Magyarország

2007.10.31. 12:41

55 milliárd forint az egészségügy korszerűsítésére

<p>Kiírták az első uniós pályázatokat egészségügyi fejlesztésekre. Az Új Magyarország Fejlesztési Terv keretében most összesen 55 milliárd forintot lehet elnyerni elsősorban az alap- és járóbeteg ellátás korszerűsítésére.</p>

Az október végén megjelent pályázatok egyike a kistérségi járóbeteg-szakellátó központok létrehozását és fejlesztését célozza. Összesen 25 milliárd forintra pályázhatnak azok a hátrányos helyzetű területek, ahol nincs semmiféle szakellátás, vagy kevés a rendelési óraszám. Az uniós támogatási keretből 20-25 kistérségben lehet majd központot építeni és fejleszteni. A cél az, hogy a rendelőintézeteket 25 perc alatt elérhessék a települések lakói. Szintén most írták ki azt a pályázatot, amely azoknak a kórházaknak szól, melyek az egészségügyi struktúra-átalakítás miatt kiestek az aktív ellátásból.

Ezekben az intézményekben, illetve ott, ahol 20 darabban maximálják az aktív ágyak számát, a járóbeteg-szakellátás fejlesztésére nyílik lehetőség. Erre összesen 6,4 milliárd forint áll rendelkezésre. A mentésirányítás korszerűsítésére szintén mostantól lehet pályázni. Itt az Országos Mentőszolgálat informatikai rendszerének fejlesztéséről van szó, a hatékonyabb és gyorsabb mentés érdekében. Az OMSZ 3,5 milliárd forintra pályázhat. Mindezeken felül a régiók egészségügyi pályázatai összesen nagyjából 20 milliárd forint értékűek. Ezeknek célja a kistérségekben már működő, alapellátást végző rendelők és járóbeteg szakrendelők korszerűsítése.

Horváth Ágnes szerdai tájékoztatóján elmondta, hogy a továbbiakban nagy egyetemi centrumok, kiemelt kórházak kapnak lehetőséget uniós pályázati források elnyerésére. Számukra még ez év végéig kiírják a pályázatokat. Bajnai Gordon, az Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztérium vezetője elmondta, hogy elsősorban az ország versenyképességének növelésére nyújt támogatást az Európai Unió. Azonban e tekintetben egyáltalán nem mellékes a humántőke, azaz a lakosság egészségi állapota - jelentette ki a miniszter. Ezért az Új Magyarország Fejlesztési Terv társadalmi infrastruktúra-fejlesztés programjának legnagyobb része az egészségügy állapotának javításáráról szól.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!