatulajdonos megfelelően él ezekkel a biztonsági szolgáltatásokkal, nem lehet baj.

Amennyiben mégis ellopják a bankkártyát, érdemes azt azonnal letiltatni. Ehhez nem árt, ha az ember tudja azt a telefonszámot, amelyen a bankjánál bejelentheti ezt az igényét. Az az sms-szolgáltatás is hasznos, amely azonnal jelez a mobiltelefonra, ha pénzmozgás történik a számlán.

A GfK Hungária Piackutató adatai szerint a 15 évesnél idősebb magyarok 60 százalékának, vagyis csaknem 5 millió embernek van bankkártyája. A kibocsátott kártyák száma azonban ennél magasabb: a Magyar Nemzeti Bank adatai szerint tavaly már csaknem 8 millió volt forgalomban.

  • Mikor a bankkártya visszavág
  • Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!