Edzőnek lenni életforma

2021.12.01. 17:30

A „magyar futsalpápa” küldetésként tekint az utánpótlás nevelésére

Kozma Mihályt nemrégiben Hajós Alfréd-díjjal tüntették ki.

20211109 Debrecen fotó: Kiss Annamarie KA Hajdú-Bihari Napló Sorsoltak a Kozma Mihály Futsal Kupában. képen: Kozma Mihály MLSZ futsal szakágvezető

Fotó: Kiss Annamarie

A Buzánszky Jenő Labdarúgó Egyetemi Bajnokság kupájaként immár tizedik alkalommal indul el a Kozma Mihály Futsal Kupa. A névadó, akit úgy is szoktak emlegetni, hogy a „magyar futsalpápa” nagypályás labdarúgó-karriert nem futott be, mert saját elmondása szerint nem nőtt elég nagyra, amikor kellett volna. Emiatt azonban rengeteget játszott kispályán, ahol beleszeretett a labdarúgásnak ebbe a formájába. Kozma Mihály edzőként volt a magyar futsalválogatott szövetségi kapitánya is, jelenleg pedig az MLSZ futsal szakágának a vezetője, illetve a Debreceni Sportcentrum-Sportiskola labdarúgó-szakosztályának vezetője.

Egyre népszerűbb

A Hajdú-bihari Naplónak a róla elnevezett tornáról és a magyar futsal helyzetéről beszélt a szakember. – Amikor elindult ez az egész, akkor azt gondoltuk, hogy ez a sportág nem elég népszerű. Azonban a Debreceni Egyetemnél úgy érezték, hogy érdemes lenne vele foglalkozni, ezt Buzánszky Jenő bácsi is így ítélte meg annak idején, így jött létre ez a kupa 10 évvel ezelőtt. Az eddigi maximum 16 csapat volt, idén azonban 42 együttes nevezett, ami arra enged következtetni, hogy szerencsére egyre népszerűbb a sportág. Ez persze köszönhető a DEAC férfi és női gárdájának is, amelyek az elmúlt időszakban egyre szebb eredményeket érnek el – fogalmazott.

Az egykori szövetségi kapitány szerint egy tehetséggel bármilyen idős korban érdemes foglalkozni. – Inkább az a kérdés, hogy rá tudjuk-e őket venni a kemény munkára. Az egyetemisták inkább kikapcsolódás gyanánt játsszák ezt a játékot, ami természetesen nem baj, és nagyon örülünk neki. Akadnak köztük azonban olyanok is, akik nagyon ügyesek, akikkel érdemes lenne komolyabban foglalkozni. Külföldi hallgatók közül is nem egy nagyon ígéretes játékost láttam már, akik ráadásul nagy futsalhagyományokkal rendelkező országból érkeztek. Ahogy már említettem, az a kérdés, hogy ők mennyi idejüket tudják a tanulás mellett az edzésekre áldozni – mondta a szakember, aki hozzátette, hogy bizony sok energiába kerül, ha valaki magas szinten szeretné űzni ezt a sportágat.

Kozma Mihály a 2010-es futsal-Eb-n a magyar válogatott szövetségi kapitányaként osztja az instrukciókat | Fotó: Nemzeti Sport-archív

Rangos elismerés

A tréner felidézte, hogy már fiatal korában is rengeteget játszott kispályán, ezért „specialistának” számított. Elmondta, hogy volt egy baráti társaságból kinőtt csapat, amit ő irányított. Amikor a gárda NB I.-be jutott, Kozma Mihály akkor döntött úgy, hogy ideje elkezdenie képezni magát a futsal területén is, hogy minél jobban megértse a játékot. Több évtizedes munkáját aztán az október 23-i ünnepi közgyűlésen Debrecen Város Hajós Alfréd-díjával ismerték el. – Teljesen váratlanul ért az egész, és nagyon boldog vagyok. Bár azt kell mondanom, hogy egyetlen edző sem a kitüntetésekért igyekszik jól végezni a munkáját, hanem azért, mert szereti azt, amit csinál. Én is így vagyok ezzel, hiszen a futball- és futsaledzőség valójában több mint egy szakma.

„Inkább életformaként gondolok rá, amit a nap 24 órájában kell gyakorolni. Az utóbbi 10 évben pedig gyermekekkel foglalkozom, amit egyenesen küldetésnek tekintek”

– utalt a Debreceni Sportcentrum-Sportiskolánál végzett utánpótlás-nevelő tevékenységére.

Az MLSZ által hozott szabályok alapján az idei szezontól kezdve már csak két légiós szerepelhet csapatonként a futsal NB I.-ben. – Ez egy megfontolt döntés volt a részünkről. Azt reméljük, hogy ennek hatására többet játszanak majd a magyarok az első osztályban. Ez pedig mindenképpen a magyar válogatottnak a javát szolgálja. A jövőre nézve fontos, hogy a szövetségnek kitűzött célja, hogy már az iskolákban minél több gyermek ismerje meg ezt a játékot. Négy évszakossá szeretnénk tenni a magyar labdarúgást, és a téli időszakban a futsal ebben komoly szerepet kap. Szeretnénk, ha már kiskorban is egyre többen választanák ezt sportáguknak – mondta a 65 esztendős szakember, aki továbbra is a futsal népszerűsítéséért és sikeréért fog dolgozni.

Bakos Attila

Borítókép: Kozma Mihály a Debreceni Egyetemen is rendszeresen tart előadásokat

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában