Fotókkal

2022.08.09. 14:25

Otthonról hazatekernek

Történetében először Debrecenből rajtolt el a Székelyföldi Körverseny.

Forrás: Molnár Péter

Az immár 16. alkalommal megrendezett esemény első etapját a Debrecenben teljesítette a mezőny kedden. A Nagyerdei körút-Ady Endre út-Pallagi út alkotta szakaszt hétszer kerékpározták a végig a versenyzők, így jött ki a 91,7 km-es össztáv. A sportolók 46 kilométer per órás tempó fölött teljesítették a távot, ami az időjárási körülményeket figyelembe véve remek teljesítmény.

Mivel ez egy 2.2-es UCI besorolású verseny volt, az előkészületek is ennek megfelelően zajlottak, kísérő autók, motorosok, rendőrök biztosították, hogy ne történjen baleset.

Forrás: Molnár Péter

A rajt előtt Czine Tamás, az egyik társszervező a T5 Media Agency ügyvezetője a Haon-nak elmondta, a főszervezők azért is hívták életre a Székelykört, hogy azon keresztül mutassák be akár nemzetközi szinten is Székelyföldet és értékeit. – Bár már 16. éve megy a verseny, idén először lép ki az országhatárokon kívülre. Nagy örömünkre szolgál, hogy Debrecenből rajtolhattunk, hiszen 2.2-es UCI besorolású versenynél követelmény, hogy egymás utáni napokon következzenek az etapok.

Végül 20 csapat ért ide a rajthoz, ami több mint 130 versenyzőt jelent.

Egy csapatban 6 kerekes teker, de ugye a teljes csapat létszáma nagyobb a kísérőkkel együtt. Minden egyes versenyző sportemberként arra törekszik, hogy a legjobb eredményt érje el egyénileg is, de tudjuk jól, hogy ez csapatsport, tehát az elsődleges szempont valószínűleg inkább az, hogy az összetett éllovasnak járó piros trikót megszerezzék a csapat. Az, hogy a gárdánál belül végül pontosan kire kerül, az már a taktika és a történések kérdése – fogalmazott Czine Tamás.

Forrás: Molnár Péter

A Székelyföldi Körversenyt 2006-ban regionális versenyként indították útjára, tavaly pedig már Maros megye több fontos települését is érintette. Az idei rajt színhelyeként eredetileg Budapest szerepelt, de aztán gyorsan tisztázódott, hogy logisztikailag sokkal előnyösebb, ha Debrecenből indul útjára a mezőny, hiszen így megoldható, hogy szünnap nélkül menjen végig a verseny, ami követelmény volt. Kilenc nemzet – Magyarország, Románia, Németország, Hollandia, Lengyelország, Ausztria, Bulgária, Szerbia és Olaszország – csapatai vesznek részt a megmérettetésen, a románok négy, a magyarok két csapattal (MKB Bank Cycling és az Epronex-Hungary Cycling Team) neveztek.

Az etapon az előzetes várakozásoknak megfelelően mezőnyhajrá döntött, ahol az olasz Nicolas Dalla Valle diadalmaskodott megszerezve a piros trikót. Második lett a szintén olasz Daniel Skerl, míg a dobogó harmadik fokára a lengyel Filip Prokopyszyn állhatott fel. A legjobb magyarnak járó piros-fehér trikót a 11. helyen célba érkező Karl Ádám érdemelte ki.

A célbaérkezés után az Eponex egyik tagja, Istlstekker Zsolt értékelte az első napot. – Nyugisan indult az eleje, aztán megkezdődtek a lószparádék, de szökést nem akartunk elengedni a csapattal, mert szerettünk volna rámenni a végére és a sprinttrikóra a jóváírásokkal együtt. Emiatt próbáltuk kontrollálni a mezőnyt, amibe sok csapat megpróbált beleszólni, így elég nehéz nap volt. Nagyon elfáradtam, menet közben elromlott a váltóm, ami sokat kivett belőlem, ezeket figyelembe véve elégedett vagyok. A csapattal szakaszgyőzelmeket tűztünk ki célul, illetve a sprinttrikó és a magyar trikó megszerzésért harcolunk majd – nyilatkozta a kerekes.

Forrás: Molnár Péter

A majdnem négyórás program után azonnal tovább indult a mezőny Erdélybe, hiszen szerdán 13 órától már újra nyeregbe kell pattanni a sportolóknak. A Marosvásárhely–Csíkszereda szakasz 161.6 kilométer hosszú, a harmadik, Csíkszereda és Sepsiszentgyörgy közötti 136.8 kilométeres lesz. A Sepsiszentgyörgy–Hargitafürdő közötti negyedik etapon 144 kilométer vár a versenyzőkre, majd az utolsó, Székelyudvarhely és Csíkszereda közötti szakasz (149.8 km) végén lesz a befutó.

MSZ

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában