GigaCsiga

2019.07.09. 15:36

Megnyílik az ArtPorta a Művészetek Völgyében

Az ArtPorta egy babzsákos, bekuckózós részen egész napra főszerepet kínál Cseh Tamásnak is. Itt régi felvételeket, koncertfilmeket lehet megnézni, hallgatni.

Forrás: Kultúra.hu

Fotó: Csákvári Zsigmond

Idén új udvarok nyílnak a Művészetek Völgyében: először lesz például ArtPorta, amelyen az önkifejezés különböző művészi formáit ismerhetjük meg.

A Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft. (MANK) udvarán mindenki megvalósíthatja az álmait, felszabadíthatja kreatív energiáit.

A portán a művészet kikerül a galéria falai közül és elérhető közelségben jut a Völgy látogatóihoz. A kultura.hu Vizkeleti Andreával, a MANK ArtPorta udvargazdájával beszélgetett az új kezdeményezésről.

A Taliándörögdön debütáló MANK ArtPorta megnyitásával Vizkeleti Andrea szerint az a MANK részvételének célja, hogy a látogatókat közelebb hozzák a kortárs művészetekhez, és hogy megmutassuk a MANK sokoldalúságát, a mai magyar kulturális intézményhálózat egyik legszerteágazóbb tevékenységű szervezetét.

Éppen ezért a kortárs képzőművészeti alkotások és előadások mellett népszerűsíteni fogják a Könnyűzenei Szolgáltató Iroda révén szintén hozzájuk tartozó, a Hangfoglaló programban résztvevő feltörekvő zenekarokat is,

s ha már zenélnek, Cseh Tamás legendás alakját is megidézik.

A helyszín, ahová a látogatókat várják, szerinte nagyon izgalmas: Taliándörögdön épp a Csigabusz megállója melletti óvoda udvarán lesznek.

Ez a tér teli van kézzel készített játékokkal, így az ide érkező már eleve egy játszótérbe csöppen bele, és ez már segíti, hogy mozgósítsa kreatív, játékos énjét, amit mi szeretnénk előhívni programjaink által – emelte ki Vizkeleti Andrea, aki arról is beszámolt, hogy minden nap lesznek vezetett művészetpedagógiai foglalkozások, amely során a hozzájuk látogatók – akár gyerekek, akár felnőttek – fiatal művészek segítségével készíthetik el a műveiket.

Az ArtPorta egyik fontos programja lesz a Nézőképző, azok a művészettörténeti előadások, amelyek segítik a kortárs művészet befogadását is.

Vizkeleti Andrea szerint ez nem olyan lesz, mint egy hagyományos művtöris tanóra, mert olyan oldott hangulatú előadásokat lehet majd meghallgatni, amelyeken Benyovszky-Szűcs Domonkos festőművész, az Értsd a Kortárst! kurzusok vezetője és Cserhalmi Luca esztéta fogják bevezetni az érdeklődőket a kortárs művészet rejtelmeibe.

Minden nap délután 16 órától lesznek az előadások, ahol a kortárs művészet egy igen széles spektrumát ismerhetik meg a résztvevők. Például

lesz egy előadás a konceptuális művészetről és annak hatásáról, egy a street art kapcsán, egy olyan, ami az emlékezet kortárs jelenségével foglalkozik. Olyan érdekességekről is lehet hallani majd, mint a fény lehetőségei a kortárs képzőművészetben, szó lesz az élményalapú befogadásról, a minimalizmusról és a kortárs képzőművészetben megjelenő világvége-hangulatról is.

A MANK gondozza Cseh Tamás örökségét is, ezért a Völgyben jelen lesz a Cseh Tamás Archívum is.

„Lesz egy babzsákos, bekuckózós része az Artportának, ahol egész nap Cseh Tamásé a főszerep: régi felvételeket, koncertfilmeket lehet megnézni, hallgatni. Sőt művészeti udvar lévén, Cseh Tamás grafikáiból készült képeslapokkal is kedveskedünk az ide látogatóknak”

- mondta az udvargazda, aki arra is kitért, hogy szerveznek egy különleges flashmobot is.

A Művészetek Völgyével közösen pályázatot írtak ki a Völgy totemállatának, a csigának az újragondolására, óriás formában való létrehozására. A nyertes művész a Völgy kezdetére elkészíti ezt a munkát a Cirque du Tókertben.

Ez a totemállat lesz a flashmob kiindulópontja is: a Völgy utolsó napján egy közös alkotásra hívnak mindenkit a GigaCsiga köré. Itt délután négy órakor kezdődően mindenki lefesti, lerajzolja ezt a műalkotást, olyan stílusban és olyan technikával, amihez éppen kedve lesz. Ezzel próbáljuk hangsúlyozni, hogy mindenki lehet alkotó, mindenkiből válhat művész. A közös alkotás élményének átélése a cél.

Borítókép: Vízkeleti Andrea, a MANK ArtPorta udvargazdája

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!