Kézilabda

2023.01.07. 21:36

Aki kihagyta, sajnálhatja: óriási meccsen győzte le a dánokat a Loki

A csapat és a szurkolók is kitették a szívüket a pályára.

Forrás: Molnár Péter

Eljött a várva várt pillanat, a DVSC Schaeffler is megkezdte szereplését a nemzetközi kupaporondon. A Loki első ellenfele a dán Nykøbing Falster Håndbold együttese volt, amelyet egy elképesztő hangulatú, óriási csatában 28–27-re győzött le a Hódosban az Európa-liga csoportkörének első fordulójában szombat este.

A mérkőzésre eggyel bővültek Szilágyi Zoltán vezetőedző variációs lehetőségei, ugyanis súlyos térdsérülését követően először volt a piros-fehérek meccskeretében a német válogatott kapus, Ann-Cathrin Giegerich. A legutóbbi, Győr elleni találkozót kihagyó Töpfner Alexandra is ott volt a kezdőben. A kezdés előtt a nemzetközi mérkőzéseken megszokott hagyományoknak megfelelően a közönség elénekelte a Himnuszt.

Planéta Szimonetta duplája adta meg a alaphangot a fantasztikus hangulatban kezdődött összecsapásnak.

A lengyel bírópáros már az elején meg akarta fogni a meccset, gyorsan kiszórtak egy-egy játékost mindkét oldalon. A vendégek első találatát Mikkelsen szerezte, melyre szinte azonnal válaszolt Töpfner Alexandra büntetőből. Nem telt el hat perc, és Planéta már a harmadik bombáját ragasztotta a dánok hálójába. (4–1) A Vasutas jobbátlövője aztán két percre pihenni kényszerült, mert a sporik megítélése szerint túlzottan vehemensen védekezett ellenfelével szemben, fel is jöttek 5–4-re az időközben kapust cserélő északiak. 

Sőt, a babonások szempontjából kiemelt jelentőségű 13. percben utol is érték a támadásban és védekezésben is egyre többet hibázó Lokit, Szilágyi Zoltán időt is kért, hogy eligazítsa tanítványait.

Planéta és (támadásban) Bordás Réka pihenőt kapott, érkezett a helyükre Hámori Konszuéla, valamint Füzi-Tóvizi Petra. Ennek ellenére átvette a vezetést a Nykøbing a 18. minutumban. Szabó Nina jött irányítóba, hogy életet leheljen az egyre inkább döcögő Lokomotívba. Nem mintha a dánok feretegesen kézilabdáztak volna, de valahogy mindig sikerült megtalálniuk a beálló mögötti embereiket. A szurkolókon semmi nem múlt, a csapat megkapta az extra hangulatot, ami a rangadókon megszokott. Lehetőséget kapott Jovovics Jovana is Kácsor Gréta helyén, ezzel párhuzamosan a Loki átállt 7 a 6-ra támadásban. A decemberben szerződtetett balátlövő számára igen peches volt a találkozó, ugyanis rögtön az első lövési kísérleténél megrántották a vállát, így komoly fájdalmak közepette kellett lejönnie a pályáról, és később viszsa sem tudott térni. Annak ellenére mentek három góllal a vendégek, hogy védekezésben több labdát is szerzett a DVSC, csak ezekkel nem tudtak élni az ellenfél kapuja előtt teljesen elbizonytalanodó hazaiak, egyre nőtt a bosszúság a lelátón is. Ám mielőtt negatívba csaphatott volna át a hangulat – ettől egyébként mérföldekre voltunk még – az első játékrész hajrájába lépve a két Petra (Füzi-Tóvizi és Vámos), majd Planéta találatainak köszönhetően villámgyorsan zárkóztak a hajdúságiak. (10–11). Halkan jegyezzük meg, hogy Füzi-Tóvizi találata egy 12 perces debreceni gólcsöndre tett pontot...

Az utolsó percben egy hetesnél Ann-Cathrin Giegerich is pályára léphetett, és a közönség óriási ovációja közepette meg is fogta a büntetőt, de ez is csak arra volt elég, hogy egy gólos hátránynál vonuljon szünetre a Debrecen.

Fordulás után az addig jegelt brazil válogatott, Mariana Costa kapott szerepet a jobb szélen. Gyors gólváltásokkal kezdődött a második félidő, aztán megint előjöttek a bosszantó hibák, így maradt a vendégvezetés. Előfordult, hogy a szerzett labda után a mieink nem vették észre, üres a dánok kapuja, és lövés helyett egy rossz passz miatt elveszítették a labdát. Ám azt sem szabad elhallgatni, hogy az akarásban nem volt hiba, csúsztak-másztak a drukkerek által hajtott piros-fehérek. Zengett-zúgott a Mindent bele!, a szurkolók és a lányok is kitették a szívüket a pályára. A 47. percben kapust cserélt Szilágyi Zoltán, Giegerich állt a gólvonalra, és mint ez később kiderült, nyerő húzásnak bizonyult!

A 49. minutumban szinte felrobbant a Hódos, Kácsor bombája után újra vezetett a Loki, majd Giegerich fogta a dán balszélső ziccerét.

23–23-nál Szilágyi Zoltán érezte, hogy kulcspillanatok következhetnek, így 7 perccel a vége előtt kikérte második idejét is, hogy elmagyarázza a lányoknak, mi kell a győzelemhez. Nehéz szavakkal leírni azt a hangulatot, ami 26–23-nál a csarnokban uralkodott, bizony az egyszeri újságírót is teljesen elvitte a hév. Az utolsó percekre állásba „parancsolták” a nézőket az ultrák, el is kélt a lehető legnagyobb biztatás, mert Mariana Costa kiállítása miatt nehéz helyzetbe került a Loki. A hazai szakvezetés az utolsó időkérését is elégette, hogy kicsit fújhassanak a lányok. A végére egy gólra feljöttek a vendégek, de szerencsére a DVSC jött ki jól a végjátékból, és 28–27-es győzelemmel kezdte meg a nemzetközi kupaszereplést. 

MSZ

A tények
EHF Európa-liga, C csoport, 1. forduló
DVSC SCHAEFFLER–NYKØBING FALSTER HÅNDBOLD (dán) 28–27 (10–11)
Debrecen, 1800 néző. V: Lidacka, Lesiak (lengyelek)
DVSC: Gabriel – Töpfner 3 (3), Planéta 7, Vámos P. 2, Bordás 4, Kácsor 7, Vámos M. Csere: Giegerich (Kapus), Füzi-Tóvizi 1, Hámori, Szabó Nina 2, Jovovics, Petrus 1, Costa 1. Edző: Szilágyi Zoltán
Nykøbing: Petersen – Halilcevic 5, Kristiansen, Jørgensen, Madsen 2, Van Der Vliet 3, Mikkelsen 3. Csere: Greve (Kapus), Sajka 5 (2), Svele 6 (3), S. A. Nielsen, A. W. Nielsen 2, Flader 1. Edző: Jakob Larsen 
Kiállítások: 10, illetve 4 perc
Hétméteresek: 3/3, illetve 6/5.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában