Lakossági fórum

2022.03.26. 19:41

Háromszorosára nőttek a vidékfejlesztési támogatások

Az elmúlt években rengeteg kihívással kellett szembenéznie az agráriumnak is.

Nagy István agrárminiszter (balról) és Tasó László országgyűlési képviselő

Forrás: Kiss Annamarie

A mezőgazdaság szerepéről és kihívásairól is beszélt Nagy István agrárminiszter szombat délután a létavértesi művelődési központban a Tasó Lászlóval közösen tartott lakossági fórumon.

Nagy István agrárminiszter
Forrás: Kiss Annamarie

– Egy kihívásokkal teli időszakot éltünk át. Tavaly 153 napig tartó aszály volt, kora tavasszal fagyok, jeges, viharos esőzések. Az agráriumban a madárinfluenzával, a sertéspestissel és a pánikvásárlás vírusával kellett megküzdenünk. És persze itt volt a covid is, ami korábban nem volt az életünkben, nem ismertük – sorolta Nagy István. Az agrárminiszter beszédében kifejtette: míg más ágazatoknak megadatott a lehetősége a home office-ra, addig a mezőgazdaságban dolgozóknak nem volt megállás, hiszen az élelmiszerelőállításnak sem szabadott leállnia.

 

– Stratégiai ágazattá vált az agrárium, ezért a Kormány úgy döntött, hogy a vidékfejlesztési forrásokat a háromszorosára növeli. Tavaly ebben az ágazatban annyi támogatást használtunk fel, mint az azelőtti hét évben összesen – mutatott rá. Kitért arra is, hogy a vízgazdálkodásnak hatalmas szerepe van a mezőgazdaság szempontjából. Mint fogalmazott: a vizet meg kell őrizni, tárolásáról gondoskodni kell, hogy azt vízhiányos időszakban fel lehessen használni.

 

A választásokkal kapcsolatosan kiemelte, az ellenzék annak örül, azon dolgozik, hogy az uniós pénzeket ne kapja meg Magyarország. Véleménye szerint ilyen dolgot más nemzet politikusai nem csinálnak, hogy saját hazájuk ellen dolgoznak a nemzetközi színtéren.

Forrás: Kiss Annamarie

Ne dőljünk be az álhíreknek!

 

– Hogy mennyire is kiemelt ágazat az agrárium? A számokon túl ezt az is alátámasztja, hogy a miniszterünk ízig-vérig érti a dolgát és olyan elképzelései vannak, amelyeket, ha elmond, azonosulni lehet vele – méltatta Nagy Istvánt Tasó László országgyűlési képviselő.

Tasó László országgyűlési képviselő
Forrás: Kiss Annamarie

A háborúval kapcsolatosan a honatya elmondta, a mai világban már nem csak fegyverekkel, de a világhálón álhírekkel is vívják a csatákat. Ez a módszer a kampányba is beszivárgott, az ellenzék valótlan hírekkel, állításokkal, rágalmakkal próbálja a magyar emberek hergelni, uszítani.

 

– Ez az, ami bennünket a legjobban és leginkább veszélyeztet, hogy bezavarják tisztánlátásunkat, szándékosan érzelmi húrokat pengetnek, és elviszik a valóságról, és arról, ami történhet a figyelmet – fogalmazott a honatya.

Menyhárt Károly, Létavértes polgármestere
Forrás: Kiss Annamarie

Menyhárt Károly polgármester köszöntőjében elmondta, az elmúlt években 5,4 milliárd forint támogatást nyert el az önkormányzat. 3,69 milliárd forintból elkészült a szennyvízhálózat rekonstrukciója, 11 intézményt fűthetnek termálvízzel egy 615 millió forintos beruházás révén, elkészült az ipari terület fejlesztése, több útszakasz és közintézmény megújult.

 

– A napokban pedig megjött a támogató okirat, mely alapján 170 millió forint támogatásból szerezhetünk be egy új CT-berendezést – jelentette be a városvezető.

 

BS

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!