Labdarúgás

2022.02.22. 17:26

Futballünnep a Debreceni Egyetemen

Bács Zoltán elmondta, mindig szeretettel gondolnak a torna névadójára, Buzánszky Jenőre.

A Buzánszky Jenő Labdarúgó Egyetemi Kupa alapítója és a Debreceni Egyetem Hallgatói Önkormányzata szervezésében létrejött DE Futballünnep nevű rendezvénysorozat első állomásának adott otthont az egyetem Böszörményi úti Campusa kedden délután.


A rendezvény megnyitója után Bács Zoltán büszkén beszélt arról a kitüntetésről, amit a Debreceni Egyetem az M4 Sport Év Sportolója Gáláján kapott: az Év szabadidősport-rendezvénye elismerést a Buzánszky Jenő Labdarúgó Egyetemi Kupa nyerte el. – Ezt a díjat januárban az M4 Sport Gálán vettük át az elmúlt húsz év eredményeként, köszönjük a Magyar Sportújságírók Szövetségének, hogy érdemesnek találtak minket erre. Ez az elismerés országos figyelmet vont a tornára, amelynek különösen örültünk.

Mindig szeretettel gondolunk Buzánszky Jenőre, aki szívesen járt ide, figyelemmel kísérte a róla elnevezett bajnokságot, és örömmel adta át a végén a trófeát.

Számos alkalommal tartott előadásokat az egyetemen, mindig érdekes dolgokat mondott rengeteg szeretettel. Ezek a gondolatok és eszmék elkísérnek minket, szeretnénk képviselni ezeket a továbbiakban is – fogalmazott a szakember.

A keddi sajtótájékoztatón | Forrás: Kiss Annamarie

Ezt követően Kozma Mihály, a férfi futsalválogatott korábbi kapitánya elmondta, hogy 2004-ben kapcsolódott be a Buzánszky Jenő Labdarúgó Kupa sorozatába, eleinte díjakat adott át a barátaival együtt, amire nagy megtiszteltetésként tekintett. – Akkoriban győzködtem Bács Zoltán kancellár urat, hogy érdemes lenne a futsallal komolyabban foglalkozni, de nyitott kapukat döngettem, mert a koncepciójukba tökéletesen illett ez a sportág. Mivel a labdarúgás egyik ágáról van szó, egy tradicionális játékról, ami viszont jelentősen kisebb költségekkel jár. Hamar integrálták az egyetemre a futsalt, még edzője is voltam az együttesnek akkoriban. Azért szorgalmaztam ezt, mert reméltem, hogy találok ügyes játékosokat a válogatottnak, ez be is következett, például Trencsényi János személyében, aki közel 150 alkalommal lépett pályára a nemzeti együttesben. Nagyon jó gárdája van jelenleg az egyetemnek, reméljük, hamarosan nemzetközi kupában is képviselheti hazánkat – mondta az MLSZ futsalszakágának vezetője.


Harmadikként Magyar Zoltán, a kupa legrégebbi fővédnöke beszélt arról, hogy fantasztikusak voltak azok a pillanatok, amikor az aranycsapat legendás tagjával együtt jöttek a tornára. Szerinte ennek a versenynek a titka, hogy szerencsésen találkozott egymással a futball, a sport, és a közösségépítés is. Buzánszky Jenő neve brandje lett a tornának, ami sokat lendített a hírnevén a remek cívisvárosi háttér mellett.

 

Támogatják a sportot


Végezetül Sánta János, az egyetemi hallgatói önkormányzat sportbizottságának elnöke kapott szót. – Hatalmas szerepe volt az elmúlt húsz évben a hallgatói önkormányzatnak a sportban. Mindig azon dolgozunk, hogy a kupa még inkább színvonalas legyen és egyre népszerűbb. A tavalyi év rekordot döntött, hiszen több mint száz csapat jelentkezett a három divízióba, és a pandémia után a torna is nagy lendülettel indult be – zárta a sajtótájékoztatót az elnök.


Az este folytatásaként egy kerekasztal-beszélgetést rendeztek a futball elmélete és gyakorlata témájában, aminek olyan neves résztvevői voltak, mint Csank János, Gellei Imre és Mucha József.

 

Arany Balázs

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában