Labdarúgás

2022.01.27. 21:37

Az NB I. egy évtizede és ma

Hiába a létszámcsökkentés, a mai bajnokság csapatai jelentősen értékesebbek.

Forrás: Nemzeti Sport-archív

Korábban összehasonlítottuk a DVSC jelenlegi keretét a tíz évvel ezelőttivel, és rengeteg érdekes adatot láthattunk, például a légiósok számának csökkenését. A mostani cikkünkben pedig összevetettük a jelenlegi NB I.-es bajnokságot a 2011/2012-es szezon ligájával, hogy milyen különbségeket lehet tapasztalni ilyen távlatokból.

 

A tíz esztendővel ezelőtti első osztályú bajnokságot tizenhat klub alkotta, míg a mostanit mindössze tizenkettő. A 2011/2012-es szezon élvonalbeli csapatainak összértéke meghaladta a 117 millió eurót, míg a jelenlegi kiírás gárdái közel 133 milliót érnek együttvéve. A legértékesebb keret akkoriban a fehérváriaké volt, amely tizenöt milliót ért, napjainkban pedig az FTC 40 millió eurót megközelítő együttese a legdrágább. Ami igazán szembetűnő adat még, hogy az akkori gárdákban sokkal több futballista volt, mint jelenleg. Összesen 609 labdarúgó szerepelt a tizenhat alakulatban, amely majdnem kétszer annyi, mint a jelenlegi 332. A legtöbb focistát a Vasas foglalkoztatta, 51-et, de több csapat is rendelkezett 40 fő feletti létszámmal.

 

Az átlagéletkor tekintetében is emelkedés figyelhető meg. Az egy évtizeddel ezelőtti szezonban nem érte el a 24 és fél évet ez a szám, míg napjainkban a 26 és félhez közelít. Nyilvánvalóan ez összefügg a keretek méretével, hiszen a sok nevezett labdarúgó között jelentős volt a fiatalok mennyisége, még akkor is, ha nem kaptak túl sok lehetőséget a mérkőzéseken.

 

A legtöbb magyar futballt szerető ember körében állandó téma a külföldi labdarúgók száma a hazai ligában. Összevetettük egy évtized távlatából, hogyan alakult a légiósok mennyisége. A 2011-12-es idényben 191 külföldi futballistát foglalkoztattak a hazai klubok, mára ez a szám 145-re mérséklődött.

 

Ezeket az érdekes statisztikákat érdemes a helyén kezelni, hiszen azóta rengeteget változott a futball piaci viszonylata, és maga a labdarúgás is. 

 

Arany Balázs

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában