Debreceni VSC

2023.03.13. 20:00

Herczeg András: „Eddig a csapat felülmúlta a várakozásokat”

A DVSC történetének legsikeresebb vezetőedzője kifejezetten elégedett a Loki teljesítményével.

Herczeg András az egy évvel ezelőtti, 120 éves ünnepi mérkőzésen végzett el kezdőrúgást Dzsudzsák Balázzsal | Forrás: NS-archív

A Debreceni VSC labdarúgócsapata – ahogy arról korábban már beszámoltunk – a kisvárdai 1–0-s győzelmével megelőzte aktuális ellenfelét az OTP Bank Liga tabelláján, és feljött a harmadik helyre. A bajnokság elején mi, szurkolók bíztunk benne, hogy nem kell végig a kiesés ellen harcolni, de ilyen teljesítményre talán senki nem számított a csapattól.

Legutóbb a 2018-2019-es szezon végén szerzett bronzérmet a Vasutas, a gárdával azóta sok minden történt, megjárta a másodosztályt is, de most ismét esélyesként pályázik a dobogóra.

A már említett 18-19-es idényben a DVSC első 120 évének legjobb vezetőedzőjévé választott Herczeg András irányította az együttest, őt kérdezte a HAON a mostani csapatról és az akkori sikerről. – Aki szereti és szurkol a Lokinak, az abban reménykedett a bajnokság kezdetekor, hogy a kieséstől nem kell tartani, és bízott benne, hogy egy stabil középcsapat lehetünk. A fiúk abszolút felülmúlták ezt a várakozást, kiegyensúlyozottan, jó felfogásban játszanak.

Ugyan Kisvárdán „csak” három saját nevelésű futballistánk volt a kezdőben sérülések és betegségek miatt, de az eddigiek során sokszor előfordult, hogy legalább 6-7 debrecenivel álltunk fel

– emelte ki a szakember. 

A DVSC Labdarúgó Akadémia szakmai igazgatója úgy látja, hogy Szrdjan Blagojevics és a játékosok között jól működik a kémia. – A srácok hisznek az edző filozófiájában, vevők az elképzeléseire és meg is tudják valósítani azokat. Úgy érzem, hogy nyugalom uralkodik az együttes körül, jó a csapategység, amire nagy szükség van egy ilyen teljesítményhez.

Sok rutinos futballista van a keretben, elég a kapitányt, Dzsudzsák Balázst említeni, akinek fontos a szerepe abban, hogy a „földön maradjon” mindenki.

Ez mindenképpen kell ahhoz, hogy ezt a remek lehetőséget ki tudja használni az együttes – vélekedett.

Új alapok

Herczeg András 2017 tavaszán meglehetősen nehéz helyzetben vette át a Lokit az utolsó fordulóban, egy diósgyőri kiesési rangadó előtt. Egy győzelemmel szerencsére bent maradt a gárda, a következő idény végén pedig már egy lehetséges debreceni bronzéremről döntött a záróforduló.

Akkor kikapott a Loki Újpesten, és ötödik lett, azonban egy esztendővel később, 2019-ben felállhatott a dobogó legalsó fokára.

– Miután maradtunk az élvonalban, több légiós is távozott, és a vezetőséggel közösen úgy döntöttünk, hogy visszahívunk olyan debreceni játékosokat – például Kinyik Ákost és Varga Kevint –, akik máshol szerepeltek. Rajtuk kívül fiatal magyar futballisták érkeztek még a keretbe, velük kiegészülve egy helyi magra építkezve kezdtünk el dolgozni – emlékezett vissza.

Herczeg András a 2019-es bronzérmet ünnepli a szurkolótáborral | Forrás: Nemzeti Sport-archív

A 18-19-es idényben – hasonlóan a mostanihoz – az volt az elsődleges cél, hogy stabil középcsapat legyen a DVSC. – Egy darabig még visszafele tekintgettünk a tabellán, de ahogy közeledtünk a szezon végéhez, akkor éreztük, hogy akár meg is lehet a dobogó. Hatalmas öröm volt, hogy ezt sikerült elérni – hangsúlyozta a szakember.

A meglepetéscsapat ellen

A hétvégén a második helyezett Kecskemét látogat Debrecenbe, és egy esetleges sikerrel két pontra megközelítené a bács-kiskuni együttest a Loki. Kíváncsiak voltunk, hogy Herczeg András szerint lehet-e az ezüstéremről álmodozni.

Miért ne? Nem véletlenül van ott a gárda, ahol, a játékával is alátámasztja ezt.

Szombaton nehéz meccs vár ránk, hiszen az újonc Kecskeméttel kapcsolatban mindenki azt várja, hogy mikor pukkanak ki, de ők csak azért is küzdenek tovább. Legutóbb Debrecenben nagy fölényben voltunk velük szemben, sok gólhelyzetet alakítottunk ki, de döntetlen lett a vége, ezúttal jó lenne nyerni a Nagyerdei Stadionban – emlékezett vissza. 

A DVSC a Kecskemét után a Vasas ellen is hazai pályán játszik majd, az akadémia szakmai igazgatója nagyon örülne, ha mind a két meccset megnyerné a Loki. Úgy véli, akkor már valóban lehetne egy dobogós helyezésről álmodni, ami nagyszerű teljesítmény lenne.

Bakos Attila

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában