Kézilabda Eb

2022.01.19. 18:56

Bíró Imre: önfejlődés nélkül csak légvárakat építünk

Bíró Imrének még Spanyolországból is üzentek az izlandiak elleni vereséget követően.

Forrás: MW-archív

A magyar válogatott számára a csoportkörrel véget ért a szlovákokkal közös rendezésű férfi kézilabda Európa-bajnokság. Ahogy arról lapunk is beszámolt, hétfő este Izland nagy csatában 31–30-ra legyőzte a mieinket, így az északiak és Hollandia kvalifikálta magát a középdöntőbe az A csoportból. A mieink a kvartett harmadik helyén végeztek 2 ponttal, ami összességében a 15. pozíciót jelenti a kontinensviadalon.


– Lehet, hogy nem fogsz mindennel egyetérteni, de érzelmeit, a csapatok játékát, illetve a bátor spanyol bírók szerepét tekintve az utóbbi évek legjobb kézilabda-mérkőzése volt a magyar-izlandi. Az északiak mindezen körülmények után egy rég nem látott mérkőzésen kiharcolták a továbbjutást. Ez számotokra keserű szájízt ad, de ettől még így gondolom – ezt az üzenet olvasta fel Bíró Imre, a Hajdú-bihari Napló szakértője, mielőtt belevágott volna a magyar szereplésének elemzésébe. – Ezt egy spanyolországi kézilabdás ismerősöm, Falo Méndez írta a lefújás után, ami azt jelenti, hogy szakmailag a hétfő mérkőzés rendben volt. 

Aztán, hogy nem az az eredmény született, amit szerettünk volna, nyilván már a mi problémánk, és mivel nem lett meg a továbbjutás, mi mindig ezen a szemüvegen keresztül fogjuk látni az Eb-t.

Csodálatos hangulatban játszódtak le a mieink meccsei, de mégsem mi, hanem Hollandia ment tovább Izland mellett. A németalföldiek elleni mérkőzés alatt nem láttam azt a fajta felkészültséget, átérzést, amit ilyenkor kellett volna, a portugálok ellen, és hétfőn viszont már latba vetett mindent a válogatott a továbbjutásért. A holland meccset nem lett volna szabad elveszíteni, mert mondhat bárki bármit, a játékosokat biztosan megviselte az a vereség, ami lélektani hátrányt jelentett számukra.


Ha már a lélektani hátrány szóba került, lapunk arra is kíváncsi volt, Bíró Imre mit gondol arról, hogy egyes vélemények szerint egyfajta teherként élték meg a telt házat és a felhajtást a játékosok.


- Én nem játszottam 20 ezer ember előtt, de hadd vonjak egy kis párhuzamot. Amikor 1986-ban a világbajnokságon, Zürichben játszottunk a nyitómeccsen, akkor a kezdés előtt a lelátóról egy női hang 8 ezer ember között énekelte hangosan a Himnuszt, ami engem nagyon megérintett, és a többieknek is sokat jelentett. És ez csak egy hang volt, tehát egy sportembert nem nyomaszthat, ha neki szurkol az egész aréna – szögezte le.


Az egész tornán problémája volt a mieinknek a támadásból visszarendeződéssel, az északiak ellen is több olyan szituáció volt, hogy hiába szereztünk gólt, Pálmarssonék azonnal válaszoltak rá.


– Akadt olyan csoportmeccs, ahol 12 másodperc alatt négy gól született, tehát 3 szekundum állt rendelkezésre eljutni a kapuig. Ezt csak úgy lehet, ha valaki zavartalanul fut végig a kapuig, ami megengedhetetlen a védők részéről. Egy ilyet felkínálni az ellenfélnek bűn, és előfordult, hogy magyar játékosok ezt felkínálták. A világversenyek végső helyezései mindig apró nüanszokon múlnak. Ha ezek az elemek nem klappolnak, akkor valószínűleg vereség vagy kudarc a vége. Az sem biztos, hogy szerencsés volt ez a nagy felhajtás, mert a show óhatatlanul elterelheti a figyelmet a lényegről: a teljesítményről és a fejlődésről.

A sport önfejlődő folyamatának kell érvényesülnie ahhoz, hogy valódi előrelépés történjen. Ha ez nem így van, akkor csak légvárakat építünk

– hívta fel a figyelmet a világbajnoki ezüstérmes magyar kézilabdakapus, aki arra kértünk, fejtse ki bővebben, mire is gondolt.


– A sikerhez mindennek össze kell csengenie: a játékosok mentalitásának, az edző filozófiájának érvényesülésének, a vezetők iránymutatásainak, építő jellegű kritikáinak. Ehhez jön még a közösség, a közönség támogatása. Ha ez együtt van, lesz fejlődés és eredmény, bármelyik részből egy kis elem is hiányzik, akkor elbuksz. Ez a válogatott lehet még sikeres, de a kézilabda mint sportág férfi és női fronton akkor lesz sikeres, ha alapjaiban, szemléletében változik meg mindenkinek a szerepe, és szolgálja a kézilabdát – nyilatkozta Bíró Imre.

 

MSZ

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában