Gyorskorcsolya

2022.11.14. 13:21

Új részletek derültek ki Liuék országváltásáról

A Liu fivérek hamarosan kínai állampolgárok lehetnek, és a kelet-ázsiai ország színeiben versenyezhetnek. Csang Csing Lina, Liuék korábbi edzője már a jövő kínai rövidpályás gyorskorcsolyázó-válogatottját építi.

Liu Shaolin Sándor és Liu Shaoang

Forrás: Robyn Beck / AFP

November 8-án érkezett a sokkoló bejelentés, a két magyar téli olimpiai aranyérmet szerző testvérpár, Liu Shaoang és Liu Shaolin Sándor országváltást kezdeményeztek, amit a Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség (MOKSZ) november 10-én jóváhagyott. Liuék édesanyja, Kelemenné Szabó Szabina a Pekingi Ifjúsági Napilapnak megerősítette, fiai felveszik a kínai állampolgárságot – írja a BorsOnline.

Magyarországon egy olimpiai aranyérem tarifája jelenleg 50 millió forint, ezzel szemben Vu Da-csing, a férfi 500 méter phjongcshangi győztese tudomásunk szerint körülbelül mai árfolyamon 700-800 millió forint között kapott

– nyilatkozta a MOKSZ elnöke, Kósa Lajos.

Kínában egyelőre szintén nagy a csend Liuékkal kapcsolatban, ez pedig jól jön a fiúk korábbi edzőjének, Csang Csing Linának, aki jelenleg a kínai rövidpályás gyorskorcsolyázókkal versenyez. A szövetségi kapitány az idei szezonra fiatal sportolóknak szavazott bizalmat.

– Olyan csapatunk van, amelynek kevés a nemzetközi tapasztalata – nyilatkozta a kínai Xinhua oldalnak Csang Csing Lina.

Fiatal korcsolyázóink agresszívek voltak, és ennek nagyon örülök. Ezen felül meg tudtam figyelni a problémáikat is.

A Salt Lake City-ben tartott világkupán a kínai férfi 5000 m-es váltó a harmadik helyet szerezte meg 6:37.054-es idővel, ez nagyjából öt másodperccel maradt el Liu Shaoang, Liu Shaolin Sándor, Knoch Viktor és Burján Csaba 2018-as téli olimpiai aranyérmének idejétől. November 12-én, szombaton viszont már aranyérmet szerzett a kínai 5000 méteres váltócsapat, vagyis Liuék jövőre győztes együtteshez csatlakozhatnak. Kína legközelebb a decemberi, Kazahsztánban megrendezésre kerülő világkupán vesz részt – természetesen még Liuék nélkül.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában