A jó hangulat mindenkiben megmaradt

2023.02.01. 16:00

Kígyózó sorok a Loki Club előtt: a teremtorna, amire több ezer debreceni volt kíváncsi

Húsz éve annak, hogy a DVSC felért a csúcsra, és a Főnixben megszerezte első terembajnoki címét.

A Debreceni VSC és a Gyõri ETO labdarúgó csapata játszotta az Arany Ászok Teremlabdarúgó Bajnokság döntõjét Debrecenben, a Fõnix Csarnokban. A mérkõzést a Debrecen csapata nyerte meg 2:1 arányban. A képen: a Debreceni VSC bajnok csapata.

Forrás: MTI-archív

Kígyóztak a sorok a Loki Club söröző előtt húsz évvel ezelőtt, több ezer drukker szeretett volna jegyhez jutni a debreceni Főnix Csarnokban rendezett nemzeti teremlabdarúgó-bajnokság hatos döntőjére. Nem is csoda, hiszen ott volt a csapatok között a DVSC is, mely Kolbe és Androka góljaival a döntőben 2–0-ra verte az MTK-t 2003. február 2-án. A piros-fehérek először értek fel a csúcsra a teremben, ráadásul tették ezt a frissen átadott Főnixben, 4500 szurkoló előtt.

Sokaknak vannak szép emlékei az anno nagy presztízsűnek számító téli teremfocitornákról: a fanatikusok már ki voltak éhezve egy-két jó összecsapásra, a játékosoknak pedig üde színfoltot jelentettek az éles meccsek a monoton felkészülési időszak alatt.

 Hazánkban '70-es évekig nyúlik vissza a hagyománya az NB I.-es együttesek részvételével megrendezett téli tornáknak. A nagy közönségsikernek örvendő rendezvény ugyan 2011 óta „kispadra került”, azonban érdemes kicsit megállni, és nosztalgiázni.

A bajnokság már a selejtezők alatt is parázs meccseket hozott a pályán, és azon kívül is. 

Máig emlékezetes pillanat például, ahogy a cívisvárosi drukkerek kockacukrot dobáltak a Fradi középpályásának, Lipcsei Péternek, akit egyéb módon is megtaláltak a nézők.

 A lelátóról valaki hangosan felnyerített, majd a nagy nevetés közepette azt is bekiabálták, hogy „Csutakoljátok le a lovat”. A hazaiak az újpestieket sem kímélték, őket többek között egy lila majommal idegesítették.

Portálunk felkereste Pethe Tamást, a Loki Szurkolók Egyesületének korábbi elnökét, hogy elevenítsen fel néhány maradandó történést. – Szerették az emberek ezeket a tornákat, nem otthon kellett unatkozni, végre a téli uborkaszezonban is történt valami. 

A csapatok egész komolyan vették a küzdelmeket, nem voltak unalmasak a mérkőzések, emiatt is élveztük, illetve egy jó bulinak is számított, ment a csata a különböző szurkolói csoportok között.

 Számomra nem is annyira a főnixes derbik, hanem inkább a nyíregyházi csoportmeccsek maradtak meg. Például mikor 2002-ben, a Bujtosi-sportcsarnokban egy instabil korlát kiszakadt, és többen kétméteres magasságból a pályára zúdultunk. Vagy ahogy a 4-esen összetalálkoztunk a más táborok képviselőivel – elevenítette fel Pethe.
A Napló korabeli híradásából kiderül, a DVSC-hívek már akkoriban is leleményesek voltak, a trágár, megalázó rigmusokon túl szellemes odamondogatással is hergelték a rivális galeriket.

a-jo-hangulat-mindenkiben-megmaradt-dvsc-debreceni-vsc-lok-haon-sport-hajdu-bihar-loki-kerekes-zsombor-pethe-tamas-halmosi-peter
A Borsodi Liga fedett pályás labdarúgó bajnokságának hatos döntõjét Debrecenben, a Fõnix Csarnokban rendezték meg. A képen balról Kerekes Zsombor (DVSC) és Györök Tamás (REAC). 
Forrás: MTI-archív

Nem csupán a lelátón folyt a csata, a pályán is egymásnak feszültek a résztvevők. A Loki 2003-ban az MTK-t legyőzve nyerte meg a kiírást. – Akkoriban még volt renoméja ennek a küzdelemsorozatnak, örültünk, hogy télen is játszhattunk, ezzel együtt azért nem vettük véresen komolyan. Arra emlékszem, hogy mindig remek hangulat uralkodott, a szurkolók kitettek magukért – osztotta meg Kerekes Zsombor, a Loki egykori gólerős csatára.

A DVSC 2004-ben is felért a csúcsra, és akkor már a debreceniek keretét erősítette a közönségkedvenc Halmosi Péter is. A HAON felkereste a Cucu becenévre hallgató középpályást is, kíváncsiak voltunk, neki mi maradt meg a teremfoci-bajnokságokról. – Úgy rémlik, mindig remek hangulat, és telt ház volt ezeken a tornákon, szerettük, mert beillett a programunkba. 

Különleges miliőt teremtettek a drukkereink, akik közül több emberrel a mai napig is jó viszonyt ápolok.

 Sokat tettem azért, hogy elfogadjanak Debrecenben, nagyon jó élmények fűznek a városhoz, a csapathoz. Ennek a klubnak köszönhetem, hogy olyan karriert futottam be, amilyet, mindig is a második otthonomként tekintek a cívisvárosra. A régi nagy csapatból sok játékossal tartom a kapcsolatot, tudom, ki mit csinál, illetve természetesen a DVSC szereplését is figyelemmel követem – fogalmazott Cucu, aki jelenleg Szombathelyen, a Király Sportegyesületben tevékenykedik. 

Egy szó, mint száz, elvitathatatlan, hogy anno volt létjogosultsága ezeknek a tornáknak, melyekre maguk a főszereplők, a labdarúgók, és a közönség is szívesen emlékszik vissza. 

KSZD 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában