Verseny

2022.10.18. 18:51

Adorján dominanciája a supermotósok között

A lassú víz partot mosott: a debreceni pilóta 12 futamból tízet megnyert, így magabiztosan lett a kupasorozat győztese.

Forrás: Boros Norbert

A közelmúltban arról számolhattunk be, hogy ifjabb Adorján Zoltán a flat track világbajnoki döntő debreceni fordulójában a szakág legjobbjai ellen versenyezhetett. De az oválpályás versengés csak egy kirándulás volt a 36 esztendős pilóta számára, ugyanis a kiemelkedő eredményeket a fő versenyszámában, azaz a supermotósok között várták tőle. 

Adorján nem okozott csalódást a szurkolóinak és támogatóinak, a négyfordulós, 12 futamból álló kupasorozat legjobbja lett az elmúlt hét végén.

Folyamatos, tudatos munka

– Az idei pontvadászat, amit az amatőr versenyzőknek írtak ki, négy fordulóból állt, a Black Star Speedway Visonta pályáján kezdtünk, Kecskeméten volt a második forduló, aztán újra Visontán motoroztunk, majd Monorierdőn zárult a széria. Valamennyi helyszínen három-három futamban kellett bizonyítanunk, ami igazából komoly erőpróba, mivel egész napos programokról beszélünk, hiszen a három 10 perc plusz kétkörös etapok előtt még egy bemelegítő motorozás és egy időmérő is várt ránk – avatta be a részletekbe a Hajdú Online olvasóit a debreceni motoros. 

– Az elmúlt évem úgy kezdődött, hogy a kulcscsontom négy helyen tört el és a bordám is megsérült, így a felépülésemet követően felemás szezont produkáltam. Tanulva az elmúlt évi szezonból, sokkal alaposabban, higgadtabban készültünk a 2022-es idényre. A salakmotorosokhoz hasonlóan ebben a szakágban is az a bevett szokás, hogy a motorosruha hátuljára valamilyen felirat kerül. Alaposan átgondolva, az én ruhámra azt varrattuk fel, hogy „Lassú víz”, utalva arra, hogy csakis akkor érhetjük el a célunkat, azaz „moshatunk partot”, ha jó munkásemberhez méltón, folyamatos, tudatos erőfeszítéseket teszünk a sikerekért. Tettük mindezt azért, mert ebben az évben a végső győzelem volt a célkitűzés.

Jó start, fél győzelem

Az elgondolás annyira jól sikerült, hogy Adorján Zoltán valamennyi fordulót, azaz mind a négy versenyt megnyerte, s a megvívott 12 futamból tízszer bizonyult a legjobbnak, illetve egyszer-egyszer végzett a második és harmadik helyen. – Köszönhetően a remek felkészülésemnek, a kiváló 2021-es gyári Husqvarnámnak, illetve a legfőbb segítőimnek, édesapámnak és Kuncz Richárdnak, sikerült uralnom a kategóriát. Minden versenyen voltak olyan „beugró” versenyzők, akik más kategóriákból érkeztek, s komoly meccset kellett vívnom velük. A tizenkettőből tíz győzelem azt sugallja, hogy egyértelmű volt a sikerem, ám egyáltalán nem volt könnyű menet, de szerencsére mindegyikből jól jöttem ki. Úgy gondolom, a tudatosság emelt a többiek fölé. Például nagyon odakoncentráltunk a startokra, mert tudtuk, hogy egy jó indulás fél győzelmet ér, hiszen nagyon nehéz előzni a pályákon. Amikor pedig már az élen voltam, hiába lihegtek sokszor a nyakamban a riválisok, megingathatatlan voltam, így sikerült elsőként áthaladnom a célvonalon – fogalmazott az amatőr kategória legjobbja.

Izgalmas kirándulás

Egy ilyen szezon után, amikor valaki ennyire domináns a kategóriájában, felmerül a kérdés: hogyan tovább? – Egy ilyen siker után nem illik maradni az amatőr mezőnyben. Viszont a szintlépéshez, illetve ahhoz, hogy a nyílt bajnokságban is becsülettel helytálljak, még több energiát és időt kellene áldoznom a sportra. Bevallom, még nem döntöttem el, mi lesz jövőre, mert ha belekezdünk, nincs visszaút. Jelenleg azt érzem, vagy jöjjön a nyílt kategória, vagy visszább lépek és kihagyok egy szezont – mondta Adorján, majd kitért a flat trackes debütálására. 

– A debreceni világbajnoki döntő, illetve a versenyre való felkészülés egy nagyon izgalmas dolog volt, főleg úgy, hogy a viadalon esett az eső. Bizakodva vártam a versenyt, édesapám tanácsát követve dolgoztuk ki a taktikát, miszerint gyors egyenesek után, a motort megtörve a belső íven menjek. Nos, ez az elképzelés teljes egészében füstbe ment, amikor az eső feláztatta a salakot, s ezáltal egynyomos lett az ovál. Nem tagadom, kissé megilletődötten versenyeztem, ettől függetlenül úgy érzem, a megszerzett 8 ponttal nem okoztam csalódást. Úgy gondolom, menne a flat trackezés, ha tudnék eleget gyakorolni. Amennyiben jövőre lesz országos bajnokság, akkor valószínűleg elindulok a sorozatban. Sőt, ha supermotózni fogok, akkor is motorozok majd a salakos oválon, mert nagyon jó kiegészítő sportágnak tartom a flat tracket – fogalmazott a cívis motorversenyző, aki elárulta, télen krosszozni fog, illetve januártól belekezd egy intenzív felkészülésbe, többek között futással és taekwondóval hangol majd a versenyszezonra. 

BN

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában