Központban a DEAC

2022.01.24. 20:00

A debreceni egyetemi sportklub történetéről nyílt fotókiállítás

Volt idő, amikor az életéért küzdött, de ma már az ország legnagyobb ilyen „egyesülete”.

Forrás: Czinege Melinda

– Kiválóan érzékelteti a bemutatott 16 tabló a jelentőségét a megyeszékhely egyetemi sportjának, amely a két világháború között is fontos szerepet töltött be – hangsúlyozta köszöntőjében a Debreceni Egyetem kancellárja a „Százévnyi DEAC” – Fejezetek a Debreceni Egyetemi Atlétikai Club életéből című helytörténeti kiállítás megnyitóján hétfőn délután, a Méliusz Központi Könyvtárban.

 

A Bem téri intézmény II. emeleti kerengőjén megrendezett tárlat ünnepségén prof. dr. Bács Zoltán egyetemi tanár rámutatott: az egyetemi sport számára a kommunizmus éveiben az életben maradás volt a cél, s ez sikerült is. A 2000-es évek elején az oktatási intézmény újfent felismerte, hogy milyen nagy lehetőség rejlik az egyetemi sportokban, s folytatni kell a munkát. Napjainkban 30 szakosztályban megközelítőleg 3000-en sportolnak a DEAC színeiben. Az egyetemi klub a DVSC mellett méltán meghatározó eleme a cívisváros élsportjának – húzta alá a kancellár.

 

Haladás és DUSE is volt

 

A gazdag képanyagot felvonultató kiállítást Sándor Mihály címzetes egyetemi docens, sporttörténész nyitotta meg. Mint egyebek mellett felidézte, a klub gyökerei 1906-ig nyúlnak vissza, s beszélt arról is, hogy 1944-ben a szovjet katonák magukkal vitték a DEAC ereklyéit, trófeáit. A népi demokráciában Haladás néven kellett szerepelnie, s csak 1957 februárjától lehetett újra DEAC. Majd 1979-ben újabb felülről előírt, kényszerű névváltoztatás következett: akkortól 10 éven át DUSE volt a klub neve.

Megtudtuk azt is, hogy a DEAC most Magyarország legnagyobb egyetemi sportklubja. Alapítótagjai között olyan ismert személyek voltak, mint Sesztina Jenő, a Debreceni Kereskedelmi és Iparkamara elnöke, Kontsek Kornél kereskedő vagy Vásáry István és Kölcsey Sándor, akik később egymást váltották a város polgármesteri székében. A stadion felépítéséhez 1926-ban fogtak hozzá Mattyók Aladár okleveles mérnök tervei alapján, és 1928. június 4-én avatták fel az erdei környezetben fekvő létesítmény.

 

Fürdőszoba és társalgó

 

A korabeli leírás szerint „A 25 méteres, emeletes betontribün a modern sport minden követelményét magában foglalja. A földszinten szolgalakás, iroda, atlétikai és futballöltözők fürdőszobával és társalgóval vannak elhelyezve. A fürdőszobákban hideg és meleg vizes zuhany, az öltözőkben kényelmes szekrények és padok állnak a sportolók rendelkezésére.”

 

A kiállítás fotókon, dokumentumokon mutatja be a klub több mint 100 éves történetének mérföldköveit, a legjelentősebb eseményeket, versenyeket. A hétfői ünnepségen közreműködött a Mo-Mó Duó (Györgyfi Zsolt – trombita, Molnár Endre – tangóharmonika), a tárlat anyagát pedig a Méliusz Helytörténeti Gyűjteményének munkatársai állították össze. A kiállítás a járványügyi szabályok betartásával 2022. február 14-ig látogatható a könyvtár nyitvatartási idejében.

 

Vass Attila
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában