Szerdai bronz!

2022.05.19. 19:03

Csak ketten úsztak jobbat a debreceni sportolónál Normandiában

Medencés és uszonyosúszásban is komoly sikereket értek el Kókai Dávid tanítványai.

Zombori-Szalontai Ferenc | Forrás: Napló-archív

Eddig kiválóan szerepel a franciaországi Normandiában zajló Gymnasiadén Zombori-Szalontai Ferenc, a Debreceni Sportcentrum-Sportiskola (DSC-SI) versenyzője, hiszen szerdán 200 méter mellúszásban bronzérmes lett, méghozzá új egyéni csúccsal.

A 19. alkalommal megrendezett Gymnasiade az olimpia és az Universiade előszobájának tekinthető. Ezúttal 69 ország közel 3700 sportolója vesz rajta részt, akik 20 sportágban mérik össze tudásukat a vasárnapig zajló megmérettetésen.

Ahány élversenyzőnk, csapatunk van, annyiféle feladat előtt állnak sportolóink

– felelte a Hajdú-bihari Napló megkeresésére Kókai Dávid, a DSC-SI úszó szakosztályának vezetője, miután lapunk Zombori-Szalontai Ferenc bronzérme kapcsán megkereste. –  Az országos bajnokságok makrociklusába értünk, hiszen minden korosztály számára nyáron rendezik a legnagyobb hazai megmérettetést.

Többen még jelenleg is a szintidőkért harcolnak, de szerencsére a csapat jelentős része már biztosította a részvételét az ob-ken.

A Gymnasiade az első nemzetközi megmérettetés a sorban, amelyre Feri szerzett indulási jogot, és eddig remekel. Már a debreceni országos bajnokságon is jól úszott, kíváncsi vagyok, a többi számban miként végez majd Franciaországban. Maradva a nemzetközi porondnál, eldőlt, hogy Gál Kincső ott lesz junior nyílt vízi Európa-bajnokságon: a négynapos érettségi után úszta le a 10 km-es távot a hódmezővásárhelyi válogatón, a bronzéremmel pedig kiharcolta a csapattagságot – sorolta a szakember, aki párhuzamosan a Debreceni Búvárklubban pallérozódó uszonyosúszók felkészülését is irányítja.

Az, hogy így sem csorbul a munka minősége, jól mutatja, miszerint a kecskeméti tavaszi bajnokságról 84 éremmel – köztük 32 arannyal – tértek haza a fiatalok.

A megmérettetésen egy országos rekord is született: a 4×100m-es felnőtt férfi felszíni váltó – Mészáros Ákos, Pázmányi Sándor, Lipők Larion, Béres Attila felállásban – javította meg saját korábbi csúcsát. – Az ő négyesük a gyermektől a felnőttekig minden korosztályban országos bajnok, valamint országos csúcstartó volt a váltó versenyszámban, ami a búvársport történetében egyedülálló dolog – ismertette Kókai Dávid.

Az uszonyosúszásban már lezárultak a kvalifikációs időszakok, a debreceniek közül hárman jutottak ki a június 20-26-a között megrendezendő junior Európa-bajnokságra, öten utazhatnak a július 18-23.a között tartandó kolumbiai felnőtt világbajnokságra, négyen pedig a világjátékokon lesznek érdekeltek.

MSZ

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában