Küzdősport

2023.06.01. 14:42

Haja János több helyszínen népszerűsítette a judót

A világbajnoki ezüstérmes elárulta, Álmosdon létrehoznának egy sportklubot is.

Forrás: Napló-archív

Ahogyan sok sport, úgy a judo is egyre népszerűbb lett napjainkban, s főleg Hajdú-Bihar vármegyében. Nem meglepő tehát, hogy Haja János sportágnépszerűsítő programsorozata nagy sikert aratott. A múlt hét pénteken rendezett esemény tapasztalatairól a szakember a HAON-nak nyilatkozott. – Gyermeknap alkalmából meghívást kaptam Hosszúpályiba és Álmosdra, én pedig szívesen éltem a lehetőséggel. 

Mintegy 150-en látogattak ki az eseményre, s utóbbi településről olyan megkeresést kaptam, hogy indítani kell egy judo oktatást.

Álmosdon az iskolásoknak, Hosszúpályiban pedig az óvodásoknak tartottunk bemutatókat. Érezhetően nagy sikere volt a programoknak, amelynek rendkívül örülök. Úgy gondolom, hogy összejöhet a kezdeményezés és sikerül létrehozni egy újabb sportklubot – mondta a sportoló. 

Tetszik a gyerekeknek 

A népszerűség mellett említést kell tenni arról is, hogy a judo látványa már önmagában megfoghatja a kicsiket. Fontos továbbá az edző szerepe is, így pedagógiailag a maximumon kell folyamatosan lennie. – Nem árulok el nagy titkot: olykor egészen meghökkentő, amit kívülről láthatnak emberek a sportágunkból. 

A gyerekeknek az esések tetszenek leginkább, ez az alapja mindennek. Nekem is meg kell nyernem magamnak a kicsiket, ezért rengeteget próbálok tenni.

Pedagógiailag kulcsfontosságú szerepe van a trénereknek, úgy kell a kicsikkel bánni, hogy szívesen jöjjenek következőnek. Velük együtt csinálom én is a gyakorlatokat, sőt, igénylik is, hogy szálljak be hozzájuk. Vigyázni is kell ezeken a foglalkozásokon, mert a szülők elvárják tőlem, hogy hajuk szála sem görbüljön a növendékeknek – fogalmazott a vb ezüstérmes sportoló. 

OK 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában