Ökölvívó-vb

2021.11.01. 21:20

Bernáth Attila és Kovács Richárd is búcsúzott a bajnokságtól

Az 51 kilogrammban szereplő Bernáth Attila és a 63,5 kilogrammos Kovács Richárd is elveszítette nyolcaddöntőjét és búcsúzott a belgrádi ökölvívó-világbajnokságon – írja az MTI.

Budapest 20191205 klvvs 2019 Orszgos Bajnoksg OB Fot Trk Attila Nemzeti Sport Bernth Attila

Fotó: Nemzeti Sport-archív

A hétfői versenynap esti programjának negyedik párjában szólították ringbe a debreceni Bernáthot, aki ír bokszoló legyőzésével jutott a 16 közé, ahol a korábbinál lényegesen erősebb rivális, az orosz Artyom Zakirov várt rá. A 21 éves magyar nagyszerűen küzdött a meccsen, igaz, az első menetben még kicsit bátortalan volt, kettős fedezéke mögül keveset ütött, az orosz meggyőzőbb volt nála, mert lényegesen többet indított és talált.

A második szakaszban már lényegesen kiegyenlítettebb küzdelem zajlott a ringben, Bernáth ekkor felvállalta a nyíltabb bokszot, beleállt az ütésváltásokba, Zakirov ezért hiába pörgött az elsőben látott fordulatszámon, a hajdúsági ökölvívó többször meglepte és egyenrangú partner volt a ringben. Teljesítménye pedig négy pontozót is meggyőzött, így hat perc után náluk döntetlen volt az állás, azaz a harmadik szakasz döntött a továbbjutóról.

Ebben Bernáth az első percben kiválóan bokszolt, igyekezett megelőzni ellenfelét, több szép sorozatot is ütött, a második perctől viszont egyértelműen fáradni látszott. Zakirov valamivel jobb állapotban volt, de már ő sem tudott tisztán bokszolni, ezért az utolsó másfél percben rengeteg volt a szabálytalanság a szorítóban. A csata még az utolsó fél percre sem látszott lefutottnak, 20 másodperccel a vége előtt aztán egy szép orosz balhorog után számolni kellett Bernáth Attilára, ami eldöntötte a meccset, a pontozók valamennyien az orosznak adták a szakaszt, így egyhangú pontozással a meccset is.

Rögtön ezek után a nyíregyházi Kovács Richárd következett, aki szombaton mutatkozott csak be a vb-n, hétfőn pedig már a negyeddöntőért lépett ringbe a török Kerem Özmer ellen.

A kisváltósúlyú csata teljesen más képet mutatott, mint Bernáthéké. Az első menetben nagyon óvatos volt mindkét bokszoló, Kovács hagyta, hogy riválisa kezdeményezzen, és kontrákra rendezkedett be. A taktika nem járt látványos boksszal, de két és fél percig működni látszott, mert Özmer ütései kevés kivételtől eltekintve hatástalanok volt, a magyar pedig többször jól indított bele a török támadásaiba. A szakasz vége előtt nem sokkal aztán a köteleknél Kovács egy török jobb csapott után letérdelt, és számoltak rá, ami kissé meglepő volt, tekintve, hogy Özmer alkarral találta el a feje búbját, Kovács pedig csak a lendület miatt veszítette el egyensúlyát. A számolás nem volt jogos, de a menetet négy pontozó a töröknek adta.

A folytatásban Kovács nem változtatott a harcmodorán, a török pedig egyre bátrabban ment előre és többször talált, mint korábban. A magyar kontrái pontatlanok voltak, a védekezése sem volt tökéletes, így pedig az utolsó menetnek már nagy hátránnyal kezdett neki. Ennek ellenére az utolsó három percben is Özmer volt a jobb, lényegesen felszabadultabban öklözött ellenfelénél, s összességében simán, egyhangú pontozással diadalmaskodott.

A vb utolsó még versenyben lévő magyarja, Kovács Pál (80 kg) a hétfői program későbbi részében a kazah Nurbek Oralbaj ellen lép ringbe.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában