gyorskorcsolya

2021.11.17. 16:56

Két év után újra megtelnek a lelátók, a jó hangulat garantált a Főnix Arénában

A magyar klasszisok is várják a debreceni világkupa kezdetét, hiszen amellett, hogy hazai pályán versenyeznek, hosszú idő után végre újra nézők előtt rendezik a futamokat.

Fotó: Czinege Melinda

Emiatt nem is szabad csodálkozni, hogy Jászapáti Petra és Liu Shaolin Sándor láthatólag feldobódott állapotban válaszoltak a Hajdú-bihari Napló kérdéseire.

– Bár most kevesebb pihenő jutott – összesen két és fél hét – a két kvalifikációs verseny között, egyáltalán nem bánom, hiszen jó érzés ismét itthon versenyezni – ismerte el a világbajnoki ezüstérmes Jászapáti Petra.

Jászapáti Petra | Fotó: Czinege Melinda

– Úgy hallottam, sok jegy elkelt elővételben, remélem, minél többen kijönnek és élőben tekintik meg a versenyt. A női szakágban eddig minden távon egy-egy kvótával rendelkezünk, a célunk a kvalifikáció megszerzése, a négy világkupából három eredménye számít, személy szerint nekem is fontos, hogy minél jobb helyezést érjünk el összegyűjtve a lehető legtöbb kvótát. A női váltó jelenleg a kilencedik helyen áll, a legjobb nyolc jut ki, szóval ott sincs veszve semmi. Szerda reggel gyors volt a jég, remélem ez így is marad végig – bizakodott a magyar klasszis.

Az olimpiai-, világ- és Európa-bajnok Liu Shaolin Sándor kiemelte, két éve éppen Debrecenben versenyeztek utoljára közönség előtt.

Liu Shaolin Sándor | Fotó: Czinege Melinda

– Elszoktunk a nézőktől, az elején még fura volt, hogy csend van a jégpályán, de aztán természetessé vált, úgyhogy nagy élmény lesz végre ismét emberek előtt, nagy hangzavarban korcsolyázni. Szépen fel lett újítva a Főnix Aréna, nagyon várjuk már a kezdést. Annak ellenére, hogy itt mobiljég van, már évek óta remekül előkészítik a szervezők, szeretünk rajta versenyezni. Mivel most a kvalifikáció a legfontosabb, nem az a lényeg, hogy nyerjünk, hanem próbáljuk a lehető legjobb helyzetbe hozni magunkat a pontok tekintetében. Nem számolgattunk még, de szerintem mi fiúk 95 százalék, hogy minden távon ott leszünk az olimpián. Váltóban legutóbb nyolcadikként tudtuk magunkat kvalifikálni az olimpiára, most pedig mi vezetjük a rangsort, ez is mutatja a fejlődést. Mi az eredményeinkkel szeretnénk hozzájárulni a jó hangulathoz – nyilatkozta a verseny egyik legnagyobb sztárja.

A szövetség részéről ifj. Telegdi Attila sportigazgató elemezte az előttünk álló napok lehetséges forgatókönyvét. A szakember nem titkolta, a szezon kezdetétől ezt a versenyt várták a legjobban, hiszen végre hazai pályán mutathatják meg magunkat a sportolók.

Ifj. Telegdi Attila | Fotó: Czinege Melinda

– Az első két világkupa viadalt Pekingben és Nagojában rendezték zárt kapuk mögött, a miénk lesz az egyetlen, ahol nézők is jelen lehetnek – mutatott rá Telegdi. – Nagyon számítunk a nézők szurkolására, óriási töltetet jelentenek a versenyzőinknek, ki kell használni ezt.

„Igen kemény ellenfeleink lesznek: Korea, Kína, Kanada, Hollandia mind nagyon erős nemzet.”

– Hiába van valamivel jobb helyzetben a férfi szakága kvalifikáció szempontjából, a fiúk is ugyanolyan elánnal készültek erre a hétre, nem lehet kioltani belőlük a nyerési vágyat, dobogókkal akarják bebiztosítani a kijutást, ebben biztos vagyok. A lányok nehezebb szituációban vannak, bár úgy néz ki, már most is a zsebünkben van egy-két kvóta. Egyesben, váltóban, és vegyes váltóban is van még dolgunk, nem lesz könnyű, de nem is lehetetlen. Jó állapotban vannak a versenyzőink, úgyhogy szerintem fogunk látni magyar érmeket – nyilatkozta a sportigazgató.

Mivel a tengerentúli versenyek nagyon drágák, a kevésbé tehetős nemzetek versenyzői itt, és majd esetleg Hollandiában próbálják meg összeszedni a pontokat. Ennek megfelelően Debrecenben nagy mezőny jött össze, ami miatt néhány futam szorosabb lehet a vártnál, mivel már a középszintű versenyzők is meg tudják kavarni az előzetesen kitervelt taktikákat.

MSZ

Kapcsolódó cikk:

https://haon.hu/sport/helyi-sport/minden-keszen-all-a-debreceni-vilagkupara-5836325/

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában