nagy tervei vannak

2021.11.24. 16:58

Debrecenben folytatja Osváth Richárd kerekesszékes vívó

A sportoló 2024-ben aranyéremért menne Párizsba.

Fotó: Interfencing DSC

Osváth Richárd igazán nagy név a sportágában, többek között világbajnoknak, Európa-bajnoknak és a paralimpiai játékokon többszörös ezüst- és bronzérmes vívónak mondhatja magát. Utolsó paralimpiáján Tokióból is ezüstéremmel térhetett haza a szatmárnémeti születésű sportoló.

Szeptember óta az Interfencing Debrecen SC kiváló edzőjével, Dávid Lászlóval készül, hogy további sikereket érjen el. A klubváltásra jövő év elején lesz lehetősége, hiszen akkor nyílik meg az átigazolási időszak a vívóknál.

A pisai világkupára már a cívisvárosban készült, és mindhárom éremfajtából hazahozhatott egyet az olasz városból. A kardozók csapatversenyén Göttlinger Dániellel, Tarjányi Istvánnal és Zsolnai Sándorral alkotta a magyar együttest, a németeket legyőzve a fináléba jutottak, itt azonban az olaszok útjukat állták, így végül ezüstérem került tagok nyakába. Egyéniben viszont összejött még egy arany- és egy bronzérem is Osváth Richárd számára.

Balról: Zsolnai Sándor, Osváth Richárd, Tarjányi István és Göttlinger Dániel | Fotó: Interfencing DSC

Nem szeretne sok időt kihagyni

A Hajdú-bihari Napló Osváth Richárdot a világkupáról kérdezte. – Tokió után ez volt az első versenyem, az volt a cél, hogy megmaradjon a rutinom, mert az olimpia előtt másfél évig nem volt igazi megmérettetésem. Nem szerettem volna ismét olyan helyzetbe kerülni, hogy hosszú időt kihagyok vívótorna nélkül. Nem képviselte magát minden nemzet Pisában, sokan már pihennek így az év végén, de én fontosnak tartottam, hogy ott lehessek. Ennek meg is lett az eredménye, hiszen egyéniben sikerült aranyat, valamint bronzérmet nyernem, csapatban pedig ezüstérmesek lettünk, úgy érzem, egy jó versenyen vettem részt – fogalmazott a világkupagyőztes, aki lapunknak elmondta, két oka is van, hogy Debrecent választotta a következő állomáshelyéül. – Feleségemmel már régóta terveztük, hogy elhagyjuk Budapestet, egy családiasabb városban szerettünk volna élni három gyermekünkkel.

Debrecen volt a legoptimálisabb, hiszen ez közel van a szülővárosunkhoz, Szatmárnémetihez, ugyanis onnan származunk mindketten.

Fontos szempont volt még a vívás, a cívisvárosban megfelelőek ehhez a körülmények, Dávid Lászlóval, az Interfencing edzőjével már előzetesen megbeszéltem, ők is szívesen fogadtak engem. Nagyon élvezem vele a közös munkát, ahogyan látom, ez róla is elmondható, természetesen még idő kell, hogy összeszokjunk, de szerintem jó, és eredményes lesz a kapcsolatunk – nyilatkozta Osváth Richárd.

Battai Sugár Katinkával is edzenek

A válogatott vívó beszélt a néhány hónapos interfencinges tapasztalatairól is – Rengeteg tehetséges vívó van Debrecenben, elég csak Battai Sugár Katinka nevét megemlítenem, aki már a világ élvonalában szerepel, de a fiúknál is sok ígéretes kardozó van. Velük szoktam edzeni, nagyon lelkesek, beülnek a kerekesszékbe, és vívnak velem, ezzel segítik az én munkámat, és remélem, én is tudom továbbfejleszteni az amúgy is remek kéztechnikájukat – mondta a paralimpikon, aki felidézte a tokiói döntő emlékeit is. – Nem vívtam jól a tőr egyéniben azon a napon, ennek ellenére sikerült a döntőig eljutnom. A fináléban a kínai ellenfelem sokkal stabilabban vívott, neki az egész napja jobban alakult, alig tudták megszúrni, nem igazán volt nehéz asszója sem. Teljesen megérdemelten nyerte meg a paralimpiát, úgymond revansot vett rajtam, hiszen előtte a riói olimpián a legjobb kettőbe jutásért én bizonyultam jobbnak – fogalmazott az Európa-bajnok vívó.

Fotó: Interfencing DSC

Pihennie is kell, hogy fejlődhessen

Osváth Richárd számára az idei évet egy decemberi országos bajnokság zárja le. – Ez lesz az idei évben az utolsó versenyem, a paralimpia és a világkupa után a harmadik idén.

Igazából elég is ez számomra, szeretnék már pihenni is, amelyre meglesz a lehetőségem, hiszen márciusban lesz ezt követően a következő megmérettetésem.

Addig lesz időm átgondolni az elmúlt tornáimat, hogy miben és hogyan tudnék még fejlődni. Ilyenkor az ember el tud mélyülni, és fel tud készülni a következő lépésre – mondta a világbajnok, akinek hosszú távú céljai is vannak. – Rögös út vezet Párizsig, még van három évem a paralimpiáig, az első lépés, hogy kvalifikáljak, azt követően pedig ott kell eredményt elérnem. Nem titkolt vágyam, hogy szeretnék paralimpiai bajnok lenni, eddig nem sikerült, legtöbbször a döntőben maradtam alul.

Remélem, hogy Párizsban minden összejön, sikerül kifognom egy olyan napot, amikor a csillagok állása is nekem kedvez, és nyerhetek egy aranyérmet

– zárta a beszélgetést Osváth Richárd.

A paralimpikon vívót még láthatjuk idén a páston, decemberben részt vesz a kerekesszékes országos bajnokságon.

Arany Balázs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában