Salakmotor

2022.04.13. 15:56

Nagypénteki salakszórás

Eljött a pillanat, amire a megyei salakmotorport-rajongók vártak: pénteken 15 órától végre újra felbőgnek a motorok a debreceni Perényi Pál Salakmotor Stadionban.

Forrás: Kiss Annamarie

A Húsvét Kupán 16 rider méri össze tudását a Gázvezeték utcai oválon. A mezőny színes, 10 országból verbuválódott össze: a SpeedWolf Debrecen két salakosa, Kovács Roland és Magosi Norbert mellett 4 lengyel, 2-2 szlovén és ukrán, valamint egy szlovák, egy lett, egy német, egy argentin, egy ausztrál, illetve egy olasz versenyző szerepel a rajtlistán. Külön érdekesség, hogy a német Celina Liebmann személyében egy hölgyet is köszönthetünk a pilóták között, aki fiatalkora ellenére egyáltalán nem kezdő, hiszen már a lengyel ligában is volt pontszerző.

A verseny szerdai sajtótájékoztatóján Barcsa Lajos alpolgármester felidézte, korábbról sok olyan futamra emlékszik, amikor a mellette helyet foglaló Tihanyi Sándor győzött.

Debrecenben óriási tradíciója van salakmotornak, de mi azt akarjuk, hogy jelene, jövője is legyen ennek a kiváló sportnak.

A SpeedWolf 2019-ben vette át a pálya működtetését, olyan közép és hosszú távú terveket tettek le az asztalra, amiben mi láttuk a lehetőséget a megújulásra. Az idei költségvetésben 10 millió forinttal támogatjuk az infrastrukturális beruházásokat, összesen pedig már 73 millióval segítettük a fejlesztéseket. Számunkra az utánpótlás is fontos, remélhetőleg a klub junior programjába bekerülő fiatalok közül lesz olyan, akinek hamarosan majd a pályán tapsolhatunk – fejezte ki reményét Barcsa Lajos.

A rendező SpeedWolf Debrecen képviseletében Baráth Norbert ügyvezető elmondta, egész évre tudtak versenynaptárt tervezni, amely olyan viadalokat is tartalmaz, amikről úgy gondolták, leghamarabb jövőre hozhatják tető alá. – A tervek szerint hét versenynek adunk otthont, amelyek közül kiemelkedik a májusi Eb-, illetve a júniusi GP-kvalifikáció, valamint az augusztusi 47. Debrecen Nagydíj és a Flat Track világbajnoki futam. De elsőként itt a nagypénteki Húsvét Kupa, amelyet rendezőként mi is egyfajta felkészülésnek szánunk az EB-kvalifikációra.

Régen volt áprilisban salakmotor verseny, sokan szerettek volna rajthoz állni, hiszen remek gyakorlási lehetőség ebben az időszakban egy ilyen viadal.

A lebonyolítás eltér a hagyományostól: kieséses rendszer lesz, ennek köszönhetően az első futamokat követően az azonos képességű versenyzők egymás ellen húzzák majd a gázt garantálva az izgalmakat. A magyarok közül a SpeedWolf Debrecen két motorosa, Kovács Roland és Magosi Norbert is ott lesz a rajtnál, szerettük volna, ha Fazekas Dennist is láthatják a drukkerek, de ő sajnos nem tud részt venni a viadalon. De nem csak a mieinket lesz érdemes kiemelt figyelemmel követni, a négy lengyel versenyző, a lett Oleg Mihailov, a szlovén Nick Skorja, valamint az argentin Nicolas Covatti motorozása valódi csemege lehet – ismertette az ügyvezető, aki azt is elmondta, idén is lesznek betétprogramok: 250cm3 kategóriában ifjabb Lovas Zoltánt és egy szlovén fiatal rója majd a köröket, de nem maradhat el a gyerek körében nagy népszerűségnek örvendő futóbicikli verseny sem.

Forrás: Kiss Annamarie

Ahogy Barcsa Lajos alpolgármester is említette, nemcsak a jelen, hanem a jövő is fontos a debreceni salakmotorban, ennek jegyében hívta életre a klub a SpeedWolf Juniors utánpótlás-nevelő programot, amelynek az elmúlt hétvégén tartották az első felmérőjét. A debreceni salakos legenda, Tihanyi Sándor, valamint Szegedi Máté edzőként segíti az ifjakat: – A pandémia miatt egy évet csúszott a program indulása, de nyolc fiatallal elkezdtük a munkát. A felkészítés nem lesz rövid, de minden adott ahhoz, hogy valakiből profi váljék, ez már a gyerekek tehetségén, és kitartásán múlik. Maximum 12 edzés után meg lehet mondani, hogy kiből lehet versenyző, és ki lesz hobbista – fejtette ki a többszörös magyar bajnok.

Szegedi Máté igyekszik olyan személetet átadni a fiataloknak, ami egész életükre hasznos lesz majd. – Szeretnénk, ha hosszú távon is sikeresek lennének, így arra is felkészítjük őket, mi várhat rájuk európai és világszinten a salakmotorban – fogalmazott a szakember.

Az esemény végén az is kiderült, egyeztetve az ukrán versenyzőkkel adománygyűjtést rendez a klub. A jótékonysági akcióban résztvevő drukkerek a bejáratnál kihelyezett gyűjtőpontokhoz hozhatják majd az adományokat. 

MSZ

A startlista

1. Celina Liebmann (Németország)
2. Magosi Norbert (Magyarország)
3. Kovács Roland  (Magyarország)
4. Matic Ivacic (Szlovénia)
5. Oleg Mihailov (Lett)
6. Niccolo Percotti (Olaszország)
7. Brayden Mcguiness (Ausztrália)
8. Nick Skorja (Szlovénia)
9. Jakub Valkovic (Szlovákia)
10. Marko Levishyn (Ukrajna)
11. Vitalii Lysak (Ukrajna)
12. Nicolas Covatti (Argentína)
13. Ernest Koza (Lengyelország)
14. Adrian Cyfer (Lengyelország)
15. Robert Chmiel (Lengyelország)
16. Jakub Jamróg (Lengyelország)

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában