Kosárlabda

2022.10.01. 21:09

Kiütötték a debreceni kosárlabdázókat Sopronban

A vendéglátók a 12 pontos első félidei vezetés után a harmadik negyedben valósággal átgázoltak a cívisvárosiakon, így a záró játékrész már csak formalitás volt.

Forrás: DEAC

Mintegy öt hónap után lépett újra pályára tétmérkőzésen a Debreceni Egyetem alakulata, a 2022-23-as kiírás első fordulójában a Sopron vendége volt David Dedek együttese – írta szombaton a klub honlapja. Egyik oldalon sem volt meglepetés a kezdő ötösökben, a hajdúságiak a Scott-Gumbs-Drenovac-Gáspár-Tóth ötössel álltak fel a feldobáshoz, míg a hazaiaknál három amerikai mellett a két egykori debreceni, Molnár Márton és Valerio-Bodon Vincent kapott lehetőséget. 

Mindkét gárdán érződött az idény eleji forma, kissé lassan kezdték meg a pontgyártást a felek. A negyed első részében csak Tóth Ádám volt eredményes debreceni részről, de a Sopron is rengeteget hibázott, így csak minimális vezetésre tudtak szert tenni. A folytatásban Gumbs zsákolására Durham válaszolt, Barnett ziccere után pedig már Dedek mester volt kénytelen időt kérni (12-6). 

Az egyperces szünet után sem találta támadásban a ritmust a DEAC, az első tíz percben összesen hat pontot jegyeztek, csak a hazaiak pontatlan befejezésein múlott, hogy nem volt nagyobb a különbség nyolcnál.

 A második etap kezdetén Joseph faulttal együtt értékesített ziccerével hamar kétszámjegyűre hízott a differencia, Sitku triplája és újabb kettő plusz egyes akció után pedig már komoly bajban volt a DEAC (23-7). Meglepő módon Gáspár Mátyás vette kezébe az irányítást egy pontos távoli és egy visszatett lepattanó formájában, majd Mócsán két hármasával sikerült tízen belülre zárkózni. A folytatásban ismét elkapták a fonalat a vendéglátók, ráadásul Scott beütötte negyedik személyi hibáját is, a pontatlan támadásoknak köszönhetően pedig két perccel a nagyszünet előtt visszaállt a tizenhatpontos különbség (41-25). Drenovac, Gumbs és Taylor kosaraival ugyan valamelyest zárkóztak a cívisvárosiak, de a 44-32-es félidei eredmény tudatában volt mit megbeszélniük az öltözőben. 

A fordulás után Drenovac ziccerére egy 11-0-s futással válaszolt az SKC, így a 25. percben húsz fölé nőtt a hazai fór (56-34). David Dedek időkérése után Taylor zsákolt hatalmasat, melyre Takács azonnal válaszolt két hárompontossal, így a harmadik negyed derekán gyakorlatilag el is dőlt a mérkőzés (62-36). A játékrész második felében 14 hazai pont marad megválaszolatlanul, így a hátralévő időben már csak a tisztes helytállás volt kérdéses a DEAC számára. 

A záró felvonásban sem sikerült megváltania a világot a fekete-fehéreknek, de legalább az utolsó tíz percet sikerült megnyerniük az idő közben a komplett cseresorát becserélő hazaiak ellen. A vége 90-62-es soproni győzelem lett, így az eredmény és a játék összképe alapján is teljesen megérdemelt, kiütéses hazai győzelem született, Tóthék számára pedig már az első fordulóban érkezett egy kijózanító pofon. Folytatás egy hét múlva hazai pályán a szintén vereséggel nyitó ősi rivális Nyíregyháza ellen. 

Sopron KC – DEAC 90-62 (14-6, 30-26, 26-6, 20-24)

SKC: JOSEPH 18/6, JONES 13/3, Valerio-Bodon 1, Barnett 6, Molnár 8 csere: SHINE 21/15, Takács 9/9, Sitku 6/6, Durham 8, Supola -, Csendes -.

vezetőedző: Bors Miklós

DEAC: Scott 7/3, Gumbs 4, Drenovac 13/3, Géspár 5/3, Tóth 6 csere: TAYLOR 10, Balázsi 2, MÓCSÁN 15/12, Polyák -, Garamvölgyi -, Neuwirth -, Kenéz -.
vezetőedző: David Dedek

David Dedek: Elfogadhatatlan, ahogy kezdtük a mérkőzést, lassúak, pontatlanok és puhák voltunk. A folytatásban sikerült visszajönnünk a meccsbe, s bár a játékunk nem volt tökéletes, legalább láttam a csapaton a küzdeni akarást. A második félidő elején egyből visszajöttünk tíz pontra, majd kihagytunk két üres ziccert, ami után teljesen összeestünk. Átrohantak rajtunk, mi nem zártunk vissza a gyorsindításaikra, a Sopron pedig szépen kihasználta a hibáinkat és a fegyelmezetlenségeinket. Ezt most át kell beszélnünk a csapattal, meg kell próbálnunk kijavítani a hibákat és felállni a pofonból, és utána már csak a Nyíregyházára készülünk.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában