A sztárok „hazajárnak” ide

2023.05.23. 10:50

Újra Debrecenre figyel a salakmotoros világ

A Perényi–stadionból vezet az út a jövő évi Grand Prix-ba.

Michael Jepsen Jensen (az előtérben) is jön Debrecenbe

Forrás: Boros Norbert

Klasszisok egész sorát láthatják mindazok, akik kilátogatnak május 29-én, pünkösdhétfőn a debreceni Perényi Pál Salakmotor Stadionba, ahol a Grand Prix-kvalifikáció egyik selejtezőjét láthatja a nagyérdemű.

A 15 órakor kezdődő megmérettetés a szezon legrangosabb cívisvárosi viadala lesz, ahol 13 nemzet – Lengyelország, Ausztrália, Dánia, Nagy-Britannia, Svédország, Franciaország, Ukrajna, Csehország, Lettország, Németország, Finnország, Románia és Magyarország – legjobbjai mérik össze tudásukat.

Csak három maradhat

A jövő évi Grand Prix-s tagságért folyó küzdelem első állomása a selejtező, melyből négy versenyt rendeznek, a szlovákiai Zsarnovicán és az olaszországi Lonigóban május 27-én, míg a németországi Abensbergben és Debrecenben pünkösdhétfőn csatáznak a vaspapucsosok. Valamennyi helyszínről a legjobb négy jut az augusztus 19-én, a svédországi Gislavedben megrendezendő Grand Prix Challenge-be, ahonnan a dobogósok kvalifikálnak a 2024-es egyéni világbajnoki sorozatba. Fontos információ, amennyiben egyik helyszínen sem lesz svéd pilóta a továbbjutók között, úgy a Hajdúságból csak a legjobb három jut a challenge-be.

Csillagok háborúja

Mi a közös az ausztrál Jack Holderben, a lengyel Janusz Kołodziejben, a lett Andzejs Lebedevsben, a svéd Jacob Thorssellben, a dán Michael Jepsen Jensenben és a brit Adam Ellisben? Az elmúlt években valamennyien kvalifikációt érő helyen végeztek a debreceni világversenyen, s mindannyian ott vannak most is a Grand Prix-kvalifikáció startlistáján.

Jack Holder
Jack Holder
Forrás: Boros Norbert

Ezek a világklasszisok szinte már „hazajárnak” a Perényi Pál Salakmotor Stadionba, ami nem véletlen, ugyanis kifejezetten fekszik nekik a gyors ovál. Ez a tény máris előrevetíti, hogy óriási csata várható a továbbjutó helyekért, ugyanis a főesélyesek mellett olyan motorosok is starthoz állnak, akik meglepetésre készülnek. A németektől Kai Huckenbeck érkezik, aki amellett, hogy tavaly résztvevője volt a SEC döntőinek, eddig négyszer bizonyíthatott a Grand Prix-ban szabadkártyásként, s most is készülhet a Német Nagydíjra, amit június 10-én, Teterowban rendeznek. A franciák képviseletében visszatér a Hajdúságba David Bellego, aki május 1-jén 10 pontot gyűjtve alig maradt le a kvalifikációt jelentő helyekről. A dán szövetség Jepsen Jensen mellett az idei SEC-fináléba jutó Andreas Lyagert is nevezte Debrecenbe. A csehek azt a Petr Chlupáčot küldik, aki tavaly az SGP2-ben, azaz a 21 éven aluliak világbajnoki döntőjében vitézkedett. A bevállalós motorozásáról elhíresült ukrán Marko Levishynt is nagyon kedvelik a hajdúsági drukkerek.

Keleti szomszédaink még egy versenyzőt nevezhettek a versenyre, aki nem más, mint a csodagyereknek tartott, mindössze 16 esztendős Nazar Parnicki.

(A tehetség indulása kérdéses, ugyanis az SGP2 pardubicei selejtezőjében csuklósérülést szenvedett.) Timi Salonen is visszatérő vendég lesz, május 1-jén, az egyéni Európa-bajnoki selejtezőben debütált Debrecenben, s voltak olyan biztató futamai, amire nyugodt szívvel építhet a GP-kvalifikáción is.

Hazánk főversenyzőként két motorost indít az erőpróbán, nevezetesen Magosi Norbert és Kovács Roland áll majd startszalaghoz. A két tartalék is magyar lesz, Bárány Márk és Füzesi Richárd vár majd bevetésre.

A pünkösdhétfőn 15 órától kezdődő viadal előtt 10.30-tól kötelező edzésen vehetnek részt a salakosok.

BN

Startlista

1. Michael Jepsen Jensen (Dánia)

2. Andrei Popa (Románia)

3. David Bellego (Franciaország)

4. Magosi Norbert (Magyarország)

5. Marko Levishyn (Ukrajna)

6. Petr Chlupáč (Csehország)

7. Andzejs Lebedevs (Lettország)

8. Kai Huckenbeck (Németország)

9. Janusz Kołodziej (Lengyelország)

10. Andreas Lyager (Dánia)

11. Jack Holder (Ausztrália)

12. Adam Ellis (Nagy-Britannia)

13. Jacob Thorssell (Svédország)

14. Kovács Roland (Magyarország)

15. Timi Salonen (Finnország)

16. Nazar Parnicki (Ukrajna)

Tartalékok:

17. Bárány Márk (Magyarország)

18. Füzesi Richárd (Magyarország)

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában