3X3

2022.08.22. 15:13

Debrecen szívében pattog majd a kosárlabda

A Nagytemplom előtt veszi kezdetét kedden a már hagyományos 3x3-as kosaras fieszta.

Balról: Maximiliano Palheiro, Széles Diána, Gadus Bogdán és Becsky István | Forrás: Kiss Annamarie

Ahogy az elmúlt években már megszokhattuk, az idei augusztus végén is a 3x3-as kosárlabdáé lesz a főszerep a Nagytemplom előtt. A cívisváros az U18-as világbajnokságot és a World Tour Masters elnevezésű tornát látja vendégül. Előbbi keddtől vasárnapig tart, utóbbi pedig szombaton és vasárnap párhuzamosan zajlik majd. Az események kapcsán hétfőn délután sajtótájékoztatót hívtak össze a szervezők. 

Széles Diána, Debrecen alpolgármestere – aki maga is kosárlabdázik – különösen a szívén viseli a város kosaras eseményeit.

Az elmúlt 15 évben annyi rendezvényünk volt a városban, hogy nem tudtuk összeszámolni. Nyolc éve folyamatosan van nálunk 3x3-as világesemény, és ez annak köszönhető, hogy Debrecenben imádják ezt a sportágat. A városban sok gyerek űzi ezt a labdajátékot, akik mögött példaértékű háttér áll, így a tehetségeket hamar ki tudjuk emelni, és őket végigkísérhetjük akár az élvonalig

– fogalmazott a városvezető. Hozzátette, nem jöhetnének létre ilyen rendezvények a város által biztosított logisztika nélkül. 

A kezdetektől ott van Debrecen

Maximiliano Palheiro, a Nemzetközi Kosárlabda-szövetség 3x3-as szakágának vezetője nagy eredménynek tartja, hogy a sportág bemutatkozhatott a tokiói olimpiai játékokon. A szakember szerint ehhez nagyban hozzájárult Debrecen is, hiszen a város, már a kezdetektől, 2015-től helyt ad a 3x3-as eseményeknek.

Becsky István, a szervezőbizottság elnöke elmondta, hogy a rendezvény a szokásoknak megfelelően idén is ingyenes lesz. – Bízunk benne, hogy megkímél bennünket az eső, mert amíg lehet, szeretnénk a Nagytemplom előtt maradni. Büszkék vagyunk rá, hogy évről évre ezen ikonikus épület előtt rendezhetjük meg a viadalokat – fogalmazott.

Idén a fenntarthatóság is különösen lényeges volt szervezési szempontból, a szövetséggel közös küldetésük, hogy minimalizálják a rendezvény környezetre káros hatásait.

Nehéz csoport

Az U18-as fiú együttesben többen is kötődnek Debrecenhez, hiszen az edző Lekli József, – aki a DEAC kosárlabdacsapatának korábbi segédedzője. Két játékos pedig a DEAC Kosárlabda Akadémia növendéke: Hegedűs Brúnó és Gadus Bogdán. Utóbbi úgy fogalmazott a megmérettetés kapcsán, hogy szeretnék élvezni a tornát. Úgy véli, nagy lehetőség előtt állnak azzal, hogy hazai közönség előtt játszhatnak és szeretnénk meghálálni a közönség biztatását. A csoportot nehéznek tartja, de megígérte, hogy senki ellen nem fognak feltartott kézzel kimenni a pályára. 

Bakos Attila

A magyar válogatottak mérkőzései

Kedd

17:50 Franciaország–MAGYARORSZÁG (női)
19:55 MAGYARORSZÁG–Mexikó (női)

Szerda

10:15 Szerbia–MAGYARORSZÁG (férfi)
12:45 Németország–MAGYARORSZÁG (férfi)

Csütörtök

12:10 Hollandia–MAGYARORSZÁG (női)
14:00 MAGYARORSZÁG–Üzbegisztán Női)

Péntek

13:00 MAGYARORSZÁG–Trinidad és Tobago (férfi)
15:15 MAGYARORSZÁG–Egyiptom (férfi)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában