Motorsport

2022.09.21. 12:23

Újra flat track vébédöntő Debrecenben

Ifjabb Adorján Zoltán képviseli hazánkat a világ legjobbjait felvonultató viadalon október 1-jén.

Forrás: Napló-archív

Az elmúlt évben sporttörténelmi eseménynek lehettek szemtanúi mindazok, akik kilátogattak szeptember 18-án a Perényi Pál Salakmotor Stadionba: először rendeztek flat track versenyt a cívisvárosban, ráadásul egyből világbajnoki döntőnek adhatott otthont a debreceni létesítmény.

A flat trackesek nem sűrűn járnak hazánkba világversenyekre, ezt megelőzően mindössze egyszer, 2012-ben, Miskolcon Világkupa-viadalon küzdöttek Magyarországon a supermotókat és krosszmotorokat salakpályára speciálisan átalakított versenygépeikkel a vaspapucsosok.

Felkérés érkezett

A tavalyi finálé viszont óriási sikerrel zárult, a nemzetközi szövetség két illetékese, a brit zsűrielnök, Mick Bates és az olasz vezetőbíró, Giuseppe Grandi is csakis elismerő szavakkal illette a rendezést.

S itt még „nem állt meg” a történet, az FIM (Nemzetközi Motorsport Szövetség) Pályaverseny Bizottsága minden idők legjobb világbajnoki flat track versenyeként aposztrofálta a debreceni megmérettetést. Az angol szaktekintély, Mick Bates az FIM vezetőinek írt jelentésében javasolta, hogy a jövőben minél több világbajnoki viadalt rendezzen Debrecen. Ennek meg is lett az eredménye, ugyanis tavaly érkezett a felkérés a SpeedWolf Debrecen illetékeseihez: rendezzenek 2022-ben is világbajnoki döntőt! Az egyesület első embere, Baráth Norbert nem tudott nemet mondani,

így október 1-jén, szombaton 15 órától újra a flat trackesek motorjaitól lesz hangos a Gázvezeték utcai aréna.

Az idei kiírásban a világ legjobb flat track versenyzői öt fordulóban mérik össze erejüket. Az első viadalnak a németországi Diedenbergen adott otthont, utána a franciaországi Morizesben randevúzott a mezőny, a hét végén, szeptember 24-én a csehországi Pardubicébe küzdenek a motorosok, ezt követően október 1-jén Debrecenben gyűjthetnek pontokat, majd egy héttel később az olaszországi Boves-Cuneóba zárul a versenysorozat. Két fordulót követően az olasz Matteo Boncinelli (Gas Gas) 50 ponttal vezeti a táblázatot (mindkétszer diadalmaskodni tudott), a taljánt a spanyol Gerard Bailo (KTM, 40 pont) két második hellyel követi, a harmadik a szintén olasz Daniele Moschini (ZAETA, 33), a negyedik a japán Masatoshi Ohmori (Kawasaki, 32), az ötödik az olasz Kevin Corradetti (ZAETA, 29) míg a hatodik helyen a spanyol Eric Reverté (Yamaha, 28) található.

Adorján kapta a lehetőséget

Ahogy a világversenyen megszokott, a rendező szövetség nevezhet egy szabadkártyás versenyzőt a megmérettetésre. A SpeedWolf Debrecen javaslatára a MAMS (Magyar Motorsport Szövetség) illetékesei ifjabb Adorján Zoltánt jelölték erre a helyre, amit a nemzetközi szakemberek elfogadtak, így a debreceni supermotós teheti próbára tudását a világ legjobb flat trackesei között.

A debreceni motoros már készül a vébédöntőre
Forrás: Boros Norbert

BN

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában