Cselgáncs

2022.09.15. 12:33

Ötödik lett Haja János a vb-n

Nüanszokon múlott a hajdúsági dzsúdós éremszerzése.

Forrás: Haja János-archív

Éremért utazott, végül ötödik lett Haja János, a Létavértes SC ’97 dzsudokája. A kétszeres vb-ezüstérmes kiválóság a Judo World Masters világbajnokságon vett részt Krakkóban.
Az eseményen 59 ország nagyjából 900 cselgáncsozója lépett tatamira. Haja János az M5-ös, 48-53 év közöttiek +100 kg-os mezőnyében indult, az első fordulóban a francia Bordes Thierry-t győzve jutott be a legjobb nyolc közé. Az elődöntőbe az ukrán Vintoniak Mykola testén át vezetett az út. A döntőbe jutásért az örmény Garyants Grigory intéssel győzedelmeskedett csak a magyar dzsúdós fölött, a harmadik helyért pedig az ugyancsak francia Blon Frederic egy vazarit érő akcióval nyerte meg a meccset.

– Kis szerencsével meglehetett volna az érem – hangsúlyozta a Naplónak az 53 éves sportember. – Nagyon nívós mezőny gyűlt össze, aminek következtében a legutóbbi évek legkeményebb világbajnokságán vagyok túl. 

 

A súlycsoportomban 14-en voltunk, már az első fordulóban Európa-, és világbajnoki érmesek búcsúztak. 

 

A fináléba jutásért intésekkel kaptam ki 3:2 arányban, míg a bronzéremtől egy akcióponttal estem el. Indítottam egy combdobást, amiről a francia lelépett, és kézzel meghúzott előre, én pedig hasra, vállra estem. Utána próbálkoztam láb-, és testdobásokkal, de nem tudtam már behozni a hátrányt – idézte fel a kétszeres vb-ezüstérmes dzsudoka, aki azt is elmondta, ebben a sportágban nem szabad elesni, mert a bíró dönti el, hogy megadja-e a pontot az akcióra vagy sem, és ezúttal sajnos ennek a magyar volt a kárvallottja.

Haja János dolgát nehezítette, hogy ezúttal nem tudott kiutazni edzője, Raus Tamás, így nem volt kivel átbeszélni a mérkőzések tanulságait, és felkészülni a következő összecsapásra. 
– Ugyan az éremért mentem ki, de összességében maximálisan meg vagyok elégedve. 

 

A többiek is mondták, hogy benne volt a döntőbe jutás, nüanszokon, leginkább bírói döntéseken múlott az eredmény. 

 

Szeretném megköszönni a páromnak, a Nagylétai Református Egyházközség Szociális Szolgáltató Központjában szakápolóként dolgozó Kozma Juliannának, hogy 12 éve ott van mellettem és támogat minden jelentős versenyemen, nélküle nem jöttek volna az eredményeim – nyilatkozta Haja János, akivel legközelebb szombaton találkozhatnak asportbarátok, ugyanis ő fogja elvégezni a Létavértes–Hajdúsámson megyei első osztályú bajnoki kezdőrúgását. 

MSZ

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában