Történelem

2023.05.30. 17:52

110 éves lenne a Loki egykori, világbajnoki ezüstérmes edzője

Kalocsay Géza (balra) és Puskás Ferenc | Forrás: Puskás Intézet

Kalocsay Géza 1913. május 30-án a Magyar Királysághoz tartozó Beregszászon látta meg a napvilágot.  A trianoni békediktátum miatt 1920-ban Beregszászt Csehszlovákiához csatolták. Kalocsay, aki pedig a szülővárosában kezdett futballozni, 1932-ben a Sparta Praha gárdájához került, majd 1934-ben ezüstérmes lett a csehszlovák válogatottal az olaszországi világbajnokságon – számolt be a Puskás Intézet.

Öt prágai év és egy csehszlovák bajnoki cím után két esztendőt Franciaországban kergette a labdát, majd 1939-ben Kispestre igazolt, itt Puskás Ferenc édesapja, idősebb Puskás Ferenc volt a vezetőedzője. 1940-ben a Ferencvárosi TC-hez szerződött, a zöld-fehér klubbal magyar bajnokságot nyert, ez időben kétszer pályára lépett a magyar válogatottban is. Ezután Újpestre tette át a székhelyét, itt bajnoki ezüstéremmel bővítette éremkollekcióját.

Kalocsay Géza a labdarúgás mellett nem feledkezett meg a tanulásról sem, a prágai Károly Egyetem jogtudományi karának hallgatója volt, két doktorátusa közül az államtudományit Szegeden, a jogit később Pécsen szerezte meg. Visszavonulása után edzőként dolgozott, Magyarországon irányította többek között a Ferencvárost, a Videotont, az MTK-t és az akkor Debreceni Lokomotív néven szereplő Lokit is.

Külföldön vállalt munkát Algériában, Belgiumban, Egyiptomban, Jugoszláviában, Lengyelországban és Pakisztánban. Kalocsay nyert edzői karrierje során belga, egyiptomi és lengyel bajnokságot is, valamint 1954-ben Sebes Gusztáv tanácsadója volt a válogatottnál, a világbajnokságon.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában