Salakmotor

2022.10.19. 10:07

Az év utolsó debreceni salakversenye következik

A magyar-szlovén közös egyéni bajnokság 3. fordulójában állnak starthoz Magosiék a hét végén.

Fazekas Dennis (piros sisakszínben) és Magosi Norbert (kék) Debrecenben egymás ellen küzdhet

Forrás: Boros Norbert-archív

Végjátékához közeledik a két ország összefogásából életre hívott pontvadászat, melynek következő fordulóját vasárnap 14 órától rendeznek a debreceni Perényi Pál Salakmotor Stadionban. A versenyen 16 salakszóró 22 futamban küzd a helyezésekért. Fontos információ a szurkolóknak, hogy ez lesz az esztendő utolsó salakversenye a cívisvárosban.  

A magyar-szlovén közös bajnokság kiírása értelmében a két ország versenyzőinek összevetése ad egy bajnokot, illetve végeredményt, valamint mindkét nemzeti szövetség külön-külön is jutalmazza hazája legjobbjait.

A négyfordulós pontvadászatba hazánk öt pilótát nevezett, a Nagyhalászi Motorsportért Sportegyesület pilótái, Fazekas Dennis és Bárány Márk, a SpeedWolf Debrecen salakszórói, Magosi Norbert, illetve Kovács Roland, valamint a vasadi ArenaMoto Hungary versenyzője, Füzesi Richárd csatlakozott a bajnoksághoz.

Miután öt magyar és négy szlovén pilóta csatlakozott a mezőnyhöz, így valamennyi helyszínen más országokból meghívott vaspapucsosokkal egészítették ki a startlistákat. A lebonyolítási szisztéma értelmében a 16 fős mezőny valamennyi tagja megmérkőzik mindenkivel, majd a 20 futamos alapversenyt követően az első két helyezett egyenes ágon bejut a fináléba, míg a következő négy motoros a reményfutamban küzd meg, ahonnan a legjobb kettő csatlakozik a finálé tagjaihoz.  

Az első versenyt június végén, a szlovéniai Lendván rendezték, ahol a papírformának megfelelően a legnagyobb esélyesek, Matic Ivacic (veretlenül) és Nick Skorja (egy pontot veszítve) végzett az első két helyen, így ők jutottak automatikusan a döntőbe.

A reményfutamban a szlovének ifjú tehetsége, Anze Grmek diadalmaskodott Fazekas Dennis, az ausztrál Brayden McGuinness és a bolgár Milen Manev előtt, így a szlovén, illetve a magyar salakszóró jutott a fináléba. A legjobbak futama hatalmas meglepetéssel szolgált: Grmek legyőzte a favoritokat, s megnyerte az első fordulót Ivacic és Skorja előtt, Fazekas a negyedik helyen végzett. 

Nick Skorja (balra) és Matic Ivacic holtversenyben vezetik a bajnokságot 
Forrás: Boros Norbert-archív

Az alapversenyben 11 pontot motorozó Fazekas mellett a magyarok közül Kovács Roland 8 ponttal a 7. helyet szerezte meg, míg Magosi 7 egységgel a 9. pozícióban zárt. Magosi az első futamában legyőzte Fazekast, ám a következő starthoz állásánál hiába intette le elsőként a kockás zászló, a vezetőbíró úgy látta, hogy amikor megelőzte Kovácsot, akkor elhagyta a pályát, így kizárta az etapból. Bárány 5 ponttal a 12., míg Füzesi 3 egységgel a 13. helyen végzett.

Közel négy hónapos szünetet követően a második fordulónak október elsején a szintén szlovéniai Krsko adott otthont.

A Matija Gubec Stadionban valamennyi magyar salakszóró megmérettette magát.

A mieink különcsatája újfent Fazekas sikerével zárult, ugyanis valamennyi honfitársát legyőzte, viszont nem tudott annyi pontot gyűjteni, hogy legalább a reményfutamban folytathassa a viadalt. Fazekas végül 8 ponttal a 7., Magosi 7 ponttal a 9., Kovács 6 ponttal a 11., Bárány 4 ponttal a 13., míg Füzesi 2 ponttal a 14. helyen zárta a viadalt. A döntőben óriásit csatázott Skorja és Ivacic, a párviadal végül az előbbi sikerével zárult. A dobogó harmadik fokára az osztrák Daniel Gappmaier állhatott fel.

A harmadik forduló előtt a közös bajnokságot Skorja és Ivacic holtversenyben vezeti, de a harmadik helyen álló Grmek is mindössze két ponttal van lemaradva tőlük.

Mögöttük Fazekas, Kovács, Magosi és Gappmaier a sorrend. A magyar bajnokságban a címvédő Fazekas hat ponttal vezet az ugyanannyi egységet gyűjtő két debreceni salakos, Magosi és Kovács előtt, mögöttük Bárány és Füzesi található.

Amint arról a Hajdú Online korábban beszámolt, Kovács Roland csuklótörést szenvedett az elmúlt hét végén, felépülése előreláthatólag négy hetet vesz igénybe, így nem tud motorra ülni a bajnokság utolsó két fordulójában. 

BN 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában