Díjugrás

2022.02.25. 15:43

Harmadik vb-jére készül a bajnok

Ifjabb Szabó Gábor számára nagy lehetőség, hogy csatlakozott a DEAC lovasszakosztályához.

MSZ

Forrás: Napló-archív

Ahogy arról már részletesen beszámoltunk, tovább bővült a DEAC sportpalettája: a Debreceni Lovas­akadémián bemutatták a lovasszakosztályt. Az intézményben már évtizedes hagyományai vannak a lovasképzésnek, az 1990-es években felépült a lovarda, és a közelmúltban újabb fejlesztések történtek. Most pedig létrejött az új szakosztály soraikban több kiváló magyar lovassal. Közülük a legnevesebb a 30 éves ifjabb Szabó Gábor, aki jelenleg a legeredményesebb díjugrató az országban. A Hajdúböszörményben felnőtt lovas tíz éven át a nyíregyházi Timpex versenyzője volt, majd 2021-ben szíve hazahúzta, és feleségével, Szabó-Máriás Sárával Debrecenben alakították ki lovasbázisukat. 

 

A kétszeres magyar bajnok tavaly ősszel a Global Champions Tour „Large” körében – ahol a világ legjobb lovaival és lovasaival kellett megküzdenie – harmadik helyezést ért el, maga mögé utasítva többek között a kétszeres ezüst- és egyszeres aranyérmes olimpiai bajnokot, Peder Fredericsont is. 

 

Kiváló lóval 

 

Ifjabb Szabó Gábor jelenleg a 12 éves német sportkancával, Mezőhegyes Chabalával versenyez. A Chacco Blue x Balou du Rouet származású ló a világhírű tenyésztő, Paul Schockemöhle istállójában született, majd Hollandiában kezdte meg versenypályafutását Jan Tops irányítása alatt. Innen került tavaly a mezőhegyesi Ménesbirtok és Tangazdaság tulajdonába, és így Szabó Gáborhoz, akivel egyre magasabb szintű versenyeredményei vannak. 

 

– Nagy öröm számomra, hogy debreceniként végre itthon sportolhatok, és mostantól képviselhetem a várost, valamint a DEAC-ot a megmérettetéseken. Nagy lehetőség ez számunkra, remélem, hogy egy hosszú és sikeres együttműködés kezdete. Szeretném a saját példámmal is motiválni a többieket, hiszen sokkal könnyebb egy feltörekvő díjugrató számára, ha látja maga előtt a húzóerőt, motivációt. Bízom benne, hogy a későbbiekben gyakorlatban is át tudom adni a tudásomat a fiatalok számára. A rövid távú terveim közül a legfontosabb, hogy a lovammal, Mezőhegyes Chabalával minősüljek az idei világbajnokságra. Az országban maximum tíz olyan ló van, amely stabilan tud 160 cm-es magasságon versenyezni, ebből az egyik nálunk van. Eddig két vb-n lovagoltam, remélem, idén meglesz a harmadik szereplésem. Hosszú távon céljaim között szerepel az olimpiai szereplés kivívása – mondta el ifjabb Szabó Gábor. 

 

A sportoló ötkarikás céljainak elérésében segíthet, hogy a kormány támogatásával egy németországi istállóval karöltve márciustól útjára indul egy program annak érdekében, hogy 30 év után újra eljusson magyar díjugrató az olimpiára.

 

MSZ 
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában