Magyarország

2007.11.28. 15:53

Hitel-es ajándékok

<p>Bár a bankok és pénzintézetek karácsony előtt többféle kedvezményes kölcsönt kínálnak, a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete úgy véli, ezzel kevesebben élnek majd, mint a korábbi években.<br /> &nbsp<A href="http://video.szon.hu/members.szon_szerkesztoseg/flv-hiteles_RT_flv.flv/viewer.html" target="_blank"><IMG height="13" src="http://www.boon.hu/bilder/icons/video.png" width="13" border="0" widht="13" /></A>&nbsp<A href="http://video.szon.hu/members.szon_szerkesztoseg/flv-Show_30_flv-2.flv/viewer.html" target="_blank"><IMG height="13" src="http://www.boon.hu/bilder/icons/video.png" width="13" border="0" widht="13" /></A><br /> &nbsp<A href="http://video.szon.hu/members.szon_szerkesztoseg/flv-hitelre%20vasarlas_RT_flv.flv/viewer.html" target="_blank"><IMG height="13" src="http://www.boon.hu/bilder/icons/video.png" width="13" border="0" widht="13" /></A><br /> &nbsp<A href="http://video.szon.hu/members.szon_szerkesztoseg/flv-hitelekrol_RT_flv.flv/viewer.html" target="_blank">Olvasók mondták <IMG height="13" src="http://www.boon.hu/bilder/icons/video.png" width="13" border="0" widht="13" /></A></p>

15:49: „Percek alatt elintézték a hitelt!”
Kedden reggelre elromlott a hűtőgépünk, így nem tehettem mást: eljöttem és vásárolok a régi helyett egy újat – hitelre – mesélte lapunknak az egyik nyíregyházi műszaki áruházban a megyeszékhelyen élő Katrinyák Miklós.

– Megvettem a hűtőt és egy kézimixert is, a kettő együtt 135 ezer forintba kerül. A hitelt percek alatt elintézték az áruház munkatársai, azt hiszem, ennél egyszerűbben és gyorsabban ezt nem is lehetett volna megoldani.

Mivel tegnap romlott el a hűtő, olyan sok időm nem volt, de azt mondhatom, hogy megfontoltam a hitelfelvételt, kiszámoltam a részleteket és tudom, hogy vissza fogjuk fizetni. Ez egy hosszúlejáratú hitel, így a törlesztőrészletek nem túl magasak. Katrinyák Miklós azt is elmondta, hogy nem ez az első alkalom, hogy hitelre vásárol, pontosan ismeri azt a pénzintézetet, ahonnan a kölcsönt igényli, és persze tisztában van a feltételekkel is.

– Amikor a kényszer rávisz, veszek fel hitelt, nincs ebben semmi rossz – mondta, és hozzátette: szerinte a rendelkezésre álló lehetőségeket ki kell használni.

14:15: Végig sem gondoltuk, hogy milyen következménye lehet a hitelek felvételének – meséli egy magát megnevezni nem kívánó család, akiknek házuk és egész életük munkája lett oda a tartozások miatt.

Mi is úgy gondoltuk, hogy a könnyen felvehető hitelek megkönnyítik majd, hogy haladjunk az életben. Azt reméltük, hogy az átmeneti anyagi problémáinkon segítenek majd. Amit kerestünk, kellett a megélhetésre, sőt ,legtöbbször arra sem volt elég, így egyik hitelt a másik után vettük fel. Egy idő után viszont már nem maradt más lehetőség, csak a szinte „uzsorakamatos” gyorskölcsön és a magánemberektől felvett pénz. Ez utóbbit viszont keményen behajtották, így már nem tudtuk törleszteni a hivatalos részleteket sem. Ez oda vezetett, hogy el kellett adnunk a házunkat, és egy fillérünk sem maradt. Arra kényszerültünk, hogy meghúzzuk magunkat az egyik nyíregyházi szociális intézményben amíg lehet. Hogy aztán mi lesz, nem tudom – mondta a családanya.

11:50: Az emberek egy része meggondolatlan és nemtörődöm – summázza tapasztalatait Fazekas Sándor közgazdász, pénzügyi tanácsadó.

Hitelfelvételkor az lenne a legfontosabb, hogy mindenki gondolja végig a család teherbíró képességét. Sokan elfelejtik, hogy jövedelmük csak egy bizonyos részét fordíthatják törlesztésre, hiszen a rezsi, az étkezés, a ruházkodás költségét mindenképpen fizetniük kell, és csak az ezen felül megmaradó összeg használható másra – esetleg törlesztő részletre.

a.JPG" content-type="image/pjpeg" content-length="53075" />

Szintén lényeges lenne a pontos tájékozódás, ám a legtöbben csak utólag jönnek rá arra, hogy milyen feltételekkel vették fel a hitelt. Bár a banki ügyintézőknek és a hitelközvetítőknek is kötelességük lenne a mindenre kiterjedő tájékoztatás, ezt nem mindig teszik meg.

Így történhet meg, hogy a kamat mértékéről, és a visszafizetendő összeg nagyságáról az ügyfelek csak azt követően szereznek tudomást, amikor már késő, amikor már nem tehetnek semmit. Ez egyrészt a meggondolatlanság, másrészt a tájékozatlanság számlájára írható, az a probléma, hogy ilyenkor az emberek szeme előtt csak az lebeg, hogy minél rövidebb időn belül pénzhez jussanak, a következményekkel azonban nem számolnak. Ez karácsony előtt különösen igaz, így előfordulhat, hogy egy-egy fa alá kerülő ajándékért túl nagy árat kell majd fizetni.

10:30: Szerintük ez nem is csoda: a családok egy része már nem tud tovább eladósodni, hiszen most is hitelekből tartja fenn magát. A Hitelkárosultak Egyesülete ezzel szemben úgy véli, az egyébként is meggondolatlan ügyfelek karácsony előtt még kevesebb körültekintéssel döntenek a pénzügyeikről, ők a mostani költekezésnek hónapok, vagy évek múlva látják kárát.

Annak járunk utána, hogy az emberek hitelből fedezik-e a karácsonyi vásárlást, ha igen, mennyit költenek.

Kapcsolódó cikkek:

- Száraz Ancsa, Sipos Marianna -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!