Salakmotor

2022.04.23. 22:36

Grand Prix-főpróba – magyarokkal

Szombaton Goricanban, vasárnap Nagyhalászban húzzák a gázt Magosi Norberték .

Forrás: Napló-archív

Nagy a készülődés a salakmotoros elit, azaz a Speedway Grand Prix háza táján. A világ legjobb salakszórói versenyekkel, főként ligameccsekkel hangolnak az április 30-ai horvátországi nyitó fordulóra, de a promóter, a szervezők és a televíziósok sem ülnek a babérjaikon, sőt egy verseny megrendezésével hangolnak a sorozat debütálására.

Köztudomású, az idei idénytől új tulajdonosa van a GP jogainak, méghozzá a Discovery Sports Events. Az újdonsült promóter nem bíz semmit a véletlenre, ezért egy héttel a szezonnyitó előtt, április 23-án megrendezték a nagydíj főpróbáját az eredeti helyszínen, azaz Goricanban. A  viadal ugyanolyan volt, mint a Grand Prix-nagydíj, mindössze a versenyzők lesznek mások, ugyanis feltétel volt, hogy egyetlen GP-pilóta sem indulhat a meghívásos derbin.

Ahogy a nagyok

Szlovéniából Miran Praznik, Anže Grmek, Denis Štojs, Nick Škorja, Matic Ivačič, Olaszországból Andrea Battaglia, Michele Menani, Magyarországról Fazekas Dennis, Magosi Norbert, Kovács Roland, Bulgáriából Milen Manev, Szlovákiából Patrik Búri, Csehországból Jan Jenícek és Bruno Belan kapott meghívást a megmérettetésre.    
A salakszórókon kívül még egy honfitársunk kapott főszerepet a szombati megmérettetésen: Füzesséry Erik volt a vezetőbíró. A magyar tisztségviselő illusztris társaságba került, mert Armando Castagna – az FIM pályaverseny bizottságának igazgatója – tölti be a zsűri elnök szerepét, s a Grand Prix állandó versenyigazgatója, Phil Morris is munkába áll. 

A verseny napján – ahogy a Grand Prix-ban – 13 órától hivatalos kvalifikációs időmérő edzést tartottak, ahol az időeredmények alapján választanak startszámot a pilóták. Az esti program 18.49-kor kezdődött a versenyzők bemutatásával, s az első futam startja 19.04-kor volt.

Macec Kupával nyit Nagyhalász

Ahogy vége a versenynek Horvátországban, több vaspapucsos is a gyors távozás mellett kell, hogy döntsön, mivel pár óva múlva már Magyarországon kell starthoz állniuk. Ugyanis a hét végén a Nyírségben is megkezdődik a versenyszezon: vasárnap 15 órától rendezik a MACEC Kupa első fordulóját. Az idei sorozatban a magyar pilóták mellett cseh, lengyel, román, bolgár, ukrán és szlovák motorosokat láthatnak a nézők a Nagyhalász Speedway Ringen megrendezendő viadalon.

Az előzetes információk szerint a magyarok közül Fazekas Dennisnek, Magosi Norbertnek és Bárány Márknak szurkolhat a publikum. Már megérkeztek a nevezések a szervezőkhöz – mindössze egy salakmotoros neve hiányzik –, így az előzetes információk szerint Lengyelországból a Debrecenben is látott Robert Chmiel, Patrick Rolnicki, Patrick Zielinski és Piotr Pióro érkezik. A szlovákokat Patrik Búri, a bolgárokat Milen Manev, a románokat Andrei Popa képviseli, Ukrajnából a Húsvét Kupán szereplő ukrán duót, Marko Levishynt és Vitaliy Lysakot várják a versenyre, míg a csehek Jaroslav Petrákot, Bruno Belánt és Jan Jeníceket küldik Nagyhalászba.  

Boros Norbert

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában