Salakmotor

2022.09.25. 17:22

Magosinak nem volt szuper a hét vége

A lengyel ligaküzdelmek mindhárom osztályának végjátékát rendezték szombaton és vasárnap, ám a salakos szurkolók figyelme mégis megoszlott, hiszen a hagyományokhoz hűen a csehországi Pardubicében újfent felbőgtek a motorok szeptember utolsó hétvégéjén. A szervezők által csak szuperhétvégének aposztrofált eseményen három nap alatt négy viadalt láthatott a nagyérdemű.

Magosi Norbert

Forrás: Napló-archív

A speedway-dzsembori pénteken az egyéni Európa-bajnoki döntővel, azaz a SEC (Speedway Euro Championship) negyedik, utolsó fordulójával kezdődött. Ahogy az várható volt, a végletekig kiélezett csatát hozott az aranyéremért vívott küzdelem, amit a lengyel Janusz Kolodziej egypontos előnnyel kezdett a dán kihívó, Leon Madsen előtt. Nagy meglepetésre a polák elbukta a reményfutamot, nem került a döntőbe, s mivel a Hamlet-utód kiharcolta a finalistás szereplést, így óriási sanszhoz jutott. Bár a legjobbak futamát és így a versenyt a dán Mikkel Michelsen nyerte, ám Madsen második helye azt jelentette, hogy összesítésben 1 ponttal megelőzte Kolodziejt, s így a dáné lett az Európa-bajnoki cím. (A döntőben a brit Daniel Bewley végzett a harmadik, míg a lengyel Dominik Kubera a negyedik helyen.) Michelsen sikere azt eredményezte, hogy összesítésben felugrott a harmadik helyre, megelőzve a lengyel Patryk Dudeket.    

A szombati program a flat track világbajnokság harmadik fordulójával kezdődött, ami meglepetést hozott, ugyanis az eddigi két forduló győztese, az olasz Matteo Boncinelli csak a 11. helyet szerezte meg. A győzelemnek a szintén talján Daniele Moschini örülhetett, mögötte a cseh Ervin Krajčovič, a francia Sébastien Jeanpierre, a japán Masatoshi Ohmori és az olasz Daniele Tonelli ért célba. Érdemes ismerkedni a nevekkel, ugyanis október 1-jén, szombaton 15 órától Debrecenben küzdenek a pontokért a flat track világbajnoki döntő résztvevői. 

A KTM-ek, Kawasakik és Zaeták után újra a salakosok foglalták el a pardubicei ovált, méghozzá a 21 éven aluli tehetségek küzdelme következett. A 48. Aranyszalag alapversenyében a német Norick Blödorn és a lengyel Bartlomiej Kowalski jutott a legtöbb ponttal a döntőbe, ahol a germán srác futamgyőzelmének tapsolhatott a nagyérdemű. Blödorn mögött Kowalski, Daniel Klíma (cseh), Nikodem Bartoch (lengyel), Ben Ernst (német), Petr Chlupáč (cseh) volt a befutási sorrend.

A hét utolsó napján következett a hab a tortán, azaz a világ legnagyobb tradíciójú meghívásos salakversenye, a 74. Aranysisak, aminek az egyik érdekessége, hogy futamonként hatan mérik össze tudásukat. A viadalon Magosi Norbert képviselte hazánkat, de sajnos nem jött ki a lépés számára. A SpeedWolf Debrecen motorosa három starthoz állásból mindössze 1 pontot szerzett a selejtezőben, így a hatos csoport utolsó helyén végzett. A szextett csatározását a finn Timo Lahti nyerte, a francia Dimitri Bergé, az olasz Nicolas Covatti, a cseh Petr Chlupáč, a német Celina Liebmann és Magosi előtt. (Érdekesség, hogy valamennyi résztvevő versenyzett idén Debrecenben.)

Daniel Bewley 
Forrás: Boros Norbert

Az Aranysisak döntőjében hat kör után alakult ki a végeredmény: a győzelmet a brit Daniel Bewley szerezte meg, a cseh Vacláv Milík, a dán Rasmus Jensen, a lett Andzejs Lebedevs és a német Kevin Woelbert előtt, Lahti nem ért célba. 

HBN

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában