Éremeső

2022.09.02. 12:48

Hajdú-bihari sikerekkel zárult a Szervátültetettek és Művesekezeltek XI. Eb-je

Csak a házigazda Egyesült Királyság előzte meg a magyar csapatot az éremtáblán a Szervátültetettek és Művesekezeltek XI. Európa-bajnokságán. A tizenkét sportág különböző korosztályokban megrendezett viadalán összesen 41 arany-, 40 ezüst- és 42 bronzérmet harcoltak ki a mieink.

Forrás: Magyar Szervátültetettek Szövetsége-archív

– Nagyon boldog vagyok, hogy amire 2019 óta készültünk, azt most sikerrel megvalósítottuk, hiszen a Covid-járvány következtében ez volt az első nemzetközi versenylehetőség a szervátültetettek számára. Az éremtábla önmagáért beszél – adott gyorsértékelést Berente Judit, az Eb-csapat vezetője, a Magyar Szervátültetettek Szövetsége elnöke, akit 2020-ban az Év Fogyatékos Sportolójának választottak. – Az külön öröm, hogy a járványfenyegetettség dacára mindenki egészségesen tért haza. A szervezők profik voltak a megelőzésben is – tette hozzá.

A 26 ország részvételével Oxfordban megrendezett Európa-bajnokságon nyolc máj-, négy szív-, egy tüdő-, harmincegy vese- és öt csontvelőtranszplantált, valamint két művesekezelt magyar versenyző vett részt. Tizenkét sportágban (asztalitenisz, atlétika, bowling, darts, kerékpár, petanque, squash, tenisz, röplabda, tollaslabda, úszás, virtuális triatlon) mérték össze erejüket. A legeredményesebb sportágak az úszás, az atlétika, az asztalitenisz és a bowling voltak, de a petanque is hozott több aranyat – olvasható a Magyar Szervátültetettek Szövetségének sajtóközleményében.

A sikeres magyar versenyzők között öt Hajdú-Bihar megyei sportoló is szerepelt.

Balogh László Debrecenben élő, 12 éve veseátültetett versenyző. A mindennapokban a Szervátültetettek „vitéz Váry Sándor” Egyesületének vezetője. A sikeres szervátültetés után kezdett el rendszeres petanque- és dartsedzésekre járni, később versenyezni is. A Szervátültetettek Világjátékán 2019-ben Newcastle-ban már sikerrel szerepelt, de Európa-bajnokságon most vett részt először.

Forrás: Magyar Szervátültetettek Szövetsége-archív

A Szervátültetettek és Művesekezeltek Európa-bajnokságának egyéni darts-versenyén ezüstérmet szerzett, a darts tripla mix versenyén (Grosz Klementina májtranszplantált és Könözsy Péter veseátültetett társával) bronzérmet szereztek.

Ezen a versenyen az álmai a férfipárosok petanque-versenyén teljesültek: veseátültetett férfi petanque párjával, Poós Gergellyel a dobogó legfelső fokára állhatott, így teljes éremkollekcióval térhetett haza: 1 arany-, 1 ezüst- és 1 bronzéremmel zárta a versenyt.

Krucsó Zsolt debreceni sportoló, 2004 óta májtranszplantált. Kisgyermekkora óta kíséri a sport szeretete, betegsége évei alatt is többféle sportot űzött. A sikeres szervátültetés után csatlakozott a szervátültetett sportolókhoz: úszik, asztaliteniszezik, teniszezik, síel, bármilyen sportot nagyon szívesen űz.

Forrás: Magyar Szervátültetettek Szövetsége-archív

Ezen az Európa-bajnokságon az egyéni asztalitenisz-verseny végén a dobogó harmadik fokára állhatott, majd a teniszverseny egyéni számában is bronzérmes lett. A férfipárosok teniszversenye – veseátültetett teniszező párjával, Poós Gergellyel – hozta el számára a legnagyobb sikert: óriási küzdelemmel sikerült a dobogó tetejére állniuk korosztályos Európa-bajnokként.

Zsolt mérlege így ezen a nemzetközi versenyen így 1 aranyérem és 2 bronzérem.

Szabó Ilona szintén Debrecenben élő, 2016 óta veseátültetett versenyző. Vallja, hogy fontos meglátni azt az ajándékot, amit a szervátültetés ad, a lehetőséget, az új élet teljességét, a sorsközösségben rejlő erőt, az egészséget. A sikeres veseátültetés után kezdett el petanque- és darts-edzésekre járni, tehetsége és szorgalma nagyon gyorsan megmutatkozott. Hazai versenyeken már bizonyított, nemzetközi versenyen most vett részt először.

Forrás: Magyar Szervátültetettek Szövetsége-archív

Az egyéni darts versenyeket ezüstéremmel zárta, majd az egyéni petanque-verseny dobogójának második fokára állhatott. A női párosok petanque-versenyén – vesetranszplantált petanque párjával, Hanyu Zsuzsannával – egy újabb bronzérmet szerzett, így 2 ezüst- és 1 bronzéremmel térhetett haza élete első Európa-bajnokságáról.

Kóka Zoltán Derecskén élő, 2007 óta vesetranszplantált asztaliteniszező. Egész életében sportolt, a veseátültetés után kézenfekvő volt számára, hogy szervátültetettként is folytatja, így csatlakozott a Trappancs Egyesület csapatához és végül az asztaliteniszre esett a választása több mint 10 évvel ezelőtt. Azóta rutinos versenyző, hazai és nemzetközi versenyeken is sikeres sportoló.

Forrás: Magyar Szervátültetettek Szövetsége-archív

Ezen az Európa-bajnokságon az egyéni asztaliteniszversenytől a legjobb 8 között búcsúzott, de ezen nem volt sok ideje szomorkodni, mert következtek a párosok versenyei.

A vegyespárosok asztalitenisz-versenyén – veseátültetett asztalitenisz párjával Szabó Gabriellával – bronzérmet szereztek, majd a férfipárosok versenyén – veseátültetett társával, Gubai Györggyel – a dobogó legtetejéig jutottak: megszerezték a korosztályos Európa-bajnoki címet. Zoltán így 1 arany- és 1 bronzéremmel tért haza erről a nemzetközi versenyről.

Mezei Gergő László hajdúböszörményi, kétszeres veseátültetett sportoló. 2005-ben kapott először új vesét, néhány hónap múlva kezdett el fokozatosan, majd versenyszerűen atlétizálni. Hazai és nemzetközi versenyeken is rutinos és sikeres versenyző.

Forrás: Magyar Szervátültetettek Szövetsége-archív

2017-ben ismét veseátültetésre volt szüksége, ekkor nővére adta neki egyik veséjét. Fokozatosan tért vissza a versenyzéshez, a második veseátültetése óta ez az első Szervátültetettek és Művesekezeltek Európa-bajnoksága, amin részt vett.

Az első megmérettetés számára ezen a versenyen az 5 km-es utcai futás – minimaraton – volt, melyen Gergő ezüstérmes lett, emellett a futócsapattal – Déri Dávid májtranszplantált triatlonistával és Zilaj Csaba csontvelőtranszplantált atlétával – is megszerezték a második helyezést.

A 7 km-es kerékpáros időfutamon bronzérmes lett, majd a 28 km-es országúti kerékpározás versenyén sikerült megszereznie a korosztályos Európa-bajnoki címet.

Az atlétikapályán két Európa-bajnoki címet is sikerült – hosszú évek után – „visszaszereznie”: 800 méteres síkfutásban és 1500 méteres síkfutásban is aranyérmes lett.

Gergő éremkollekciója több mint teljes lett ezen az Európa-bajnokságon: 3 aranyéremmel, 2 ezüstéremmel és 1 bronzéremmel zárta a nemzetközi versenyt.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában