rövidpályás gyorskorcsolya

2021.11.19. 11:39

A női váltó nem jutott tovább, a férfiak viszont remekeltek

Pénteken, a debreceni rövidpályás gyorskorcsolyázók olimpiai kvalifikációs világkupa második napjának délelőttjén az 1000 méter előselejtezőit bonyolították le, délután a női 3000 méteres váltóval folytatódott a program.

Rövidpályás gyorskorcsolya világkupaverseny Debrecenben

Fotó: MTI / Czeglédi Zsolt

Magyar szempontból rossz hír, hogy a hat indulóból csak öt, Kónya Zsófia Jászapáti Petra, Liu Shaolin Sándor, Liu Shaoang és Krueger John-Henry jutott tovább, Bácskai Sára Lucát szabálytalan előzés miatt sajnos kizárták a futamából.

Bácskai Sára Luca | Fotó: MTI / Czeglédi Zsolt

A debreceni rövidpályás gyorskorcsolyázók olimpiai kvalifikációs világkupa második napjának délelőttjén az 1000 méter előselejtezőit bonyolították le. Magyar szempontból rossz hír, hogy a hat indulóból csak öt, Kónya Zsófia Jászapáti Petra, Liu Shaolin Sándor, Liu Shaoang és Krueger John-Henry jutott tovább, Bácskai Sára Lucát szabálytalan előzés miatt sajnos kizárták a futamából.

A program rögtön a selejtezőkkel folytatódott ugyanezen a távon, a nőknél Jászapáti Petra rögtön az első futamba kapott besorolást, és a dél-koreai Lee Yu-bin, valamint a kínai Zhang Yuting mögött a harmadik helyen végzett 1:30.797-el., de ideje elég volt a továbblépéshez.

Kónya Zsófiát az utolsó, hetedik futamban szólították rajthoz. Elsőként jött el a rajttól a 9 körös versenyen, de később visszacsúszott a harmadik helyre, ám a kanadai Alyson Charles elesett két körrel a vége előtt, és így a magyar másodikként ért célt, továbbjutott a vasárnapi negyeddöntőbe.

A Liu-tesók továbbmentek, Krueger John-Henry búcsúzott

A férfiak selejtezői következtek, Krueger John-Henry-vel a második futamban. A mi fiunk a harmadik helyre sorolt be a rajt után és utazott az élen korizókkal, majd négy körrel a vége előtt „robbantani” próbált, ám egy ütközésénél kibillent a ritmusból és ötödikként ért célba, így kiesett.

Sokáig nem volt idő sopánkodni, mert máris következett Liu Shaoang futama. Negyedikként jött el a rajttól a világbajnoki címvédő magyar, de a második körben élre állt és nyert is a közönség nagy örömére.

Liu Shaolin Sándor az utolsó, nyolcadik futamban volt érdekelt. A mi fiunk a negyedikként jött el a rajttól, de a második körben rögtön a második helyre rakétázott, majd két körrel a vége előtt élre állt és futamgyőztesként jutott tovább, tehát vele is találkozhatunk a vasárnapi negyeddöntőben.

– Futamról futamra jobban érzem magam, tegnap 500-on még nem volt olyan jó, de 1500 méteren már rendben voltam. A mai 1000-ek is egyre jobban mentek. Még lesz egy váltónk, úgyhogy nem adtam ki magamból mindent. Remélem, rá tudok pihenni a hétvégére, az a két nap lesz a legfontosabb és legizgalmasabb – nyilatkozta az olimpiai- világ- és Európa-bajnok Liu Shaolin Sándor a Naplónak.

Nem lesz ott a női váltó szombati folytatásban

Az ebédszünet után a női 3000 méteres váltók negyeddöntőivel folytatódott a program. A 27 körös futamok igazi sztárparádét hoztak, hiszen csak a futamok első és második helyezettek léphettek tovább a szombati elődöntőbe.

A Jászapáti Petra, Kónya Zsófia, Somogyi Barbara, Sziliczei-Német Rebeka alkotta magyar csapat a negyedik, utolsó futamban indult. A dél-koreai-orosz-magyar trió nagyon gyorsan faképnél hagyta a briteket. Hat körrel a vége előtt a mieink elkezdtek leszakadni, így végül a harmadik helyen értek célba.

Hiányzott a plusz

A futam után egy kissé letört Jászai Petra nyilatkozott a magyar sajtónak. Arra kérdésre, hogy mi hiányzott, a magyar klasszis úgy válaszolt, talán az utolsó váltás utáni plusz. – Ez a váltó ebben az összetételben kevés ideje van együtt, a legtöbb váltó évekig csiszolódik. Most nem volt olyan nagy hibánk, amit esetleg korábban elkövettünk, de nyilván mindannyiunknak le kell ülni, és alaposan kielemezni a versenyt. Nagyon sajnálom, mert az eddigi világkupák közül most mentünk a legjobban, ez a futam volt a legelőremutatóbb eddig – mondta el Jászapáti Petra.

A férfi váltó hozta a papírformát!

A férfi 5000 méteres váltó negyeddöntői zárták a napot. Az olimpiai címvédő, világcsúcstartó magyaroknál a Liu Shaolin Sándor, Liu Shaoang, Krueger John-Henry triót Varnyú Alex egészítette ki négyessé. A 45 körös futam rajtja előtt elcsendesült a csarnok, hogy aztán elkezdjék biztatni a mieinket a nézők. A hazai együttes egészen a 26-ik körig a negyedik pozícióban utazott, aztán pár kör alatt felzárkóztak az éllovas oroszokra, majd a 36-ikban már honfitársaink diktálták a tempót és nyerték a futamot, ezzel bejutva a szombati elődöntőbe.

A számítások nagy része bejött

A HAON-nak Telegdi Attila sportigazgató elemezte a második nap magyar vonatkozású eseményeit.

– Már erősen látszik a fáradtság, és a jég állapotán is megmutatkozik, hogy többet használják a versenyzők. Volt egy-két olyan futamunk, ami „elment”: kizárás is történt, illetve volt olyan korisunk, aki belement olyan helyzetbe, amibe talán nem kellett volna, ezekből tanulunk kell. Ennek ellenére azt mondom, hogy a számításaink nagy része bejött: a férfi váltó megmutatta, miért áll ott a ranglistán, ahol. Nagyon erősek voltak, és még sok energia maradt bennük. A hölgyekben már kevesebb, rengeteget kiadtak magukból a váltó alkalmával. Most mindenki összeszedi a maradék energiáját a folytatásra. Bátran mehetünk neki a következő két napnak – nyilatkozta a sportigazgató.

MSZ

Kapcsolódó:

https://haon.hu/sport/helyi-sport/kikoriztak-a-magyarok-azt-ami-bennuk-volt-5842805/

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában