Magyarország

2007.12.09. 11:24

Békeoszlop és "Hello, szomszéd!" pad

<p>Kercaszomor - Békeoszlopot és úgynevezett "Hello, szomszéd!" padot avatnak a schengeni határnyitás előtt egy nappal a Vas megyei Kercaszomorban.</p>

A 260 lelkes, kis őrségi zsákfalu így ünnepli, hogy 60 év után közúton újra könnyedén megközelíthető lesz Szlovéniából is.

A schengeni határnyitás alkalmából nemzetközi kezdeményezésre egy nappal korábban, december 20-án békeoszlopot állítanak fel Kercaszomor és Domonkosfa között, a magyar-szlovén határon. Az ünnepélyes avatást egy jókívánság-gyűjtés előzi meg, amely azt jelenti, hogy magánemberek vagy közösségek az ország bármely részéből elküldhetik a jókívánságaikat. Ezeket vízálló zacskókban helyezik majd el a békeoszlop belsejében. Az üzeneteket december 19-ig várják e-mailben a [email protected] címen, vagy levélben az önkormányzat címén ( Kercaszomor, Fő út 57, 9945). A borítékra írják rá a "békeoszlop" jeligét- mondta a Független Hírügynökségnek Kapornaky Sándor, Kercaszomor polgármestere.

A békeoszlop avatásával egy időben egy úgynevezett "Hello, szomszéd!" padot is felállítanak a két település között. Ezt egy kft ajánlotta fel, és az eredeti elképzelések szerint a fele Magyarországon lenne, a másik fele pedig átlógna Szlovéniába. Mivel azonban a hatályos törvények szerint a határtól egy méternél közelebb nem lehet felállítani a padot, így ehhez nemzetközi egyezményekre lenne szükség, vagyis a pad végül teljes egészében a magyar oldalon áll majd. A cég jóvoltából egyébként két másik helyen is lesz ilyen "Hello, szomszéd!" pad: a magyar-szlovák határon, Aggteleknél, valamint a magyar-osztrák határon, Szentpéterfán- tette hozzá Kapornaky Sándor.

A szlovén határnál fekvő őrségi Kercaszomort átszelő úton nyugat felé hatvan éve nem lehetett szabadon járni, így a település zsákfaluvá vált. A helyzet hazánk uniós csatlakozásakor, 2004. május 1-jén enyhült valamelyest, de a helyiek szerint igazi változás idén december 21-én, a schengeni határvédelmi egyezmény életbe lépésekor következik be. Akkor Kercaszomor ismét megközelíthető lesz közúton a szlovén határ felől is.

A 260 lelkes falu polgármestere nem tart hatalmas forgalomnövekedéstől, de arra számít, hogy az eddigieknél is több turista keresi majd fel őket. Az Őrségben és környékén kirándulóknak ugyanis a határnyitás után nem kell száz kilométert autózniuk, hanem elég lesz 10-20 kilométert kerékpározniuk, lovagolniuk vagy gyalogolniuk a magyar és a szlovén oldal települései között- tette hozzá.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!