Világjátékok

2022.07.05. 15:31

Senánszky Petra úszó vb-vel hangolt az év versenyére

A világklasszis cívisvárosi sportoló ismét két aranyéremmel térne haza a Világjátékokról.

Senánszky Petrának hatalmas élmény volt a tömött lelátók előtt úszni | Forrás: Nemzeti Sport-archív/Dömötör Csaba

A Debreceni Búvárklub világ-, és Európa-bajnok, Világjátékok-győztes uszonyosúszójára, Senánszky Petrára az idei év legfontosabb versenye vár. A magyar delegáció uszonyos különítménye már megérkezett a 2021-ről egy évvel elhalasztott Világjátékok helyszínére, az egyesült államokbeli Birminghambe. A cívisvárosi klasszis címvédőként és világcsúcstartóként várja az 50 és 100 méteres uszonyos gyors futamait, illetve az életmentő csapat tagja is lesz – többek között Jakabos Zsuzsanna és Szabó Szebasztián mellett.

A nemrég még a budapesti vizes vb-n szereplő sportoló –, aki 50 méter gyorson elődöntőbe, a női 100 méteres gyorsváltóval pedig döntőbe jutott – a Naplónak felelevenítette a Duna Arénában szerzett élményeit, majd beszélt a rá váró kihívásokról is. – Fantasztikus volt ott versenyezni tömött lelátók előtt, tele hazai szurkolókkal. Izgultam is, hiszen az úszóversenyzésben nincs még igazán rutinom. A rajt előtt olyanokra kellett figyelnem, hogy hova szabad lépni és hova nem.

Rengeteget erőt adott, hogy úszás közben is hallottam a közönséget, sőt, édesapám hangja külön is kiszűrődött a nagy hangzavarból

– mondta, majd hozzátette, hogy ugyan fizikálisan fárasztó volt a viadal, azonban mentálisan sokkal több pluszt adott a világbajnokság. – Rengeteg dicséretet kaptam, amiért rendkívül hálás vagyok, mert nagyon jól esett – hangsúlyozta. 

Senánszky Petra nagy tervekkel érkezett Birminghambe | Forrás: Nemzeti Sport-archív/Árvai Károly

Senánszky Petra a budapesti kalandot követően már teljes erejével a Világjátékokra koncentrált, a ráhangolódásban pedig az indulás előtti eskütétel is sokat segített. – Nem mindenki tudott eljönni sajnos, de sokakkal találkozhattam. Kellett ez ahhoz, hogy átjárjon a hangulat, mert hamarosan kezdődik a verseny – fogalmazott.

A klasszis versenyző elárulta, hogy időeltolódás miatti átállást már itthon megkezdték azzal, hogy későn edzettek, és igyekeztek minél később lefeküdni aludni. Elmondása szerint nehézkes volt ez az időszak, hiszen így este már szinte sötétben edzettek, és a késői lefekvés miatt napközben fáradtabb volt, mint általában.

Az uszonyos csapat vasárnap hajnalban indult el a Világjátékok helyszínére, ahol egyetemi kollégiumokban vannak elszállásolva. Senánszky Petra most pénteken és szombaton ugrik majd medencébe 50 és 100 méteres uszonyos gyorsúszásban. 

Mindenképpen szeretném megvédeni a címemet, de a világcsúccsal kapcsolatban már változott kicsit a hozzáállásom.

Korábban egyértelmű cél volt, hogy megdöntsem, azonban ezen a nyáron összesen négy világversenyen állok rajthoz, ezért nem akarok ilyen jellegű terheket a saját vállamra tenni. Szeretném élvezni a versenyt, mert utána már a „sima” úszásé lesz a főszerep – mondta el céljait.

Az uszonyos programot követően a magyar életmentő csapat tagjaként is megméretteti magát a debreceni sportoló. Elmondása szerint nehéz volt összeegyeztetni a közös gyakorlásokat, de sikerült rá alkalmat keríteni, illetve még a helyszínen is lesz majd rá lehetőség.

Bakos Attila

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában