Díjugrás

2022.02.23. 09:44

Hazánk legjobb díjugratója csatlakozott a DEAC-hoz

Ifjabb Szabó Gábor átigazolásával egy újabb olyan élversenyző került a klubhoz, akit példaképként lehet a fiatalok elé állítani.

Tovább bővült a DEAC-család: sajtótájékoztatón mutatták be a lovasszakosztályt, amelyhez ifjabb Szabó Gábor és Szabó-Máriás Sára személyében olyan kaliberű versenyzők csatlakoztak, ami garancia az újabb sportsikere az egyetemi klub számára.

Forrás: Czinege Melinda

Az eseményen Bács Zoltán kancellár rámutatott, a lovasport régóta szerves része a Debreceni Egyetemnek. – A lovarda is hosszú múltra tekint vissza, és több, mint húsz éve tartozik az intézményünkhöz. Az agrárképzési programunk igényli, hogy legyen ilyen infrastruktúránk, és természetesen igyekszünk ezt minél inkább kihasználni, így az oktatás, és az utánpótlásképzés is feladata a nemrég megalakult lovas szakosztálynak. Mostantól a díjugratás is szerves része a mindennapjainknak, nagy öröm, hogy olyan ló kerülhetett ide, amely alkalmas arra, hogy az ország legjobb díjugratójával a legmagasabb szinten versenyezzen a DEAC színeiben a jövőben – fogalmazott.

 

Jávor András, a DEAC elnöke beszédét egy kis történelmi visszatekintéssel kezdte, felidézve, amikor 1977-ben Kiss István professzor felkérte, hogy a Hunyadi Mgtsz lovardájában indítsa be a fakultatív lovasoktatást. – Egy idő után Mihók Sándor professzor úr vette át tőlem a feladatot, aki szívügyeként kezelte a fejleményeket. Mikor kinevezték dékánná akkor kapott igazán erőre a történet, a lovasakadémián olyan szakok indultak amire nagy volt a társadalmi igény. Aztán az idők folyamán megélt magasságokat és mélypontokat is a képzés, ez leginkább a vezetők személyétől függött. Később Bács Zoltán kancellár úr karolta fel a lovassportot, és azóta újabb lépcsőváltás történt, így a 70-es években elültetett mag mára fává nőtte ki magát. Szabó Csaba szakosztályvezető rendelkezik a megfelelő szakértelemmel, ami az egyetem hátterével kiegészülve remek alap egy sikeres együttműködéshez – mutatott rá.

 

A Debreceni Agrártudományi Egyetem Mezőgazdaságtudományi Kar vezetése az 1990-es évek közepén karolta fel a lovarda létrehozásának és a lovassport támogatásának ügyét. Az istállók és a lovarda tervezésekor a vezérelv az egyetemi hallgatók lovastudása és lótenyésztési ismeretének fejlesztése, idővel a versenyzők kinevelése, illetve lovaglási lehetőség biztosítása volt a hobbilovasok részére. A fedeles lovarda, a 22 angol boksz, az állásos istálló megépítése a 90-es évek nagy fejlesztései voltak. A lovarda a lehető legideálisabb területen jöhetett létre, mivel a városban, mégis erdei környezeteben, az egyetemekhez közel található, a terület kitűnően alkalmas tereplovaglásra is. A közelmúltban további jelentős fejlesztések történtek az egyetem vezetésének felelős gondolkodásának, támogatásának köszönhetően, ami minőségi változást eredményezett a lovaglás és lótartás feltételeiben.

Forrás: Czinege Melinda

Lóczi Lászlóné Kovács Marianna, a DEAC ügyvezetője elmondta, a szakosztály szerevezése már régebben megkezdődött, de az elmúlt időszakban gyorsultak fel igazán az események. – Az igazolások már folyamatban vannak. A szakosztály még most is fejlődésben van, hiszen például nemrég sikerült beszerezni az első DEAC-os felszerelést a ló alá. Szokták kérdezni tőlem, miért jó, hogy a DEAC ennyi szakosztályt szív magába? Ez a sportolóknak jó elsősorban, hiszen klubunk az egyetemi sportot, az élsportot és a szabadidősportot is támogatja, így mindenki megtalálja a maga számára legmegfelelőbb mozgásformát. Természetesen oktatási intézmény klubjaként kiemelt prioritás a hallgatói sport, de az élsportot is szívesen működtetjük – hangsúlyozta az ügyvezető, aki számára külön öröm, hogy ifjabb Szabó Gábor személyében egy újabb olyan élversenyzőt igazoltak, akit példaképként lehet állítani a fiatalok elé.

A jövőben a DEAC lovasszakosztálya az egyetemi lovassport további fejlődését, előrelépést szolgálja. A szakosztályvezető, Szabó Csaba egyetemi docens középiskolás és főiskolás korában maga is versenyzett díjugratásban. Később díjugrató bíróként tevékenykedett, jelenleg nemzetközi díjugrató bírói (3-as szint) minősítéssel rendelkezik. – A DEAC lovasszakosztályának megalakulása remekül illeszkedik az egyetem fejlődési folyamatába. 2005-ben indult útjára a ménesgazda képzés, 2010-től komoly fejlesztések zajlottak a lovardában, amiben nagy szerepe van Bács Zoltánnak kancellár úrnak. Bármilyen sportágban nemzetközi szinten sikeresnek lenni nem elég a tehetség, párosulnia kell szorgalommal és alázattal, mert ezek nélkül nem megy. Ifjabb Szabó Gáborban mindhárom tulajdonság megvan. Számos versenyen ért el sikereket, immár tizenöt éve oszlopos tagja a magyar válogatottnak. Kétszeres felnőtt magyar bajnok, nyolcszor képviselte hazánkat Európa-bajnokságon. Felesége, Szabó-Máriás Sára szintén remek lovas, és ami a jövő szempontjából nagyon fontos, eredményes lovasképző. Tanítványuk, a 12 esztendős Fábián Johanna a tavalyi évtől a gyermekválogatott tagja, reméljük idén az utánpótlás Eb-n tudja majd képviselni a hazánkat és DEAC-ot. Hosszútávú tervünk az, hogy az egyetemen hallgató lovassporttal foglakozó versenyzőket átigazoljuk, és idővel valamennyi olimpiai lovasszakágban legyen sportolónk.

 

A sajtótájékoztatót ifjabb Szabó Gábor bemutató lovaglása zárta. 

 

MSZ

 

Borítókép: Czinege Melinda

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában