Frizbinap

2023.04.21. 16:27

A péksütemények tálcáinak dobálásával indult, meghódította a világot, és Debrecent – fotókkal, videóval

A DEAC-nak hála bárki belekóstolhatott csütörtökön a nagy népszerűségnek örvendő sportágba.

Juhász Marcell elmondta, a gyorsaság az egyik legfontosabb

Fotó: KISS ANNAMARIE

Egész nap lógott az eső lába, és a szél is gyakran feltámadt, azonban mikorra kellett, az időjárás is „kiegyenesedett”, így minden adott volt, hogy aki akar, belekóstoljon a frizbizésbe a DEAC Sportcampus műfüves pályáján csütörtökön este. 

A DEAC frizbiszakosztálya a Debreceni Egyetem hallgatói számára szervezett tematikus sportnapot, a játékosok az egyetem több karán figyelemfelkeltő standokat állítottak fel, este pedig nagy közös frizbizésre vártak minden érdeklődőt. Mintegy húsz fiatal élt is a lehetőséggel, és megjelent a Dóczy József utcán, ahol a DEAC igazolt sportolói tárt karokkal fogadták őket. 

Míg ment a bemelegítés, az egyik rutinos tag, Almásiné Makai Angéla mesélt a napjukról. Megtudtuk, a kitelepülés során sok érdeklődővel találkoztak a játékosok, és ami ennél is örömtelibb, közülük többen este is megjelentek, hogy kipróbálhassák a sportágat. Angéla, akinek egyébként két gyermeke is egyesületi tag, a frizbi disc golf változatát űzi, amiben rohangálni ugyan nem kell, azonban egy-egy verseny során így is beletesznek egy jó tíz kilométert a lábukba.

Érdekességként a frizbi eredettörténetéről is szót ejtett, a legenda szerint anno, 1920-ban a Yale diákjai kezdték el a korong alakú sütis tálcákat dobálni egymás között az órák szüneteiben, innen indult világmeghódító útjára a frizbi.

Teret engednek

Kisebb csoportokban hangolódtak az újoncok és a profik a későbbi játékra, mely nem is olyan egyszerű, mint sokan gondolnák. A próbázok mégis fülig érő mosollyal dobálták és kapták el a korongokat, természetesen mindenki jót kacagott, mikor még csak meg sem közelítette a kinézett célt a diszk. Juhász Marcellt, aki edzője és játékosa is a DEAC-nak, egy kis időre elszakítottuk a többiektől, és megtudtuk tőle, milyen képességekre van szükség ahhoz, hogy valaki jól tudjon frizbizni. – Az egyetem több pontján promotáltuk magunkat, és az esti közös frizbizést. 

Szerencsére sokakat sikerült megszólítanunk, akik közül szép számmal jelentek most meg a pályán. Nehéz leírni, mi is a frizbis életérzés, fontos kiemelni a nyitottságot, az elfogadást, és azt a tiszteletet, amelyet a játékosok megadnak egymásnak még a legkomolyabb versenyeken is. Ahhoz, hogy valakinek jól menjen a dobálás, és az elkapás, atletikusnak kell lenni, számít a gyorsaság, bírni is kell futni, és persze a reakcióidő is sem elhanyagolható

– mondta el érdeklődésünkre Juhász Marcell, aki szerint az is különleges az ultimate frizbiben más csapatsportokhoz képest, hogy itt a fiúk és a lányok együtt játszanak, és bíró sincs.

Jelenleg negyven aktív taggal rendelkezik a a DEAC FreeBees, melynek ultimate csapata az aktuális bajnoki kiírásban eddig három meccsen van túl. – A nemzeti bajnokságban nyolc csapat verseng, oda-visszavágós rendszerben, ez 14 mérkőzést jelent, eddig ebből hármat játszottunk le. Az első kettőt megnyertük, legutóbb pedig alulmaradtunk a címvédővel szemben. Idén is azzal a céllal vágtunk bele a küzdelmekbe, hogy minél jobb helyen végezzünk, ugyanakkor fontos az is, hogy teret engedjünk a feltörekvő fiataloknak, így előfordul, hogy nem a legjobb 14 játékosunkkal állunk ki. Április eleje óta, mióta elkezdődött a kinti szezon, heti négy edzéssel készülünk, ezekből kettő korongos, valamint van egy erőnléti- és egy futótréningünk is.

Jó kis társaság

Ha már ott voltunk, hát persze hogy én is a kezembe vettem egy korongot, és dobtam párat. 

Juhász Marcell megmutatta, miként is kell fogni egy frizbit, felhívta rá a figyelmet, hogy a csuklómozdulat az egyik leglényegesebb, és azt is megtudtam, mikor felém száll a diszk, hogyan kapjam el. Nem volt más hátra, a hallottak alapján cselekedtem, és repült is a „tányér”, csak épp nem arra, amerre én akartam. Felnevettem, te jó ég, tényleg ennyire béna vagyok? A folytatás már jobban alakult, persze odáig már nem akartam eljutni, hogy futnom is kelljen, így megköszöntem a lehetőséget, és a továbbiakban inkább csak szemlélődtem.

Tetszett, amit láttam, egyértelmű volt, hogy a frizbis társaság egy igazi jó kis közösséget alkot, sokkal inkább barátok, sem mint csapattársak. És az is kirajzolódott, hogy igen is lehet elhivatottan űzni a frizbizést, ami igencsak izzasztó, ha az ember komoly szinten műveli.

KSZD

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában