Fotókkal

2022.01.16. 11:30

Történelmi cívis diadalok 2021-ből

Loki-feljutást, fantasztikus DEAC-sikereket és egy felejthetetlen foci-Eb-t hozott 2021 második negyedéve.

A Debreceni VSC labdarúgócsapata a szurkolók által vártnál talán nehezebben, de megnyerte a 2020–2021-es Merkantil Bank Ligát, ezzel visszajutva az élvonalba | Fotó: Napló-archív

Ahogy azt olvasóink megszokhatták, lapunk minden év elején sorra veszi az elmúlt esztendő legfontosabb sporteseményeit. Ezúttal az áprilisi, májusi és júniusi történések állnak a fókuszban. 

 

Rögtön egy történelmi sportsikerrel kezdődött a negyedik hónap, hiszen a DEAC jégkorongcsapata fennállása során először megnyerte a Magyar Kupát, ráadásul hazai pályán, a Debreceni Jégcsarnokban. Közel voltak ehhez az egyetemista férfi kosárlabdázók is, azonban a Falco túl nagy falatnak bizonyult a döntőben. A hajdúsági kosarasok aztán a bajnokságban is a legjobb négy közé jutottak, azonban az elődöntőben a Szolnok, a bronzcsatában pedig a Szeged állta az útjukat, ami után a klub és Kovács Adrián vezetőedző útjai elváltak egymástól. 

A labdarúgó megyei I. osztályban a Hajdúszoboszlói SE végig nagy fölényben futballozott és már május elején, négy fordulóval a vége előtt megnyerte a bajnokságot. A DVSC labdarúgócsapata a kiesést követő idényben – talán a vártnál nehezebben, de – az utolsó fordulóban megnyerte az NB II.-es bajnokságot visszajutva ezzel az élvonalba május harmadik hétvégéjén. Ezzel szinte párhuzamosan vívták a Loki kézis lányai a Magyar Kupa döntőjét, de nem sikerült a bravúr és kikaptak a Győrtől, azonban így is bebiztosították a nemzetközi szereplést a következő szezonra. A vas­utasgárda elbúcsúztatta csapatkapitányát, hiszen Vantara-Kelemen Éva visszavonult az idény végén. Egy másik hölgy­társaság azonban mindent bezsebelt, amit lehetett: a DEAC női futsalosai fantasztikus teljesítményt nyújtva a bajnoki címet és Magyar Kupát is megnyerték. 

Vantara-Kelemen Évát (17) búcsúztatták társai visszavonulása alkalmából | Fotó: Napló-archív

Szervezésben is remekeltek a cívisvárosiak: a hagyományokhoz híven tavaly is a Békessy Béla Vívócentrum adott otthont a vívó Magyar Egyetemi-Főiskolai Országos Bajnokságnak, ahol számos debreceni siker született. Újabb mérföldkőhöz érkezett a hajdúságban a 3x3-as kosárlabdaélet, hiszen olimpiai kvalifikációs tornát rendeztek a Nagytemplom előtti téren, sajnos sem a női, sem a férfi válogatottunk nem tudta kivívni a tokiói szereplést. 

 

Egyéni sportsikerekben sem volt hiány, hiszen Kozák Luca megfutotta az olaszországi Savonában az olimpiai szintidőt, amivel megváltotta repülőjegyét a tokiói játékokra. Nem sokkal később derült ki, hogy Battai Sugár, az Interfencing Debrecen SC vívója is ott lehet az ötkarikás játékokon, hiszen a szövetség beválogatta őt a kardcsapatba. Senánszky Petra a budapesti úszó-Eb-n egyéni csúcsot ért el 50 méter gyorson, amivel sokáig úgy nézett ki, hogy ő is utazhat Tokióba, azonban az utolsó pillanatban ez meghiúsult. 

 

Az MVFC férfi futsalosai ezüstös szezont futottak, hiszen előbb a Magyar Kupában, majd a bajnokságban is a második helyen végeztek. A megye másik első osztályú férfiegyüttese, a DEAC eddigi legjobb eredményét érte el, negyedik helyezettek lettek az NB I.-ben. A Flex-HD SE ifjú aerobikosai remek versenyzéssel 4 aranyéremmel tértek haza a bakui világbajnokságról. Végül, de nem utolsósorban június közepén elrajtolt a 2020-ról elhalasztott labdarúgó-Európa-bajnokság, amelyen a magyar válogatott ugyan nem jutott tovább a „halálcsoportból”, de az egész világ elismerését kivívta. 

 

BA 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában