Nagy lehetőség

2022.07.06. 13:42

Európa-bajnokság és edzőtábor vár a SpeedWolf tehetségére

Lovas Zoltánnak, a 13 éves debreceni salakosnak nagy lendületet kaphat a karrierje júliusban.

Lovas Zoltán Liberecben hasíthat a hétvégi versenyen | Forrás Boros Norbert

Pályafutása eddigi legrangosabb versenyére készül Lovas Zoltán: a fiatal cívisvárosi motoros a 250 köbcentisek ifjúsági Európa-bajnokságán áll starthoz a csehországi Liberecben a hétvégén. A versenysorozat két elődöntőből áll, amiket szombaton délelőtt és délután rendeznek, majd vasárnap a legjobbak számára következik a döntő – valamennyi viadalt ugyanazon az oválon rendezik. Lovas a második selejtezőben kap lehetőséget, ahol lett, német, szlovén, észt, brit, lengyel, dán, finn, svéd és cseh versenyzők alkotják a 16 fős mezőnyt.

A debreceni salakszóró palánta előzetesen tartaléknak volt nevezve a versenyre, ám a közelmúltban eldőlt, főversenyzőként ülhet motorra Észak-Csehországban. Lovasnak eddig főként bemutató motorozásai voltak, illetve két megmérettetése a cseh bajnokságban, ahol már találkozott két szombati riválisával, a cseh Vojtech Šachllal és a szlovén Sven Cerjakkal.

Lovas Zoltán titkon a döntőbe jutásban reménykedik | Forrás: Boros Norbert

Még nincs stressz

– Már akkor is nagyon boldog voltam, amikor tartaléknak jelöltek a viadalra, s amikor a klubvezetőm, Baráth Norbert közölte, hogy főversenyző leszek, ez az érzés tovább fokozódott. Egyelőre nem izgulok a viadal miatt, a stressz általában mindig közvetlenül a verseny előtt szokott előjönni – mondta a 13 esztendős speedwolfos motoros. Amikor a célokról kérdeztük, kissé elbizonytalanodott. – Mindenki azt mondja körülöttem, hogy ne várjak sokat a versenytől, örüljek minden pontnak, de én úgy gondolom, ha már ott vagyok, jó lenne továbbjutni a döntőbe– mosolygott a nem létező bajusza alatt az ifjú titán, majd gyorsan hozzátette, szeretné, ha nem kellene az utolsó helyen célba érkeznie.

Ez csak tanulóév

A versenyző édesapja, idősebb Lovas Zoltán – aki régebben szintén salakmotorozott –, sokkal óvatosabb a célok tekintetében. – Bevallom, én még korainak tartom, hogy egy ilyen rangos versenyen indul Zolika. Mindössze tavaly ősszel ült először a 250 köbcentis motorra, s ez még csak a tanulóév a számára. Viszont lökést adhat neki, hogy a cseh bajnoki erőpróbákon túl egy Európa-bajnoki viadalon is belekóstolhat a légkörbe, kipróbálhatja magát.Azt várom tőle, hogy ne menjen bele kockázatos dolgokba, motorozzon magabiztosan, és teljesítse minden futamában a négy kört.Ha pontot, pontokat szerez, annak már nagyon fogunk örülni! – vélekedett az édesapa.

Lovas Zoltán ígéretes jövő előtt állhat | Forrás: Boros Norbert

Csehországban készülnek

Lovasék kedden Németországba utaztak egy tuningolt blokkért, majd szerdán a csehországi Plzenben – a cseh bajnokságban szereplő csapatánál – edzésen vesznek részt. – A cseh klub vezetői hívtak meg bennünket a gyakorlásra, aminek nagyon örülünk, hiszen Zolika minél többet tapasztal, annál többet fejlődhet. Csehországban már kétszer versenyeztünk, ám Plzenben még nem jártunk. A Youtube-on megnéztük a szombati verseny pályáját, ami a vasadi oválra hasonlít a legjobban, bár Plzenben szélesebb az egyenes és a kanyar is. Kádár Szabolcs hathatós segítségével két komplett motorral utazunk a versenyekre, ami nagy nyugalmat és magabiztosságot jelent a számunkra – mondta az idősebb Lovas, aki azt is elárulta, a 13 esztendős tehetség részvételt nyert a július 18-tól 22-ig tartó, a lengyelországi Torunban megrendezendő nemzetközi edzőtáborba, ami talán még nagyobb lehetőség Lovas számára, mint az ifjúsági kontinensviadal.

A valaha volt legnagyobb

A Nemzetközi Motorsport Szövetség (FIM) csatlakozott a lengyel Ekstraligához és a Lengyel Motorsport Szövetséghez (PZM), s közösen megszervezik a valaha volt legnagyobb salakmotoros edzőtábort. Az öt napig tartó eseményen, a Grand Prix nagydíj helyszínén, a Motoarena Torun stadionban tizennyolc nemzet és három kontinens hetvennégy női és férfi versenyzője vesz részt: tizenhatan a 125 köbcentis osztályban (12-15 évesek), huszonhatan a 250 köbcentisben (13-16 évesek) és harmincketten az 500 köbcentis kategóriában (16-20 évesek). Nem mellesleg az elektromos salakmotorok tesztelése is része ennek az edzőtábornak – áll az FIM közleményében.

Az ötnapos összetartás alatt tréningek, versenyzés, szerelő és marketing órák, pszichológiai, illetve média foglalkozások, valamint szórakozás lesz a programban. Híres edzők, a Speedway Grand Prix egykori és jelenlegi versenyzői adják majd a legjobb tanácsokat a fiatal versenyzőknek. Az FIM a négyszeres egyéni világbajnok Greg Hancock és az FIM pályaverseny bizottságának igazgatója, Armando Castagna jelenlétével támogatja a rendezvényt.

– Pályázni lehetett a részvételhez, s abban a szerencsés helyzetbe kerültünk, hogy két versenyzőnk is bekerült a programba: Lovas Zoltán a 250, míg Füzesi Richárd az 500 köbcentis kategóriába. Az edzőtáborba a versenyzőt egy szerelő kísérheti el, a szervezők a résztvevőknek szállást és ellátást is biztosítanak. Az ötnapos program csúcseseménye a verseny lesz, ahol az edzőtábor legjobbjai vehetnek részt – nyilatkozta a Hajdú Online-nak Füzesséry Erik, a Magyar Motorsport Szövetség (MAMS) salak szakágának vezetője.

Boros Norbert   

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában