Kerékpár

2022.04.27. 07:10

Hazai pályán szállították az érmeket a debreceni bringások

Több versenyző számára ismerős terepen zajlott a küzdelem.

Száraz pályán száguldhattak a kerékpárosok | Forrás: Vígh Attila

Megyénkben tartották az idei Országúti Kerékpár Diákolimpia Országos Döntőjét vasárnap. A megmérettetésre 111 tanuló érkezett az ország minden szegletéből, akik 24 igazolt (,,A”), illetve nyílt kategóriában (,,B”) versenyeztek egymással, valamint az óra ellen, hiszen az idei kiírásnak megfelelően időfutamverseny döntött a helyezésekről. A viadalt már sokadik alkalommal a DKSI Debreceni Kerékpáros Sport és Szabadidős Ifjúsági Egyesület szervezte meg, a Magyar Diáksport Szövetséggel karöltve. 

A futamok helyszíne a Debrecen-Bocskaikert melletti 354. sz. út volt, ami már korábbi diákolimpiák és elsősorban az időfutam ob kapcsán sokak számára jól ismert pálya. A verseny 4, 6, illetve 10 km-es távon zajlott, valamennyi kategóriában egy fordítóval. 

A legkisebbek 10 órakor vágtak neki a 4 km-es penzumnak, enyhén szeles időben. A reggeli szitáló eső később elállt, gyakorlatilag száraz pálya és kissé borongós idő, majd kora délután már napsütés, viszont élénk szél fogadta az indulókat. A pályán kifelé szembeszéllel kellett megküzdeni, de az erejüket jól beosztók a fordító után a hátszél segítségével szépen be tudták lendíteni a kerékpárt a táv második felére. 

Két bontásban 

Az U13 és U15 korcsoportok 6 km-es távon mérkőztek, itt már szorosabb verseny folyt a dobogós helyezésekért. A jól elkapott rajt, és az erő okos beosztása itt már fokozott figyelmet kívánt, mivel valamennyi induló a földről rajtolt, külső segítség nélkül. 

Az U11, U13 és U15 korcsoportok befutója után, déli 12 óra után tartották az első eredményhirdetést, így az esetleg távolabbról érkezett, a későbbi futamokban már nem érdekelt résztvevők ezt követően már haza is indulhattak. Az érem és oklevél díjakat Nagy Zoltán, a DKSI elnöke, versenyigazgató adta át. 

Az U17 korcsoportban és attól felfelé 10 km volt a verseny tárgya, amit a legerősebb versenyzők 40 km/óra átlag fölött teljesítettek, a leggyorsabb teljesítő Anda Attila lett (U19, 14.12,77-es idővel), a lányoknál pedig Németh Bettina (U19, 15.52,12). 

A korábbi diákolimpiákon VI. korcsoportként feltüntetett kategória az idei évben már felnőtt női, illetve férfi kategóriaként lett jelezve, természetesen itt is igazolt ,,A” és nyílt ,,B” bontásban. 

Szerencsére hajdúsági sikerekről is beszámolhatott a DKSI hírlevele: U15 fiú ,,A” korcsoportban Soós Olivér (Medgyessy Ferenc-gimnázium) harmadik lett, míg az U17 fiú ,,A” korcsoportjának küzdelmeit Csáki Szabolcs, a Tóth Árpád Gimnázium diákja nyerte.

HBN 
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában