ő is ott volt a gyorkorcsolya vk-n

2021.11.23. 20:40

Spiller István: szeretem az itteni embereket, mindig jó érzés a Hajdúságban lenni

A szakember a hírügynökségi munkában is ugyanazt a pezsgést érzi, mint a jégkorongpályán.

20211118 Debrecen fotó: Czinege Melinda CZM Hajdú-Bihari Napló Rövidpályás gyorskorcsolya világkupa 2.napja. képen:

Fotó: Czinege Melinda

Talán mondani sem kell, jelentős médiaérdeklődést váltott ki világszerte a rövidpályás gyorskorcsolya olimpiai kvalifikációs világkupa debreceni versenye. A Főnix Arénából közvetítő újságírók, riporterek között ott volt az MTI sportszerkesztőségének szerkesztő-újságírója, Spiller István is, akit a legtöbb sportrajongó a jégkorong-közvetítésekből ismer. Azt viszont már kevesebben tudják, hogy a kiváló szakembernek erős kötődése van a megyéhez, máig visszajár a Hajdúságba.

– Édesanyám, Bugán Irén Nádudvaron nőtt fel, kiskoromban rengeteg időt töltöttem ott, a nyári szünetből általában egy hónapot, de itt ünnepeltük a karácsonyt, és néha a szilvesztert is – ismertette Spiller István. – Anyukám egyik testvére Hajdúszoboszlón él, a másik kettő pedig Nádudvaron, és így aztán az összes unokatestvérem ide kötődik.

Amikor tehetem, jövök meglátogatni a rokonokat, szeretem az itteni embereket, mindig jó érzés a Hajdúságban lenni.

A Főnixben voltam már többek között jégkorongon, tornán, most short tracken, szerencsére sokszor tudok eljönni Debrecenbe – mondta el a sokak szemében máig a nagybetűs jégkorong-szakkommentátort megtestesítő Spiller, akit az 1983-as budapesti C-csoportos világbajnokság vonzott be a sportágba.

Az akkor 9 esztendős kisfiút lenyűgözte, hogy mennyire gyors a játék, és milyen klassz a kapusok felszerelése, ezért májusban jelentkezett a KSI-be, ahol rögtön a ketrec elé állt. Szépen végigjárta a korosztályos válogatottakat, később alacsonyabb osztályban még Kanadában is megfordult, majd levezetésként játszott az ob II.-ben, védett többek között a hajdúságiak ellen is.

– Ezzel kapcsolatban van egy vicces sztorim: augusztusban nagymamáméknál pihentem Nádudvaron, bekapcsoltam a DTV-t, amely épp akkor ismételte a Debrecen elleni bajnokinkat, így végignéztem, miként is védtem januárban ellenük – idézte fel Spiller István, aki felsőfokú tanulmányai végeztével az MTI sportszerkesztőségéhez került. – A hírügynökségi munkában rögtön ugyanazt a pezsgést éreztem – és ez így van máig is –, mint a jégkorongpályán: gyorsan kell a hírekre reagálni, amint vége egy futamnak, mérkőzésnek, egyből írni róla, majd kiadni.

A short tracken is ugyanúgy élvezek egy selejtezőt, mint egy döntőt, mert a sikereken felül magát a sportteljesítményt is értékelem

– fedte fel.

Spiller István több szállal is kötődik a megyéhez | Fotó: Czinege Melinda

Spiller István szakkomentátori karrierje 1998-ban kezdődött, Gundel Takács Gábor hívta az Eurosporthoz az A-csoportos jégkorong-világbajnokság mérkőzéseit szakérteni. Két évvel később az akkor alakult a Sport TV-hez invitálták, ahol NHL-meccseket és a magyar válogatott találkozókat hozott közelebb a nézőkhöz, mostanság pedig az M4 Sporton tűnik fel a képernyőn.

– Sok szép pillanatot őrzök már eddig is a tévézésből,

de a legemlékezetesebbek közé tartozik 2008 tavasza, a szapporói divízió I.-es világbajnokság. Az egy örök emlék, de nemcsak nekem, hanem az egész magyar jégkorong számára ikonikus tornává lett, hiszen 70 év után sikerült feljutnunk az elitet jelentő A-csoportba.

De más sportágakat említve például Debrecenből tudósítottam Berki Krisztián győzelmét a 2005-ös torna Eb-n, majd 2012-ben a londoni olimpiai aranyérmét. A 2000-es nyári játékokon az orrom előtt tekertek világcsúcsot 4000 méteren, akkor vitték először 4 perc alá azt a távot, ami azt jelentette, hogy akkor törték át a hatvan kilométeres átlagsebességet – ez csak pár példa azokból a sportemberi teljesítményekből, amiktől máig libabőrös leszek, és ami miatt is annyira élvezem a munkámat – nyilatkozta Spiller István.

MSZ

Kapcsolódó cikk:

https://haon.hu/sport/helyi-sport/erezzuk-a-szeretetet-olyan-mintha-hazajarnank-sportigazgatoi-ertekeles-a-debreceni-vk-utan-5855180/

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában