Végleges a program

2023.03.18. 08:25

Féltucatnyi verseny, plusz egy „bónusz” track: ilyen lesz a salakos szezon Debrecenben!

A cívisvárosban világ- és Európa-bajnoki salakmotoros viadalt is láthat a közönség ebben a szezonban.

A dán versenyzők visszatérnek Debrecenbe májusban

Forrás: Boros Norbert

A magyar salakmotoros szakág döntése értelmében kialakult a honi versenynaptár 2023-ra, aminek értelmében hat viadalt láthat a nagyérdemű hazánkban, amiből négyet Debrecenben, míg kettőt Nagyhalászban rendeznek.

Az idény a cívisvárosi Húsvét Kupával indul április 7-én, nagypénteken, s a meghívásos verseny túlmutat egy „sima” nemzetközi erőpróbán, ugyanis ez a megmérettetés dönt a magyar bajnoki sorrendről. A döntés hátterében többek között az áll, hogy mindössze négy hadra fogható magyar vaspapucsossal rendelkezünk ebben az évben (Magosi Norbert, Kovács Roland, Bárány Márk, Füzesi Richárd), illetve a nagyhalászi klub elnöke, Albók József jelezte a szakági tanácsnak, a két Európa-bajnoki viadal mellett más versenyt nem kíván rendezni ebben a szezonban, sőt az idény végén bezárja a saját tulajdonában lévő pályát. Ezeknek a tényeknek a tudatában a testület nem írt ki külön bajnokságot a magyar versenyzők számára, hanem a debreceni Húsvét Kupán elért helyezések alapján rangsorolják a pilótákat 2023-ban. A szabályok értelmében eredményt hirdetnek a nemzetközi egyéni magyar bajnokság végkimenetelét illetően, illetve külön értékelik a hazai versenyzőket is.

A húsvéti salakszórást a május 1-jén megrendezendő Európa-bajnoki (SEC) selejtező követi, aminek szintén a debreceni Perényi Pál Salakmotor Stadion ad otthont. A kontinensviadalon két-két lengyel, cseh, lett és magyar, illetve egy-egy dán, bolgár, francia, olasz, ukrán, szlovák, finn, valamint svéd salakszóró küzd a továbbjutásért.

Majdnem két hét elteltével a Nagyhalász Speedway Ring lelátói népesülhetnek be, hiszen május 14-én az egyéni Európa-bajnoki (SEC) challenge mezőnye csap össze a szabolcsi salakon.

A május igazi nagyüzemet jelent majd a honi versenyszezont illetően, mivel 29-én, azaz pünkösdhétfőn Grand Prix-kvalifikációt, azaz világbajnoki selejtezőt rendeznek Debrecenben. A világeseményen többek között Ausztrália, Csehország, Nagy-Britannia, Németország, Franciaország, Lettország, Lengyelország, Finnország, Svédország és Dánia képviselőivel mérkőzhetnek meg a magyar vaspapucsosok.

A nyár eleji „erőltetett menetet” követően lesz idejük kipihenni magukat a szurkolóknak, hiszen legközelebb augusztus 20-án, a tradicionális, immár 48. alkalommal megrendezendő Debrecen Nagydíjra válthatnak belépőt a sportág honi szerelmesei. Ezután szeptember 2-án a Nyírség felé vehetik az irányt a drukkerek, amikor a páros Európa-bajnokság egyik elődöntőjének lesz házigazdája Nagyhalász. A FIM Europe által közzétett kiírás értelmében a mieinknek Szlovéniával, Lettországgal, Csehországgal, Ausztriával, Olaszországgal és Ukrajnával kell megküzdeniük a fináléba jutásért.

A salakosok szezonját követően egy hazánkban még gyerekcipőben járó sportág, a flat track legmagasabban jegyzett képviselői foglalják el az oválpályát, ugyanis szeptember 9-én a cívisvárosban lesz a világbajnoki döntő 2. fordulója, ahol biztosan szurkolhatunk majd magyar indulónak.

Versenynaptár

Április 7.: Húsvét Kupa (nemzetközi egyéni magyar bajnokság), Debrecen

Május 1.: egyéni Európa-bajnoki (SEC) selejtező, Debrecen

Május 14.: egyéni Európa-bajnoki (SEC) challenge, Nagyhalász

Május 29.: egyéni világbajnoki (SGP) selejtező, Debrecen

Augusztus 20.: Debrecen Nagydíj (nemzetközi meghívásos), Debrecen

Szeptember 2.: páros Európa-bajnoki elődöntő, Nagyhalász

Szeptember 9.: flat track világbajnoki döntő, Debrecen

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában