MEFS-gála

2022.12.02. 15:48

Senánszky Petra is ott van a legjobb egyetemi sportolók között

Debreceni úszót díjazott a szövetség.

Senánszky Petra

Forrás: Napló-archív

Az egyetemi sportélet számára fontos feladat, hogy megtartó erő legyen a sportolni vágyó fiataloknak - mondta Schmidt Ádám sportért felelős államtitkár a Magyar Egyetemi-Főiskolai Sportszövetség (MEFS) az Év Egyetemi Sportolója gáláján, amelyen több mint 150 sportolót, köztük világklasszisokat díjaztak.

Az Uránia Nemzeti Filmszínházban pénteken megtartott eseményen Schmidt Ádám kiemelte, hogy az egyetemi sportélet erősítése kiemelt fontosságú az államtitkárság számára.

„Jelenleg ugyanis tizennyolc éves korban nagyon sok igazolt sportolót veszít el a magyar sportélet. Az érettségiző magyar fiataloknak több mint a tíz százaléka, nagyjából tízezer fő sportol versenyszerűen tizennyolc éves koráig. Ezeknek a fiataloknak a nyolcvan, nyolcvanöt százaléka, tehát körülbelül nyolcezerötszáz fő az érettségi környékén, illetve utána a pályaválasztás miatt abbahagyja a sportolást. Úgy gondolom tehát, hogy az egyetemi sportélet számára fontos feladat, hogy megtartó erő legyen a sportolni vágyó fiataloknak. Továbbá képesnek kell lennie arra, hogy megnyerje azokat, akik egy időre elhagyták a sportpályákat vagy épp egyetemi hallgatóként kapnak kedvet az aktív sportoláshoz” - fogalmazott Schmidt Ádám. Hozzátette, az egyetemi sportélet közösségteremtő erővel is bír, az intézményekben barátságok születnek, ahol a sport összekötő kapocs lehet. Hangsúlyozta, hogy a díjazottak között felnőtt Európa- és világbajnokok is vannak, ami azt bizonyítja, hogy ezek a versenyzők felelősen gondolkodnak a jövőjükről.

Mocsai Lajos, a MEFS elnöke összegezte a leköszönő esztendő rangos versenyeit, az azokon elért magyar sikereket.

Ma több mint százötven diáksportolót ünneplünk, soha ennyi díjazottunk még nem volt

- mondta Mocsai Lajos.

Hankó Balázs, a Kulturális és Innovációs Minisztérium államtitkára megemlítette, hogy a 2024-es Európai Egyetemi Játékoknak Magyarország lesz a házigazdája, ahol két egyetemi város, Miskolc és Debrecen bizonyíthat.

A világversenyeken kiválóan szerepelt egyetemisták között díjazták az úszó Milák Kristófot (Edutus Egyetem), a kajakos Lucz Annát (Budapesti Gazdasági Egyetem), a vívó Pusztai Lizát (Eötvös Loránd Tudományegyetem), az úszó Verrasztó Evelynt (Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem) és az uszonyosúszó Senánszky Petrát (Debreceni Egyetem).

Az egyetemek közötti Magyar Egyetemi-Főiskolai Országos Bajnokság (MEFOB) pontversenyét a Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem nyerte, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem lett a második, az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem a harmadik.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában