Két keréken

2021.12.08. 16:45

Herceg lesz a DKSI-s kerósból

A debreceni utánpótlásműhelyben folyó eredményes munkáért „csak” erkölcsi elismerés jár.

Az UC Monaco regionális csapata hivatalosan is bejelentette Szijártó Zétény leigazolását a 2022-es szezonra.

Forrás: Szijártó Zétény-archív

A klub a Monacói Kerékpáros Szövetség égisze alatt 1952-ben alakult, jelenleg egy hegyikerékpáros és egy U23-as országútis csapatot működtet. A UC Monaco 2013-ban döntött úgy, hogy a fiatalok képzésére fekteti a hangsúlyt. Az elmúlt évek legnagyobb neve az olasz Matteo Draperi volt, aki itt bontogatva szárnyait, de mint köztudott Karl Ádám is ebben a klubban versenyzett. Egy olasz, egy finn, egy ukrán és egy svéd kerékpáros után Szijártó a gárda ötödik bejelentett igazolása a 2022-es évadra – adta hírül a velo.hu. A klub honlapján már a magyar versenyző is megszólalt: – Szeretnék hasznos tagja lenni a csapatnak, sokat tanulni, fejlődni és persze minél jobb eredményeket elérni a versenyeken – nyilatkozta röviden a még mindig csak tizennyolc esztendős Szijártó Zétény, aki a DKSI alakulatától igazolt Monacóba.

 

Maximális erőbedobással, távmunkában

 

A nagyszerű hírt Nagy II. Zoltán, a debreceni kerékpáros egyesület elnöke és edzője kommentálta a Hajdú Online-nak. – Nagyon boldogok vagyunk, hogy Zétény egy ilyen komoly csapatban folytathatja a karrierjét. Számára ez jelentheti a legjobb utat ahhoz, hogy még jobb kerékpárossá váljon. A hercegség csapata fiatal tehetségekkel dolgozik, így abszolút képben vannak ezzel a korosztállyal, ezért nagy megtiszteltetés, hogy leigazolták. A UC Monaco azért jelent nagy lehetőséget a magyar versenyző számára, mert egész évben ideális körülmények között készülhet, illetve Franciaországban rengeteg viadalon indulhat – fogalmazott a debreceni szakember, aki mesélt az ifjú titán DKSI-s éveiről is.

Forrás: kiss / Nagy II. Zoltán-archív

– Zétény 2018-ban, 15 évesen igazolt hozzánk, s a következő esztendőben megnyerte az U17-es korosztály időfutam magyar bajnokságát. Az időfutam mellett mezőnyversenyben is remek eredményeket produkált, indult világ- és Európa-bajnokságon, illetve a legutóbbi, Nyíregyházán megrendezett világkupán a legjobb magyar biciklis lett. Nem mindennapi körülmények között edzett a csapatunk színeiben, ugyanis Győrújbaráton él, emiatt „távmunkában” dolgoztunk. Mindig megkapta az edzésprogramot, ami nagyon részletesen lett kidolgozva. Az edzésmunkáját úgynevezett multipont órával figyeltük, ami minden számunkra fontos adatot rögzített. Ezeket az információkat analizáltuk, illetve Zétény rögzítette az edzéseken tapasztalt benyomásait, s ezek alapján dolgoztuk ki a következő időszak programját. A technikai és taktikai megoldásokat pedig a versenyeken, személyesen beszéltük át. Nem volt egyszerű így az együttműködés, de ahogy a példa is mutatja, nagyon eredményesnek tekinthető. A versenyző főként az időfutamokban remekelt, ami annak az elszántságnak köszönhető, amivel a versenyeken maximális erőbedobással tudott hajtani. Ez a teljesítmény az időfutam során rettentően megerőltető, szinte fizikai fájdalommal jár, ám Zétény a sportág ezen válfajában kiváló produktumra képes. Sokat lépett előre nálunk Zétény, de tisztán láttuk, hogy csakis akkor fejlődhet tovább, amennyiben külföldön folytatja a karrierjét. A Monaco versenyzőjeként nívós viadalokon állhat rajthoz, amelyeken még többet tanulhat. Ez a szint, ahová Zétény kerül, a továbblépés lehetőségét biztosítja a számára.

 

A fiatalokra koncentrálnak

 

Nagy II. Zoltán elárulta, nem jár semmilyen anyagi dotáció a DKSI-nek, amiért elszerződött tőlük Szijártó. – Az a szabály, hogy az utánpótláskorú versenyzők a szezon végén szabadon igazolhatóvá válnak, így nem kaptunk semmiféle pénzt a monacói alakulattól az átigazolásért cserébe. Ez a klubváltás a DKSI számára csakis erkölcsi elismerést jelent – mondta a klubvezető, aki kitért arra is, hogy a csapat jelenleg teljes mértékben az utánpótlás-nevelésre koncentrál, de reményei szerint pár éven belül ütőképes felnőtt alakulatot is tud majd indítani a DKSI.

 

Boros Norbert

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában