Úszás

2022.04.20. 18:08

Debreceni úszó ob: negyedik a debreceni mix váltó

Hivatalosan is megkezdődtek a cívisvárosi rendezésű országos bajnokság küzdelmei.

Hosszú Katinka

Forrás: Czinege Melinda

A szerdai délutáni döntők felvezetéseként megtartották a Debrecenben zajló 124. Úszó Országos Bajnokság ünnepélyes megnyitóját. Az eseményen Becsky István, az Ifjúsági és Sportbizottság elnöke köszöntötte a megjelenteket. – 2001 óta több mint 100 világeseményt rendezett a cívisváros, büszkék vagyunk rá, hogy elégedettem távoztak a sportolók és szurkolók is ezekről az eseményekről. Az elmúlt 12 évben nyolcszor Debrecenben volt az úszó ob helyszíne, bízom benne, hogy ez is olyan sikeres lesz, mint amelyek az eddigiek voltak – mondta el az önkormányzati képviselő.

Dr. Wladár Sándor, a Magyar Úszó Szövetség elnöke beszédében kiemelte, két év után újra megkötések nélkül tudják megrendezni a nemzeti bajnokságot. –Amikor a cívisvárosban van az ob, lassan már hátradőlhetünk, hiszen a helyi szervezők remek munkát végeznek. A magyar bajnokságot a nemzetközi média is figyelemmel követi majd, így a versenyzők nagy közönség előtt adhatnak számot felkészültségükről és vihetik jó hírét a magyar úszósportnak – emelte ki az elnök, majd hivatalosan is megnyitotta a bajnokságot.

Forrás: Czinege Melinda

Az első meglepetés, Hosszú Katinka csak ezüstérmes!

A nap első aranyérmét Kós Hubert nyerte, aki majdnem másfél másodpercet vert a másodikként célba csapott Török Dominikra.

A 200 méter női vegyesúszás Hosszú Katinka és Sebestyén Dalma csatáját hozta. A háromszoros olimpiai bajnok bajai úszónő féltávnál még egy testhosszal vezetett, ám Sebestyén Dalma hatalmasat hajrázva egy századdal megelőzte ellenfelét, így visszavágott Hosszú Katinkának a tavalyi vereségért.

Milák megszerezte első aranyérmét, Holoda Péter a nyolcadik

Jött a nap egyik legjobban várt csatája, a férfi 100 méter gyorsúszás. Igazi sztárparádét – soraiban a Debreceni-Sportcentrum Sportiskola úszójával, Holoda Péterrel – hozott a finálé. Szabó Szebasztián fordult elsőként az utolsó 50-re, ám Milák Kristóf megmutatta, hogy miért ő a mai úszás egyik szuperklasszisa: 48.71-el nyert, megelőzve a szintén jól hajrázó Németh Nándort és a harmadik helyen célba csapó Szabó Szebasztiánt. Holoda Péter nyolcadik helyen érkezett be, a DSC-SI sportolója igen elégedetlenül nyilatkozott a Haonnak a döntő után: – Szerintem 2014 óta ez a leggyengébb teljesítményem, amit sikerült 100-on produkálnom. Ez az elmúlt fél év nem igazán úgy jött ki, ahogy szerettem volna, edzőváltás, szövetség és egyebek, így igazából egy hónapja tudtam beleállni rendesen a munkába. Ahhoz képest nem is rossz, hogy tudtam egy 200-as kezdést produkálni. A 100 méter ilyen, de remélem 50-en jobb leszek, mert azt végig tudom úszni erőből és technikából – nyilatkozta a szoboszlói versenyző.

Milák Kristóf
Forrás: Czinege Melinda

A hölgyeknél Pádár Nikolett nyerte a gyorsúszás fináléját. Következtek a 100-as mellúszás döntői, a férfiaknál pedig az osztrák Bayer Valentin győzött. A DSC-SI úszói közül Zombori-Szalontai Ferenc 1:03.91-es idővel nyolcadik lett, Sárosi Balázs pedig a B döntőben csapott harmadikként a célba.

A nőknél a debreceni születésű Békési Eszter címvédőként a harmadik helyen végzett, a korábban Hosszú Katinkát legyőző Sebestyén Dalma és a végül az aranyat begyűjtő Kalmár Alíz is megelőzte.

Hátúszásban a férfiaknál Bohus Richárd megvédte a bajnoki címét, a hölgyeknél Komoróczy Lora diadalmaskodott.

A 400 méteres gyorsúszásban az erősebb nemnél Rasovszky Kristóf nagyot hajrázott és győzött, a nőknél Késely Ajna 7 századdal előzte meg Fábián Bettinát, a a DSC-SI színeiben versenyző Gál Kincső ötödik lett a futamban.

A nap utolsó versenyszámai a mix váltók voltak, a 4x100 méteres vegyest az UTE nyerte. Debreceni szempontól a legjobban várt finálé a 4x100-es gyorsváltóé volt, hiszen a Holoda Péter, Zombori-Szalontai Ferenc, Senánszky Petra, Gál Kincső összetételű éremesélyesként várta rajtot. A DSC-SI kvartettje nagyot küzdött, végül negyedikként csapott a célba, a döntőt a BVSC nyerte.

MSZ

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában