Szombaton verseny!

2022.05.03. 16:17

A kontinens legjobbjai jönnek a debreceni salakra

Bivalyerős mezőny: 13 ország 16 versenyzője küzd Debrecenben a továbbjutást jelentő helyekért.

Magosi Norbert | Forrás: Napló-archív

A Nemzetközi Motorsport Szövetség európai szekciója (FIM Europe) hivatalos honlapján tette közé az egyéni Európa-bajnokság debreceni startlistáját. Ahogy az várható volt, május 7-én, szombaton 16 órától igazi klasszisok mérik össze erejüket a SEC-selejtezőben, ahol a challenge-be jutást az első öt hely valamelyike jelenti. 

Favoritok egész sora

A SEC (Speedway European Championship) hivatalos honlapja kiemeli, nagyon erős mezőny gyűlik össze a cívisvárosban, hiszen a korábbi Európa-bajnok Andzejs Lebedevs mellett több olyan salakszóró is motorra ül, akik az elmúlt években meghatározó tagjai voltak a szériának. A lengyel Janusz Kolodziej és Kacper Woryna, a dán Michel Jepsen Jensen, illetve a svéd Jacok Thorssell valóban rendre megmérettetett az egyéni kontinentális bajnokság pontvadászatában.

Ha ezt az „útmutatást” vesszük alapul, akkor már meg is van az öt továbbjutó salakos, ám ettől sokkal többen pályáznak a kvalifikációra.

Többek között a szintén polák Szymon Wozniak, aki a lengyel csapatbajnokság legfelső osztályában, az ekstraligában a Gorzów alapembere. De favoritnak számít a franciák tavalyi páros Európa-bajnoka, Dimitri Bergé, az elmúlt esztendőben a debreceni pályán brillírozó brit, Adam Ellis, vagy a finn Tero Arnio és a több cívisvárosi viadalon dobogón végző cseh, Eduard Krcmar. Vannak meglepetésre kész „fekete lovak” is a mezőnyben, így például a német Michael Hartel, az olasz Paco Castagna vagy az osztrák Daniel Gappmayer. 

Természetesen a Perényi Pál Salakmotor Stadionban lesz kiért szorítaniuk a hazai drukkereknek: főversenyzőként Magosi Norbert, tartalékként pedig Kovács Roland és Kónya Sándor képviseli Magyarországot.

Már öten vannak

Az egyéni Európa-bajnokság sorozata ebben a szezonban négy selejtezőből állt volna, ám az orosz-ukrán háborús helyzet miatt az ukrajnai Rovnóban nem lehet fordulót rendezni. Az illetékesek döntése alapján a megmaradó három helyszínen, a németországi Stralsundban, illetve Debrecenben és Nagyhalászban tartják a sorozat első körét, s minden viadalról a legjobb öt salakszóró jut a szlovéniai Krskóban megrendezendő challenge-be. 

A kvalifikáció első versenyét az elmúlt hétvégén Németországban rendezték, ahol a lengyel Bartosz Smektala diadalmaskodott, miután különfutamban legyőzte a hazaiak menőjét, Kai Huckenbecket, illetve a finn Timo Lahtit, aki motorhiba miatt nem tudta teljesíteni a négy kört. (Mindhárom pilóta 14 pontot szerzett a 20 futam alatt.) A másik két kvalifikációt jelentő pozíciót két dán, Frederik Jakobsen (10 pont) és Rasmus Jensen (10 pont) szerezte meg. 

Edzés a verseny előtt

Visszatérve a debreceni versenyre, a szombati viadal előtt pénteken 15 órától kötelező edzést tartanak a Perényi Pál Salakmotor Stadionban.

HBN

A debreceni startlista

1. Andrea Battaglia (Olaszország)

2. Szymon Wozniak (Lengyelország)

3. Michael Hartel (Németország)

4. Milen Manev (Bulgária)

5. Magosi Norbert (Magyarország)

6. Dimitri Bergé (Franciaország)

7. Tero Aarnio (Finnország)

8. Daniel Gappmaier (Ausztria)

9. Eduard Krcmar (Cseh Köztársaság)

10. Kacper Woryna (Lengyelország)

11. Michael Jepsen Jensen (Dánia)

12. Andzejs Lebedevs (Lettország)

13. Jacob Thorssell (Svédország)

14. Janusz Kolodziej (Lengyelország)

15. Paco Castagna (Olaszország)

16. Adam Ellis (Nagy-Britannia)

17. Roland Kovacs (Hungary)

18. Sandor Konya (Hungary)

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában