Díjak és lovak

2022.10.12. 10:46

Az újvárosi lány belovagolta magát a Nemzeti Vágta döntőjébe

Tóth Vivient háromévesen ültették először lóra, azóta eltelt tizenöt év, ám a hátasok iránti szerelme csak egyre nagyobb.

Forrás: Tóth Vivien-archív

A Nemzeti Vágtán díjugratás versenyszámban második helyezést ért el Tóth Vivien, aki a Balmazújvárosi Hagyományőrző Lovasegyesület színeiben indult az országos megmérettetésen. A tizennyolc éves, újvárosi lány a helyi gimnáziumba jár, ahol nyelvi szakon tanul. Hat éve lovagol rendszeresen, és a Haon érdeklődésére úgy fogalmazott: nincs fő oka annak, hogy elkezdett lovaglással foglalkozni.

– Nem maga a sport és a versenyzés vonzott, hanem a lovak – ez a szeretet hozta magával a többit. Hároméves koromban édesapám kivitt a lovardába – ahova jelenleg is járok felkészülni –, és már rögtön az első látogatáskor felültettek egy lóra, ettől kezdve csak a hátasok érdekeltek. A szüleim elmondása szerint sosem voltak babáim, babaházam, hiszen akkora hatással voltak rám a patások, hogy minden egyéb másodlagos lett – fogalmazott. Hozzátéve, eleinte csak az volt a célja, hogy megtanuljon rendesen lovagolni, miután ez sikerült, már nem érte be ennyivel. Négy éve kezdett el versenyezni, először ügyességi megmérettetéseken vett részt, majd később áttért a díjugratásra.

Forrás: Tóth Vivien-archív

Vivien számára a lovak egyfajta kikapcsolódást és feltöltődést jelentenek. Amikor velük van, kiszakad egy kicsit a mindennapi életből, és abban a 2-3 órában nem foglalkozik semmi mással, csak velük. – Az edzőm, Balla Imre is ezt a sportot űzte fiatal korában, így ez volt a legkézenfekvőbb. Továbbá sok díjugrató versenyre jártunk nézőként, így a lovaglás elsajátítása után elkezdtem kipróbálni ezt a sportágat, ami annyira megtetszett, hogy egyből magával ragadott – válaszolta azon kérdésünkre: miért pont a díjugratás mellett tette le a voksát?

Forrás: Tóth Vivien-archív

Hatalmas élmény

A fiatal lány számára minden versenyen való részvétel egy óriási élmény, az már csak hab a tortán, amikor kimagasló helyezést ér el. – A Nemzeti Vágtán kívül a legnagyobb élményem egy szilvásváradi versenyen volt, ahol egy csapattársammal párban versenyeztünk. Ott mindent megtettünk egymásért, és arra törekedtünk, hogy a legjobbat hozzuk ki a másikból. Motiváltuk egymást, aminek meg is lett az eredménye, ugyanis ötödikek lettünk, aminek nagyon örültünk, mivel közösen, csapatként értük el egy nagyon fontos célt – fogalmazott.

Már magában az hatalmas élmény volt számára, hogy az ország legnagyobb lovas rendezvényén részt vehetett. – A közönség biztatása nagyon sok erőt adott a verseny közben, számomra ez nem megszokott, mivel egy hétköznapi díjugrató versenyen nem igazán jellemző a szurkolás – tette hozzá. A jövő szezonban a legfőbb célja valamennyi amatőr megyei és regionális döntőn való részvétel, a későbbiekben pedig szeretne minél magasabb szintre eljutni a lovassportban.

Forrás: Tóth Vivien-archív

Tisztelik a hagyományokat

Mint megtudtuk, öt éve alakult a Balmazújvárosi Hagyományőrző Lovasegyesület, melynek Balla Imre lovasedző az elnöke, és egyben Vivien felkészítője is. – Közel negyven tagja van az egyesületünknek, csaknem tizenhat gyerek versenyzik tőlünk. Azzal a céllal jöttünk létre, hogy tovább vigyük a lovas hagyományokat, valamint megadjuk a lehetőséget azoknak a gyerkőcöknek, akik szeretnék ezen a területen kipróbálni magukat – jegyezte meg Balla Imre. Kiemelte, azok a fiatalok, akik társaságuk tagjai: nagyon elszántak. Mindannyiuk jó irányba halad, nemcsak megtanulnak bánni egy élőlénnyel, hanem alázatot is tanúsítanak iránta – ez az, ami igazán fontos és becsülendő.

NE

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában