Futsal Eb

2023.03.17. 21:35

Vérzik a szív: Ukrajna egy góllal felülmúlta Magyarországot – fotókkal

Frank Tamás együttese remekül kezdett a futsal Eb-n, de a hibákat kegyetlenül megbüntették a sárga mezesek.

Forrás: Czinege Melinda

Nagy tömeg gyűlt össze péntek este a Főnix Arénában, hiszen a magyar női futsalválogatott is bemutatkozott a hazai rendezésű Final Four elődöntőjében. Az összecsapást megelőzően már tudni lehetett, hogy a párharc győztesére Spanyolország legjobbjai várnak a vasárnapi döntőben. A himnuszok előtt hihetetlen hangulat uralkodott a debreceni létesítményben, mindenki a magyar sikerért szorított. 

Kölcsey Ferenc sorai után sokan elérzékenyültek, s így vette kezdetét az összecsapás. A találkozó elején igyekezett letámadni a sárga mezes ukrán válogatott, de Frank Tamás tanítványai próbálták állni a sarat, Torma Lilla pedig az első percekben hatalmas bravúrokkal jelentkezett. Nagyon kevés időre tudta megtartani a játékszert a meggypirosban játszó magyar gárda, de az első tíz perc legjobbja továbbra is Torma volt. Hatalmas nyomás nehezedett Tóth Nóráékra, de igyekeztek végig stabilak maradni hátul, s hosszú indításokkal próbálkoztak, amelyek tudtak zavart okozni a sárga mezesek védelmében. Egy pontrúgás következtében kis híján megszerezte a vezetést Magyarország, de a bevetődő Fábián Rebeka centiméterekkel maradt le a labdáról. Oleg Shaytanovnak sem tetszett, amit tanítványai produkáltak, a 11. percben időt is kért a szakember. Ezt követően azonban teljes extázis következett: Horváth Viktória hatalmas csellel verte át ellenfelét, majd kapura tört, és hatalmas gólt ragasztott az ukránok hálójába, amelyet a bírók videózás után megadtak (0–1)! Frank Tamás sem bírta tovább ülve, a vezető gólt követően felpattant, s a vonal mellől bíztatta övéit. A 14. minutumban egy kombináció következtében Anna Shulha 1–1-re módosította az állást. A félidőt jelző sípszóig az ukránok szerettek volna még egy ütést mérni Krascsenicsékre, de a magyar lányoknak nem remegett meg a lábuk, így 1–1-es állásnál vonultak az öltözőbe a csapatok. 

A fordulást követően hatalmas elánnal folytatta az összecsapást Ukrajna, de Torma nagyon koncentráltnak tűnt. A hősiesen védekező magyar csapatot egy emberként biztatta a több mint 2 ezer néző a Főnix Arénában. A második félidő elején szinte a tűzzel játszottak Frank Tamás tanítványai. A kezdeti zavart, úgy tűnt, sikerült kijavítania Fülöp Diáéknak, kezdték elhinni, hogy meg tudják verni a Góliátnak tartott ukránokat. Lelkesedésben mindenképp felülmúlta ellenfelét a piros mezes együttes, de az első tíz percben szinte egykapuztak keleti szomszédjaink, ám kontrákból veszélyesek tudtak lenni a magyarok. A 29. percben mindkét kapu előtt hatalmas ziccer maradt ki, s az esélyesebbnek tartott ukránok érezhetően görcsösebbé váltak, aztán a 31. minutumban jött a hidegzuhany: Anna Shulha előnyhöz juttatta Ukrajnát (2–1). A találkozó utolsó öt percére fordulva mindkét együttesen látszódtak a fáradtság jelei, sok eladott labda jellemezte a játék képét. A magyar válogatott mindent egy lapra feltéve támadt, Torma Lilla helyére is mezőnyjátékos érkezett, ám egyenlíteni nem sikerült, így Ukrajna jutott a vasárnapi döntőbe.

Orosz Krisztofer

A tények

Ukrajna-Magyarország 2–1 (1–1)

Vezette: Daniele D'adamo, Talgat Kosmukhambetov, Fatma, Özlem Tursun.

Ukrajna: Kyslova – Shulha, Hrytsenko, Dubytska, Forsiuk Cserék: Mytrofanska, Terekh, Drozd, Tytova, Kryrylchuk, Volovenko, Skybina, Babenko, Diatel 

Szövetségi kapitány: Oleg Shaytanov 

Magyarország: Torma – Fülöp, Tóth N., Krascsenics, Horváth V. Cserék: Hargas, Szalkai, Fábián, Folk, Gruber, Üveges, Kota, Varga A., Koch 

Szövetségi kapitány: Frank Tamás 

Gól: Horváth Viktória (11'), Anna Shulha (14', 31')

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában